Marin Jurjević o svemu

< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Travanj 2024 (1)
Prosinac 2023 (1)
Studeni 2023 (3)
Svibanj 2023 (1)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (1)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Lipanj 2021 (2)
Svibanj 2021 (1)
Travanj 2021 (2)
Studeni 2020 (1)
Rujan 2020 (1)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (2)
Ožujak 2020 (1)
Studeni 2019 (2)
Listopad 2019 (3)
Rujan 2019 (2)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (1)
Studeni 2018 (1)
Listopad 2018 (1)
Rujan 2018 (1)
Srpanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (3)
Travanj 2018 (3)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Travanj 2017 (4)
Ožujak 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (2)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (9)
Siječanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Rujan 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije građanima

Linkovi
Dišpet- Fanzin Foruma mladih SDP-a Split
SDP Split
Forum mladih SDP-a Split
Blog.hr
Marija Lugaric
Nenad Stazic
Davorko Vidovic
Zoran Milanović
SDP
Sabor RH

Counter
Get a Counter

19.08.2008., utorak

ŠJORA FILE MOLI BOGA DA DOTUR IVO POSTANE VOZAČ FORMULE

Ma je li moguće da u Rvacku jema sedan stotin ijada judi ča se moredu smatrat sirotinjon ?
A je, šjora File...je,je...Tako kažedu službeni podaci !
Pa onda je deboto svako šesto čeljade u Našoj Lipoj gladno suvega kruva ?!
Pari se da je tako.
A je li HDZ još na vlasti ?
A da šta je ! Nije se valjda priko lita, dok ste Vi bili na Šoltu, prominila vlast. Tek su zasili u fotelje. Ča jema da su izbori finili ?
Niti jedno cilo godišće.....
Ajme nama kad su nas ovako lipo sredilo za manje od godinu dan ! A ča nas onda tek čeka ?
A da je povirit u Nostradamusa ?
Samo se ti zajebaji. Lipu su nan papu skužinali...Nima šta !
Ma, šjora File moja...Nisu nama oni ništa skužinali ča narod ni tija pojist.
Ne pizdi tode. Evo...ja nisan tila ...pa me opet tokalo da se patin ka pas...pod moje stare dane.
Škužajte...jemate Vi prav. Nisu svi krivi...vengo oni ča su glasovali za hadezejce i one njiove slake priče o Misiru u koji nas vodidu...A dotralo nas ka marvu na rub od provalije. Sad narod čeka da jin s neba padne mana Božja ! Ma nima toga višje. I on je diga ruke od nas !
Je, ma kad pitan u butigu oli na pazar a ko je to glasa za dotura Ivu...nemoš nać njanka jednega koji bi to prizna. Ka da su mrci i dusi (Bože mi prosti!) glasali za njih.
A biće da je i tega bilo.
Onda smo mi fantažma a ne zaozbijna država.
To ste Vi rekli a ne ja. Još će te u pržun !
Ma ča ! Ma koji pržun ? Mene bidu strpali u pržun umisto onih lopuža i bogatuni ča nas činidu šempjama i smijedu nan se sa svoji jahti.....
Nisu to njiove jahte vengo jahte o njiovi prijeteljov.
Aj ne čini me ludon....nije govno vengo se pas posra !
Ajme lipi riči ! Pa jer to more poč govorit jedna starija žena...?
Ma ko je star? Mlaja san ja o sviju vas ! Sad bi mogla poć u demonštracjune i opalit matunon kojega.... kako se ono sad kaže po modernu...annnn....celebritija - posrid ćiverice.
A ča su van sad oni bidni krivi ?
Sve je to ista raca. Manjamuktaška ! Sami neradi i nabigujice !
Nemoš otvorit televiziju o gada. Moš birat oš gledat koji film iz vrimena kad je i tvoj dida bija još bambin ...oli moš gledat kojega celebritija ča je kosu zaliza cukron i vodon kako se žvali sa nikon cicaton šupjaćon ča se fali da joj je mužjak kupija nike taljanske postole za lito - jerbo da je to jedna velika jubav od toliko i toliko ijad kun oli eura!
Nisu to nike postole, šjora File...vengo Pačoti postole. Taljaneške !
Jebeš ti našu elitu koja se fali cipelan i time ko je završija manje skule !
Ma ostavite se njih. Oni su nebitni !
Je li ? A neka narod krepaje ! Neka mi oni Šuker dojde opet solit pamet kako nan ni loše ! Eno mu je inflacija ka u Njemašku prin nego je Hitler čapa vlast ! A Sanader još traži račune o Verone...Ispale su mu oči o buljenja u one male brojke o satovi na rukan. Eno su mu se i kolobari ispod očiju zaraj toga obisili pa pari ka teški noćar oli da je jušto uteka sa kirurgije prin operacije. Bilo bi mu boje da na bokun špaga oko vrata obisi žveljarin...pa da ga nosi okolo. Da ne falije kad će ubacit u šestu brzinu. Lipo nas je i daleko dotra vozećo ovon peton brzinon koju stalno spominje.
A ča Van sad on pada na pamet !
Ma pa mi je on na glavu a ne na pamet ! Ka bovan sa sto metri visine ! Svu me spešta. I mene i cili ovi šempjasti narod koji mu još viruje. Ma ća nas ne pušti na miru ? Ča nas višje voza ? On je zamislija da je Rvacka tonobil a da je on Fanđo oli u najmanju ruku Šumaher ... a da smo mu mi ka niku bili miši, pokusni kunići....koji Bog ?!
Koji su vas sad miši spopali ?
Je Marinko moj lipi. U Rvackoj pantagane jemadu skupe tonobile i vozadu miše - ma ti to ne vidiš...jerbo si taki kaki si !
Ne vriđajte !
Ko te vriđa ! samo ti govorin da doturu Ivi triba uzet timun iz ruku dok se nije skroz na skroz rumba sa cilon Rvackon i svima skupa nama u njoj...je li ti mene razumiš...mali ? A onda nas višje neće moć škapulat ni naboja Prva Pomoć na ovemu Svitu !
A eto Vi će te me poć učit !
E ja...baš ja ! Lipo se dogovorite svi Vi iz opozicjuna i skupite čoviku šolde da more kupit...recimo jednege Ferarija...Ako triba zamolit talijannce da ga vazmu u trkače o Formule 1. Pa nek se lipo gre iživljavat po trkama i trkačin stazama a ne na nama.
Lipa indeja !
Slušaj ti mene pa neš nikad falit ! Evo ja ću od ove svoje mižerje platit dvi mise u Svetoga Ante a i najljuća sirotinja odvojit će od svoji justa da mu se nabavi taj najskupji tonobil na svitu - sa , vazmimo reć, najmanje pedeset brzina. Pa nika ih onda minja po svon guštu, kako god ga je voja, koliko god oče i koliko god more. Neka se su njin rumba oli ne rumba ! Samo neka nas ostavi na miru. Neka sam umire o straje di će završit, a ne da se ovako tuto kompleto patimo...Ustravija je cili narod koji kuka, gleda u nebo i moli se: Ajme Majko Božja samo da dotur Ivo ne ubaci u još veću brzinu !
A nisan Van ja siguran da bi se on denja ulist u taki trkaći tonobil !
Ajde Bogati...Pa potegnite i vi svoje veze u Ferarija. Neka samo za njega napravidu Formula su dva sica. Nije on bilo koja šuša. On je naš dotur Ivo !
A ča ćedu mu dva sica u Formulu...dobra moja šjora File ?
Pa da i Jadranka Kosor more sist do njega....cukunu jedan !

- 11:59 - Komentari (963) - Isprintaj - #

03.08.2008., nedjelja

KOLUMBO

U sumrak 3. kolovoza 1492. godine iz španjolske luke Palos De La Frontera
isplovio je Kristofor Kolumbo (Cristobal Colon) u nepoznato....u potragu za novim putem do Azije....a našao je Novi Svijet, okrenuo "novu stranicu" ljudske povijesti...koja nakon njegovog otkrića više nikada neće biti ista.
Kolumbovo putovanje odbio je financirati portugalski kralj Ivan II jer je njegova Kraljevska Pomorska Komisija odbila Kolumbove planove zbog "krivih proračuna".
Španjolski kraljevski par Isabella I i Ferdinand V (Los Reyes Catolicos) napokon pristaju financirati Kolumbovu ekspediciju. Kao u nekom ćudnovatom poslovnom svijetu tog vremena...potpisuju s njim Ugovor kojim mu garantiraju da će postati Potkralj svih područja koja otkrije....Garantiraju mu naslijednu plemićku titulu i, naravno, 1/10 svih "plemenitih metala pronađenih unutar područja pod njegovom jurisdikcijom".
Kapetan Kolumbo krenuo je u nepoznato sa flotom od tri broda. On je bio zapovijednik na najvećem... na tridesetmetarskoj Santa Mariji. U pratnji su mu bile još dvije petnaestometarske korvete... Pinta i Nina, kojima su zapovijedali Martin Alonzo Pinzon i njegov brat Vicente Yanez Pinzon.
Ti maleni brodovi, na kojima je ukupno bilo 90 avantirista, otisnuli su se u nepoznato otvarajaću prostor za početak Novog Vremena.
Na današnje Bahamsko otočje (otok Guanahani) stižu 12. listopada 1492. godine. Kolumbo otok naziva San Salvador (Sveti Spasitelj)...Zatim otkriva Kubu (koju naziva Juana) i otok kojeg naziva Espanola (Hispaniola)...prostore današnje Dominakanske Republike i Haitija.
Trijumfalno se vraća u Španjolsku i ponovo se zapućuje ka Novom Svijetu 1493. godine...ovaj put s ekspedicijom 1 500 ljudi.
I zaista, kolo Povijesti - počelo se vrtit u jednom sasvim novom smjeru.
Nitko tada još nije mogao dokućiti posljedice ovih otkrića. Sraz civilizacija koji će uslijediti. Kristijanizaciju. Konkvistu i "otimanje duša", koje će domorocima biti gotovo bukvalno išćupane iz srca.
Uskoro će se urušiti velika carstva Asteka i Inka. Europeizacija će donijeti jednu vrstu "novog barbarizma" na ta područja...iako se Konkvista vodila pod geslom depaganizacije i "privođenja Bogu" tih divljih i divljačkih indiosa.
Desperadosi svih vrsta i nerijetko otužnih ljudskih kvalitata sliti će se na ono što će se kasnije nazvati Amerikama (Sjeverna, Centralna i Južna).
Borba koja je tada otpočela nikada neće završiti.
Ona i danas traje pa ma tko što mislio.
Montezuma, Atahualpa, Tupac Amaru i drugi...još se trzaju u svojim stoljetnim grobovima. Quetzalcoatl još plazi svoj jezik iz zmijolikog pernatog i neuhvatljivog tijela a orao gleda s vrha debelih kaktusa i crnog kamenja prividno ugaslih Vulkana.
Sva će kasnija zbivanja biti povijest Osvajanja i Pobune. Povijest Konkviste i Rekonkviste. Povijest Mezcle...miješavine jednog i drugog....ali i povijest uvoda u novovijekovno nasilje kao odredjenje Europskog "osvajačkog duha" i "imperijalne politike" Velikih...od kojih će neki uskoro postati sasvim "mali"....ali Nasilje će i dalje udarati pečat zlosutnim koracima što će odzvanjati za "bijelim čovjekom" koji će u jednoj ruci nositi mač a u drugoj Svete Poruke.
Kada se centar "bijele sile i moći" premješta na područje Sjeverne Amerike međusobni sraz "Amerika" postati će još intezivniji i bjelodaniji...Sve do ovih dana.
A sve je, kao što rekosmo, počelo jednog mirnog predvećerja, na današnji dan, prije 616 godina... kada su iz španjolske luke Palos De La Frontera....potpisavši zanimljivi ugovor sa španjolskim kraljevskim parom...Kristofor Kolumbo i braća Pinzon otišli tražiti novi put za Aziju.
Neki kažu da su nakon tih putovanja jedni našli Boga a drugi samog Vraga !
- 09:36 - Komentari (308) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.