Marin Jurjević o svemu

< rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Travanj 2024 (1)
Prosinac 2023 (1)
Studeni 2023 (3)
Svibanj 2023 (1)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (1)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Lipanj 2021 (2)
Svibanj 2021 (1)
Travanj 2021 (2)
Studeni 2020 (1)
Rujan 2020 (1)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (2)
Ožujak 2020 (1)
Studeni 2019 (2)
Listopad 2019 (3)
Rujan 2019 (2)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (1)
Studeni 2018 (1)
Listopad 2018 (1)
Rujan 2018 (1)
Srpanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (3)
Travanj 2018 (3)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Travanj 2017 (4)
Ožujak 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (2)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (9)
Siječanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Rujan 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije građanima

Linkovi
Dišpet- Fanzin Foruma mladih SDP-a Split
SDP Split
Forum mladih SDP-a Split
Blog.hr
Marija Lugaric
Nenad Stazic
Davorko Vidovic
Zoran Milanović
SDP
Sabor RH

Counter
Get a Counter

30.09.2008., utorak

"TEKS INTELEGENCIJE"

Ovih dana je Ante Šolić, predsjednik HDZ-a grada Požege, podijelio novinarima svoj tekst "poruke" (priopćenje) u kojem se obraća esdepeovom gradonačelniku grada Požege, saborskom zastupniku Zdravku Ronku.
Tekst su dobili novinari gradskog radija "Valis Aurea", županiskog radija Požega (na kojima je Šolić svoj tekst osobno pročitao) i novinari "Požeške Kronike".
Tekst priopćenja, prenosim doslovno (od slova do slova) onako kako je i napisan rukom samog predsjednika požeškog HDZ-a Šolića :


"PORUKA DRUGU RONKU !

- DRUŽE RONKO NEMOJ VRIJEĐATI DRAGOVOLJCA DOMOVINSKOG RATA,
RATNOG VOJNOG INVALIDA I PUKOVNIKA PO ČINU !

- DOK SMO MI LUDI BRANILI DOMOVINU OD TVOJIH ROĐAKA, PO ŽENI.
TI SI PAMETAN BIJO U BEOGRADU !

- DRUŽE RONKO ! AKO SAM JA LUD INVESTIRAO U NOVU GRADIŠKU ZA MOG
MANDATA 640 000 000. KN. KOLIKO SI TI PAMETAN ULOŽIJO U POŽEGU ?

- DRUŽE RONKO ! JA NISAM SLUČAJNO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA
G. ODBORA HDZ - POŽEGE. NEGO PP "STATUTARNO" I DEKRETSKI - ŠTO
JE TVOJ PROBLEM.

- ZNAM DRUŽE RONKO ! DA SAM TI TRN U OKU ! ZATO ŠTO SE BOJIŠ MOJIH
PROGRAMA. MOJIH OTKRIĆA TVOJIH PRLJAVIH RADNJI, TVOG KRIMINALA
I NEMORALA !

- DRUŽE RONKO ! ZOVEM TE NA SUČELJAVANE I DA IDEMO NA
TEKS INTELEGENCIJE, DA VIDIMO TKO JE LUD, A TKO PAMETAN !

- IZMEĐU MENE I TEBE POSTOJI VELIKA RAZLIKA ! JA VJERUJEM U BOGA,
A TI U MAGIJU I SOTONU !

DOVELI STE OVU ŽUPANIJU I GRAD U PROPAST
REFORMIRANI HDZ ĆE VRATITI ZLATNU DOLINU
TO TEBE DRUŽE MUĆI
- VIDIMO SE NA PRIMOPREDAJI VLASTI
U SVIBNJU IDUĆE GODINE !

(Original pogledajte na lepi Sole )

I to bi bilo to.
"Dekretski predsjednik" požeškog HDZ-a zove, poput nekog "partijskog viteza" na dvoboj Zdravka Ronka, esdepeovskog gradonačelnika Požege...i to ništa manje nego na "TEKS INTELEGENCIJE" !
Tamo će mu on pokazat !
To bi bilo "sućeljavane" do sad nevidjeno u Hrvatskoj.
Nije to samo obraćun sa "strašnim Ronkom" nego i sa "MAGIJOM I SOTONOM" čiji je on, kako kaže naš "statutarni predsjednik HDZ-a"...nesumnjivi slijedbenik.
To je ka neki Sveti....skoro pa Križarski rat....zahuktalog partijskog bojovnika Ante koji isukana ideološkog mača juriša na gradonačelnika Ronka i arlauče : "Ja vjerujem u Boga!"

O doture Ivo...dopire li ovaj bojni poklić i do Tebe ?
Do visina Tvog Hrama !?
Čuje li itko topot i štropot ovog Tvog partijskog vojnika koji svoj ratni pohod tako nesebićno prilaže na OLTAR "REFORMIRANOG HDZ-a" ?

- 21:13 - Komentari (562) - Isprintaj - #

18.09.2008., četvrtak

"HRVATSKA BANDITSKA LIGA"

Hrvatska je zapljusnuta valom uličnog nasilja.
Premlaćuju se srednjoškolci, mladići, djevojke, novinari, bankari, političari, poduzetnici...
Vatromet premlačivanja !
Jesmo li mi zaista dio Balkana...kojeg se tako grozimo ?
Jesmo li se makli i korak od onog barbarizma kada je sila krojila sve relacije u društvu...a nikakve institucije društva, zajednice - ili nisu postojale ili su bile samo dekor za zulume moćnika ?
Ili smo samo domaće buzdovane zamijenili uvoznim bejzbol palicama ?
Ah, što ti je ta globalizacija...ili sveopća amerikanizacija...u kojoj, uostalom, kao i u svemu drugom, dobrano kaskamo za originalom. Pa tako tek danas Zagreb glumi Chichago iz dvadesetih godina prošlog stoljeća.
Toliko je tih jakih "razbijačkih timova" da mi pada na pamet jedna morbidna ideja.
Nije li Hrvatska zrela za osnivanje "HRVATSKE BANDITSKE LIGE" ?
Ovi badolerosi koji premlaćuju sve po spisku lijepo bi se organizirali u "Športsku banditsku ligu" i natjecali se koji će Tim mjesećno premlatit više građana.Sve po pravilima - molim lijepo !
Ne bi se mlatili između sebe..I tu je ta humana dimenzija športa. Nego bi tukli publiku, odnosno građane. A tako bi i građani, na neki način, sudjelovali u tom natjecanju čime bi smo šport približili i najsiromašnijim članovima našeg društva u tranziciji.
Sada samo djeca bogatuna igraju, recimo, tenis..a ovako bi i najšire narodne mase i njihova djeca bili uključeni u "športske aktivnosti".
A što se tiče "banditskih timova"...konkurencija bi bila izuzetna. Očito smo za to nadaren narod. A mogao bi se osnovat i "Hrvatski banditski savez" kao krovna organizacija koja bi pratila i nadzirala natjecanja...jer ipak smo pred vratima Europske Unije...pa je red da se navikavamo "da se igra po pravilima" !
Trebalo bi, svakako, imati i nepristrane suce.
Evo...na čelu te "sudačke organizacije" mogao bi bit ministar policije Rončević koji je jučer samozatajno u Saboru tvrdio kako nema kod nas dovoljno tog premlaćivanja - jer da statiske govore kako je sve manje nasilja na našim ulicama. Takvi nama trebaju ! Skromni...a ne neki puvanderi bez pokrića ! Evo samo po ure nakon njegovih riječi jedan "jaki tim" slomija je sve kosti poznatom poduzetniku. Polomio mu "sve ekstremitetete" i to tako da se radi o otvorenim prijelomima.
Ka da je to lako ! Ko će dat takve prirodne talente ?
A treba tu još i vježbe, i to kakve.
A Rončević skromno da skromnije ne može stalno ponavlja: "Ma nije to tako, ljudi moji!".... "Ma nema toga tako puno"....."Ma sve je to još u povojima".....
Ma di ga majka rodi tako skromna !
Ako bi se ova moja ideja prihvatila - ko zna dokle bi smo mi sve mogli dogurat i u međunarodnim razmjerima.
Samo nisam jedino siguran - bi li nas oni tudumi i provokatori sa Zapada razumili i podržali u ovoj inicijativi ili bi opet nešto zanovjetali. Te nevalja vam ovo, te ne valja vam ono.....Jer ka da mi ne znamo da nas oni mrze i da mrze sve šta je naše.... a Bogami su ljubomorni i na naše prirodne talente i na sve šta je izvorno hrvatsko.. Uostalom ko ih šljivi...Ako neće s nama pa i ne moraju. Navikli smo mi bit sami pa šta nan fali ! Možemo mi osnovat svoju "Hrvatsku banditsku ligu" a oni nek pate i neka nam zavide !
Uostalom ko zna - more bit da i oni jednog dana dođu pameti !
- 07:47 - Komentari (712) - Isprintaj - #

10.09.2008., srijeda

SOLDADOS DE SALAMINA

Jedan od najvećih "bestselera" u Španjolskoj zadnjih godina knjiga je Javiera Cercasa "Soldados de Salamina".
Radnja knjige temelji se na stvarnim događajima, odnosno na jednoj epizodi koja se zbila poslijednjih dana španjolskog građanskog rata kada se dio republikanske vojske povlačio prema Francuskoj granici. Tada je donesena odluka o strijeljanju jedne grupe frankističkih zarobljenika. Među njima se nalazio i Rafael Sanchez Mazas - osnivač i ideolog Falange. Moglo bi se slobodno kazati: prvi španjolski fašist.
On je uspio preživjeti to strijeljanje. Spasio ga je jedan republikanski vojnik koji ga, pronašavši ga u šumi nakon bijega, nije otkrio.....a troje ljudi, bliskih republikancima....kasnije su ga danima skrivali i hranili...što Mazas nikada nije zaboravio i što je jako utjecalo na njegov kasniji život.
Drama tih zbivanja vraća nas na vjećnu temu ljudske biti.
Na temu odnosa Ćovjeka i Politike...na temu Smisla života.
Španjolska je na prijelazu dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća doživljavala pravu dramu. To je vrijeme kada su se na obzorju povijesti na radikalan način ukazali obrisi različitih međusobno sućeljenih i ostrašćenih ideologijskih sustava.
To je bilo vrijeme vječnog traganja za Promjenom - koje je ubrzo nesretno skončalo u općem krvoproliču. Ljudskost je došla u pitanje - i jedino se mogla obnoviti na razini pojedinačne, individualne egzistencije. Individualne geste.
Jedan mladi španjolski pisac, Cesar Arconada, koji je inače zagovarao "Ortegin elitizam" i koji će postati komunista....1927. godine kaže : "Mladi čovjek može biti komunista, fašista....bilo što, osim zagovaratelj starih liberalnih ideja".
Ta izjava na komprimiran način izražavala je jak osječaj mnogih mladih španjolaca tog vremena.
Tko je bio Rafael Sanchez Mazas ?
U veljači 1932. godine, zajedno s novinarom Manuelom Delgadom Barretom, Jose Antonio Primo de Riverom, Ramiro Ledasmo Ramosom, Juanom Apariciom i Ernestom Gimenez Caballerom...koji su prihvačali fašističke ideje - osniva tjednik "El Fascio".
Jedan od najznačajnijih događaja u razvoju španjolskog fašizma desio se 20. listopada 1933. godine u Teatro de la Comedia de Madrid kada se osniva FALANGA ESPANOLA.
Rafael Sanchez Mazasadio je inaće bio novinar.
Pisao je za "ABC", "El Sol" i "El Pueblo Vasco". Upravo ga je 1921.godine direktor "El Pueblo Vasco" Juan de la Cruz poslao kao ratnog dopisnika u Maroko. Tamo uspostavlja kasnije dugogodišnje prijateljstvo, uz duge noćne razgovore i čašicu pića - s dopisnikom iz Bilbaoa - Indaleciom Prietom, inače ortodoksnim ljevičarem.
Još mnogo puta kasnije njihove će se sudbine međusobno ispreplesti.
Zanimljivo je kako su oni, sa različitih i suprostavljenih ideologijskih pozicija. postojeće stanje shvaćali kao dekadentno i zrelo za "oštar zahvat". Rafael Sanchez Mazas bio je neupitni ideologijski otac Falange - ali njen neprikosnoveni Vođa bio je Jose Antonio Primo de Rivera. On je ćesto citirao Oswald Spenglera koji je kazao kako će se u posljednji ćas nači grupa vojnika koja će "spasiti civilizaciju". Mladi falangisti bili su uvjereni kako su baš oni ta "grupa vojnika"..da su baš oni ti "spasitelji civilizacije".
I tako su otvorena vrata predvorja Pakla.
Oni su sebe doživljavali kao "heroje" koji sprječavaju "katastrofu" i čuvaju "svetost buržoazije" s dubokim tragom španjolske nobleze. Urušavanje tih vrijednosti je zahtjevalo radikalnu akciju. A SILA je za njih bila legitimno, opravdano sredstvo.Vojska je tu trebala imati glavnu ulogu pa otvoreno zagovaraju savez vojske i najkonzervativnijih sektora društva.
Uskoro je većina njih bila uhapšena. Dok je bio u zatvoru Mazasu se rađa sin. Ravnateljica zatvora, republikanka Victoria Kent - pušta ga na "trodnevni dopust", Zašto ? Zato jer Mazas daje svoju genlemansku riječ i garantira svojom čašću kako će se vratiti u zatvor nakon ta tri dana. Ali kada se našao na slobodi zaboravlja svoju časnu rijeć - i bježi u Portugal. Kada to saznaje šef Falange...Jose Antonio, koji je i sam bio u zatvoru, bijesan i posramljen zbog kršenja zadane riječi jednog od svojih stranačkih sudrugova - naređuje Mazasu da se hitno vrati iz Portugala u zatvor.
Rafael Sanchez Masas se vraća u Madrid...ali uoči same predaje izbija Francova pobuna i on ponovo bježi. U stvari ne zna što će....Republikanska milicija ga hvata na ulicama Madrida ali on uspijeva telefonski razgovarat sa svojim marokanskim prijateljem ljevičarem, Indalecio Prietom - koji je postao ministar u prvoj republikanskoj vladi. Spašava se, uz Ignacijevu preporuku, traženjem azila u čileanskoj ambasadi.
Zatim bježi u Barcelonu ali je tamo ponovno uhvaćen. Od strijeljanja ga tada spašava još jedan prijatelj, intelektualac s ljevice s kojim je nekad drugovao i provodio noći u kavanskim raspravama. Bio je to Julian de Zagazagoitia, ministar u Negrinovoj republikanskoj vladi - kojeg će kasnije Francov režim osuditi na smrt i strijeljati usprkos Mazasovim pokušajima da ga spasi direktnom intervencijom kod Caudilla. Jer nakon pobjede falangista Rafael Sanchez Mazas postat će ministar bez portfelja u prvoj Francovoj vladi. Ali Franco je bio neumoljiv.....
Dva dana prije dolaska falangista u Barcelonu Mazas se našao u grupi zarobljenika koje su republikanci odlučili strijeljati...dok su se povlačili prema Francuskoj. Kao što sam već rekao - bježi u šumi, otkriva ga nepoznati republikanski vojnik koji ga spašava i ne otkriva njegovo skrovište. Kasnije ga prihvaćaju republikanci Pere i Joaquim Figueras i Daniel Angeltas. Mazas je umro ali nikada nije uspio saznati tko je bio republikanski vojnik koji mu je spasio život.
To je uspio pisac ove knjige.
Ta knjiga je potraga za tim vojnikom i potraga za smislom u košmaru koji je isprepleo ove ljudska sudbine.
Kada se 1939. godine formirala prva Francova vlada...Rafael Sanchez Mazas postaje njen član. Postaje jedan od najuglednijih članova Francove nomenklature i tadašnje društvene elite. Izabran je za člana Kraljevske Akademije za Jezik.
Ali Mazas nikada...niti jedan jedini put nije htio prisustvovati sjednicama Francove vlade - što je Caudilla beskrajno izluđivalo i ljutilo. Na kraju ga je potjerao iz vlade što Mazasu...koji je već izgubio ideale svoje mladosti - nije niti malo smetalo niti mu je bilo važno.
Mazas je imao dva sina.
Miguel - stariji sin, učestvovao je 1956. godine u antifrankističkim demonstracijama i studentskoj pobuni. Bio je zatvoren. Kasnije bježi iz Španjolske i nalazi se u egzilu sve do Francove smrti. U međuvremenu, Miguel 1957. godine utemeljuje Partido Social de Accion Democratica (socijaldemokratske orijentacije)
Rafael - mlađi Mazasov sin, postaje opozicioni pisac.
Mazas nikada nije mogao prihvatiti da nije spasio život svom prijatelju Juanu, ljevičaru iz Negrinove vlade. Donekle mu je utjeha bila što je Franco smrtnu kaznu, na koju je bio osuđen republikanski pjesnik Miguel Hernandez.....promjenio u doživotnu robiju, nakon Mazasove intervencije.
Ali, tko je bio onaj republikanski vojnik koji je u sam smiraj građanskog rata spasio Sanchezov život.
Pisac knjige "Soldados de Salamina", Javier Cercas, ga je nakon niza peripetija i nakon toliko godina ipak pronašao.
Zvao se Miralles.
Bio je u mladosti anarhista. Zatim postaje komunist. Bio je pripadnik slavne republikanske PRIMERA BRIGADA MIXTA DE EJERCIO DE LA REPUBLICA (Prva mješovita brigada republikanske vojske) na čelu koje je bio karizmatični Enrique Lister. Bio je i pripadnik MILICIA ANTIFASCISTA OBRERO "QUINTO REGIMENTO" (Radnička antifašistička milicija "Peti Regiment")
Millares je svoje pridruživanje komunistima objašnjavao činjenicom kako su "komunisti bili jedini sposobni da se organiziraju i dobiju rat". Anarhisti su, po njemu, bili previše dezorganizirani. "Prvo treba dobiti rat a onda provoditi revoluciju"...bila je njegova logika. "Anarhisti su htjeli revoluciju odmah i sad..." Nakon poraza republikanaca - Miralles je završio u francuskim logorima za izbjeglice. Zatim se kao dragovoljac pridružuje generalu Jacquesu Leclercu....i ratuje u Africi u Maroku...protiv Sila Osovine i generala Petaina kojeg je smatrao izdajnikom.
Bez prestanka je ratovao desetak godina.....Umro je nakon Rafaela Sancheza Mazasa u staračkom domu jednog malog francuskog provinscijskog grada.
Nije se smatrao nikakvim herojem.
Jer, kako je znao reči: "Nema živih heroja !".
Zato je tek danas, kada nije više među živima...i on možda postao heroj.
Slavni Mario Vargas LLosa je za knjigu Javiera Cercasa rekao: "Ovo je veličanstvena knjiga....kakvu već dugo vremena nisam pročitao."
Bilo bi dobro da je imamo i u hrvatskom prijevodu jer se zaista radi o značajnoj knjizi...koja kroz stvarnu priču i kroz traganje i razotkrivanje najfinijih slojeva komplicirane ljudske sudbine dotiče samo središte Ljudskosti...stavljajući Ćovjeka u središte svega - iznad efemernosti politike, ideologijskih ograničenja i vremenskih i prostornih granica.
Ova je knjiga još jedan doprinos razumijevanja općeljudske Univerzalnosti. Zato, vjerovali ili ne, u njoj možemo očitati i sva ograničenja ali i sve šanse trenutka kojeg mi danas živimo u Hrvatskoj.










- 18:14 - Komentari (430) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.