Marin Jurjević o svemu

< listopad, 2008 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Travanj 2024 (1)
Prosinac 2023 (1)
Studeni 2023 (3)
Svibanj 2023 (1)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (1)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Lipanj 2021 (2)
Svibanj 2021 (1)
Travanj 2021 (2)
Studeni 2020 (1)
Rujan 2020 (1)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (2)
Ožujak 2020 (1)
Studeni 2019 (2)
Listopad 2019 (3)
Rujan 2019 (2)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (1)
Studeni 2018 (1)
Listopad 2018 (1)
Rujan 2018 (1)
Srpanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (3)
Travanj 2018 (3)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Travanj 2017 (4)
Ožujak 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (2)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (9)
Siječanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Rujan 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije građanima

Linkovi
Dišpet- Fanzin Foruma mladih SDP-a Split
SDP Split
Forum mladih SDP-a Split
Blog.hr
Marija Lugaric
Nenad Stazic
Davorko Vidovic
Zoran Milanović
SDP
Sabor RH

Counter
Get a Counter

27.10.2008., ponedjeljak

ŠJORA FILE ZNA KAKO VRATIT DRŽAVNE DUGOVE

Taman sam uša u svoj podstanarski zagrebački stan kad zazvrlji telefon.
Dignem slušalicu...
Marinko je si li ariva ?
Je si li gori ? - začujen priko žice treperavi glas moje splitske suside šjore File.
Normalno da jesan !
A da sa kim bi sad razgovarali da nisan...?!
Aj ne pizdi...Baš mi sad tribaju te tvoje mudrolije....grubo me prekine.
Borša mi je još bila onako priko ramena, stavjena po kurirsku ili ka po pošćersku, pa san se cili uzvrpoljija ne bi li je nekako skinija...jerbo me ona tiraka o borše počela opasno žuljat...a rame gorit ka živa vatra...
Ma ča se ti gori muvaš i koprcaš...Dovde te čujen ? A ? Oli jemaš ćakod šinjore u ruke...pripriti već pomalo ljutitin glason šjora File ?
Je...jeman Ćire Irudove...a ne šinjoru...Evo san se cili zapleja u ovu ricastu žicu o telefona jerbo oću skinit boršu sa ramena. Piza ka da su mi blokete metnili u nju !
Ostavi se sad borše i slušaj vamo....
Jel me ćuješ ?
Ma ćujen...Ko vas ne bi ćuja kad toliko vićete....? Deboto Van telefon ni ne triba...samo odite do na ponistru i vićite a ja ću Vas ovod na Trešnjevku ćut bolje nego priko telefona....
Zajebaji ti nikoga drugega a ne mene..Dat ću ti jednu iza uva ćin se vratiš...Tiš mene poć odgovarat ! Ma je si li ga vidija...Diga repicu pospodin političar...Uvatija kofidencu čin je uliza u Zagreb...A štaš... mi smo sitna riba za tebe !
Ajme meni majko moja...Ostavite se sad tih litanija ! Ča Van triba ?
Ma sad bi ti zaklopila ovu slušalicu u ćunku samo da mi ni potriba...da znaš...tovare jedan, da bi li tovare !
Vidin ja da su mojoj šjori Fili molali živci pa joj poćnen begenavat:
Ma ne jidite se šjora File moja dobra...Malo san nervožast...Evo san vozija cilo jutro i to priko Like, staron ceston..jer san jema nikega posla u Korenicu..Još san cili žgincan o puta...Sve me kosti bolidu..Kićma mi se iskrivila a rame me žiga da ne more gore...Ajde smirite se i lipo mi recite koja Van je potriba...
Aj dobro...al da znaš da si me svu skonšuma s otin tvojin ričetinama i zajebancijon..A stvar ni o zajebancije...E, nego ča ! Značajno zaključi ona.
Dobro..dobro. Recite !
Ma evo - triba bi otić do onega Ministra o zdravja i prvo mu petat roge u oči a onda mu opalit trisku...ali onako juski..da cili naboti i da se zacrljeni ka kuvani rak !
Ma ča je Vama ?
Samo ti mene pušti da ja dovršin....
Ka prvo tako ćemo se ispalcit nas dvojica...pa ću ti ja oprostit onu trisku koju ti jeman dat ćin se pojaviš ovod na Pujanke potla zasidanja tega vašega Sabora.
Ma ča....
Muči kad san rekla !
Je san li ti obećala dat trisku ? Jesan ! Oćemo li se ispalcit ako ti trisneš onega Ministra o zdravja ? Očemo ! I ča se tu jema višje dodat ? A ništa ! Stvar je jasnija da jasnija i ne more bit....Takoš mi vratit dug i mir - mir do neba...Ispalcili smo se ! Eto ti ga na ! To ti je ka tržište o triski....Opraštan ti dug o triske ako je ti zalipiš onemu, kako se ono zove - a Milinoviću ! Kjaro ?
Ma šta kjaro ! Ne razumin Vas njanka jednu besidu ! Pa nisan ja tučar da se pođen đapat su ministrima zaraj tega ča je Vama udrilo jugo u glavu...E, bome !
Ma koje jugo...tikvane tikvasti ! Ka prvo - ovod puše bure i nikad nisan bila bistrije glave nego ča san danas ! Jemaš ga maznit i basta ! Oli tebe ćekaju dvi - a ne jedna triska ! Pa sad biraj !
A ča je sad ovo ?
A ništa...skoćila cina triskama na tržištu...Promina na burzi o triski... Ako ne daš jednu trisku Milinovići dobiješ dvi od mene kad se vratiš doma...I to kakve dvi triske !!!
Vi bi mene u pržun !
Tebe...Ma ko tebe more u pržun ? Pa ti si narodni zastupnik ! Zaštićen si boje nego lički medvidi. A jeste bogami vi zastupnici naše najveće nacionalno blago.....Nima šta ! Ma ste malo ka betežni u glavu....kad triba štitit malega čovika..Ali kad su vaši interesi u pitanju - Bogami omar se nikako ka propametite, nikako van boje gre....
Očete reć da su političari kurbe ?
Bože mi prosti...ma ča to govoriš. Pa jema kurbi ča ji je gola nevoja natirala na ti posal. Ma da mi je znat ča je Vas natiralo da nas ovako driblate....ka pravi fuzbaleri. Ma jemate i prav ! Narod je kriv...Ča ne pazi koga šaje u Sabor i kome daje vlast u Državu ! Bože oslobodi....Gladna želuca, prazna trbuja...a spreman je najist se vaših praznih i niskokalorićnih riči i frazetina...
U to nekako stresen onu torbu sa ramena pa ispustim uzdah olakšanja...
A ča pušeš...? Bićen ti dosadila, a ? Biće misliš: Ma ča ova mlije ? Neka gre kraguc ona i njene beside ? Bićeš mislit da san inšepjana stara žena..jeli ti gori, ćuješ li me...? - zapriti opet ona...
Čujen. čujen...Već san Van reka da Vas i pridobro čujen..A očete li mi reć zašto bi ja triba trisnit ministra o zdravja...?
Da zašto ? I još pitaš...nesrićo jedna nesriknja...! Da jemaš čagod u tu čoravu glavu i sam bi zna....
Zato jerbo je laživac lažjivi...a druge vridja i maže oči cilemu narodu...Eto zašto !
A zato !
Je...znan ja... Po tebi je to ka mali grij..Navikli se vi političari lagat..pa van lažjivci paridu normalna stvar...Vi bi pali na gujicu da niki ministar ne laže..je li ?
Znan ja šjora File...!
Aj muči ! Ne znaš ti ni po mise ! Ja se ovod patin po likarima...Cilu san familju bacila na kolina jerbo trošidu na medikamente za mene...Moradu me vodit kod privatnih likari jerbo ću umrit dok dojden na red za vižitat se kod državnega likara...A on, muzuvir jedan, svaki put u Sabor ponavja da kako su to laži...da kako nikad ni bilo boje...da kako su liste ćekanja manje nego za poć kupit kruv...da kako smo najboji na cilemu svitu....da kako su dugovi u zdravstvu sve manji..da kako Socijalno sve pokriva...i tako uvik ista te ista litanija....Ma puna mi ga je kapa..Marinko moj ! More bit da je on u nekoj vrsti nesvisti - pa bi ga tribalo trisnit da dojde sebi. More bit da bi mu to pomoglo ? A kako ja niman niti za platit biljet o ferate do u Zagreb..... a ti ga vidiš svako malo - ma prilipi mu jednu u moje ime, Bog ti da zdravje i sriću sinko moj !
Ali on je ministar !
Neš ti...Sad da je i sam pokojni car Franjo Josip 1
Pa di ste se sad njega sitili ?
Je, je...baš san se njega sitila. I sve više ćemo se sićat onih od prije - kad ka ništa ni vajalo...ma je život bija jeftiniji, lipji i mirniji a ljudi su bili kuntenti i prez ovih gansteri po ulicama ...ća nas ubijedu ka ća smo mi u mladosti stinjama tukli repce oli su nan momci za Božić na Cirkus gađali papirnate ruže su zraćnon puškon !
E di su ta vrimena ?...ćujen je di sjetno izgovara tamo s druge strane linije...
A njima nikor ne vaja ! A ne ! Oni su ka pravi puvanderi obećavali brda i doline...Vriće šoldi...A sad ne mogu nać ni one škverske dolore ! Ma su se braća dobro fudrala..Ulizli su u skupe veštite i najboje tonobile. Pokupovali vile su bazenima u najbojin gradskin kvartovima. Da im se dica ne mišadu s dicom pobasjega svita, Gredu u Alpe na skijanje. Ne vajadu in naše planine ! Vozikaju se jahturinan i svaki je od njih meknija crne očale na nos. Da ne bi falili od koje su race i čin se bavidu !
To van je kapitalizam šjora File moja...
Pusti ti sad te priče. Jemala san ja rodbine u Jamerike...Ni in bila laka..Bog in da pokoj. Radili su ka pasi - za priživit. Ma ko se moga obogatit prez rada ? Samo lopuže i kriminalci, e !
Šjora File moja...evo razgovaramo već uru vrimena. Priša mi je. Jeman sastanak.
A je, bila bi velika šćeta da se ne najdete većeras dikod na janjetinu !
Ma ke janjetina ? Moramo se dogovorit oko Sabora...
E...mogu mislit ća će te sad smislit...zaleti se ona pa odma ferma...i doda nekako stišavajući glas:
Marinko moj, dobro je da ste tražili da oni Sanader gre ća...I on i cila mu klapa ! Ma nemojte u temu popustit. Govorite ! Stalno govorite ! Nemojte molat. Judima ipak nije sve isto ! Stalo jin je da čuju ono ča i oni mislidu...ma o straja ne smidu to reć. Vole oni ćut koju pravu...! Zato, ne dajte in gušta...! Jesu izvarali sve živo i puno njih bi sad nogu sebi pojilo od muke - jerbo su glasali za njih...Ali i zaraj njih govorite. Svak more falit ! To je judski ! Ma ovi nan to rade namjerno...Nisu oni falili...nego baš to oćedu. To jin je plan ! A kad se malo ka pitomije ponašaju - to samo znači da su prišli svaku miru i da su sad od velike potribe za bilo čijon pomoći. Pa i vašon. Pomognite narodu a ne njima ! Jesi li me razumija !
Ma jesan. šjora File....
I još nešto..Smislila san ja kako ćemo vratit državni dug ča su ga ovi mangupi nabili narodu na kosti !
A kako ?
A lipo?
Evo ovako.
Triba cilu Vladu skupa s hadezejom kupit po onoj cini koliko oni zaista vrididu a onda ji lipo prodat po onoj cini za koju oni mislidu da vrididu !
Ola koja bi to zarada bila ! Omar bi vratili sve dugove i još bi nan priteklo !
Lipo ste to Vi smislili moja šjora File...Ma ko će nać tako glupega kupca ?
Znan ja i to...Znan komu ji triba prodat !
A komu ?
Pa njiovin biračima, mono jedna da bi li mono !
Opet vriđate šjora File !
Ma razumija si ti mene Marinko moj, dobro razumija,,,!!!!

I zaklopi mi slušalicu tamo s druge strane, a ja zamišljen sidnen na kauć...krcat teških misli !



- 15:34 - Komentari (543) - Isprintaj - #

15.10.2008., srijeda

"SVAK IMA JEDAN RANJAVI OBUJAM"

Barba Jure Franičević - Pločar živija je na Bačvicam. Tamo je i sjedište splitskog SDP- a. Gotovo svaki dan svratija bi taj jedinstveni pjesnik i jedan od najprefinjenijih "pričaća" kojeg sam ikada sreo i ćuo....na bokun razgovora u moju kancelariju. Taj hvaranin, koji je hvatao najtananije i najskrovitije niti života - unosio je duh iskonske mudrosti u svoje razgovore...koji su, kao i njegove pjesme, bili satkani od najčišće ljudskosti....izrasle na dračavim sikama Hvara i pod teškim južnim vitrovima ili naletima refula ladne marčanske bure. Okupane u zlatu sunca, tučene nepredvidivim neverama i samoćom vjećnog Otoka.

Taj Nazorov sudrug i supjesnik, suborac i njegov najbliži suradnik...iz vrimena kada je ta sijedobrada braška legenda postala prvi Predsjednik poslijeratne Hrvatske Vlade... izabran na Splitskoj Pjaci, u staroj kamenoj vijećnici...upozorava nas i danas svojim stihovima....možda više nego ikad prije...na sve zamke koje su postavljene na "našem putu"....kojim, ponekad, tako neoprezno hodamo.
Ovih nekoliko njegovih stihova najbolje to potvrđuju:



"...dovoljan je prostor za dva ljudska stopala
da čovjek može stajati
da može uspravan sanjati...
za klečanje treba više
za gmizanje najviše....
...za stajanje je dosta dvije stope zemlje
i jedan jarbol htijenja.


Jure Franičević - Pločar
izvod iz pjesme "Svak ima jedan ranjavi obujam"



U mojoj kancelariji, u splitskom SDP-u...na Bačvicama - nalaze se fotografije samo trojice ljudi : Jure Franičevića - Pločara, Miljenka Smoje i Ivice Račana.
S razlogom.... "debelim razlogom" !

- 19:43 - Komentari (1085) - Isprintaj - #

06.10.2008., ponedjeljak

DŽUNGLA NA ASFALTU

Marine moj a ča je ovo, za ime Boga ?
Pa i dicu su nan počeli ubijat po ulican... a eno su nikidan u Sabor i ministar o policjoti i svi mu oni pomoćnici, savitnici i druge glavonje...uglas pivali kako je u Rvacku stanje puno boje nego ča je ikad bilo,,,da nikad nismo bili sigurniji !
Pa ko je ovod lud, Marinko moj ?
Doklen ćemo ovo trpit ?
U oči nan lažedu ? Čuješ li me...u oči !
Tako me još sa vrata zasula paljbom moja susida šjora File koja je dotrčala ćim je na radijo čula kako su jutros u Zagrebu ubijene dvi cure....i to usrid grada, deboto isprid nosa o policije.
Ajde ulizite šjora File i kalmajte...Strefit će Vas čagod pa di ste onda...?
Ma neka me vazme dragi Bog samo da višje ovo ne trpin...Ovo zajebavanje sviju nas..Ne mogu, sinko moj. njanka višje o gada televiziju užgat. Štufa san svega...Svega mi je priko glave...reće ona nikako nevoljno...sidajući na kauč i brišući šudaron znoj sa čela....
Očete li ćašu vode...šjora File ?
Odjedanput me probode svojin oštrin pogledom onako ka da me vatrena strilica pogodila tošno meju oči.
Ma tija san reč..ovaj....Oćete li bićerin ladnog prošeka sa feton o limuna...
Ajde, ajde more...kad si navalija, brzo odgovori ona i nikako se nasloni na stražnji dil o kauća ...ka da će ovi sekund past u afan....
Ajde skoći se Marine...vidiš da je šjori Fili pa život...uznemireno me požuri moja punica.
Brzo joj nalijen bićerin hvarskoga prošeka i metnen fetu limuna sa Čiova..ča mi ga punica sadi i ničin ne šprica...tako da je on sam po sebi ka nika najveća likarija koju jemamo u našu kuću.
A je li Van boje, šjora File.... ljubazno će moja punica..kad šjora File na iskap saspe prošek u justa ?
Je li limun dobar, a... ?
Ma koji limun....? Zablene se u nju šjora File.
Pa oti moj sa Čiova...ka sramežljivo spuštajući pogled, skoro šapćući...doda moja punica...
A je, je...kako da ne. Ma nima do domaćeg limuna. A ne oni iz Tunguzije..ili oklen ji već uvozidu...ča ji štrcadu su otrovima, pesticidima i falšn piturama da izgledaju ka na sliku...A kad ga pojiš, samo se izvrneš na leđa i moš odma poć na Firule da ti ispumpaju trbuj....
Aj Marinko, nalij ti meni još jedan bićerin prošeka...sva nikako dršćen i ni mi baš najboje....a onda brže bolje doda: A limuna mi višje ne moraš stavjat jerbo je ova feta ča si mi je da tako dobra da more izdurat još za pet bićerini prošeka...!
A moja se punica cila rastopila od sriće na te šjora Filine riči .
Nego..ča san tila ono reč ? Aha.....Slušaj ti mene mali....Ne daj se višje zajebavat, jesi li me razumija ?
Drugi put kad dojde Sanader u Sabor...pitaj ti njega oče li familjama ovih bidnih cura sad odnit svoje statistike i analize...i objasnit jin da i nije tako loše stanje o sigurnosti kod nas. Oče li jin reč....da mogu podilit zadovolstvo ča je tako...skupa sa onin Rončevićon i svin mu meštrima o statistike ča ji jema ? To ga ti pitaj !
Je li njima važniji papitr oli su jin važniji ljudi ?
Pa već san ja...
Ma muda Marjanova si ti....Ništa ti nisi ! Jema da tamo grmiš ka da tučeš iz svi kaluni !
Ma....
Pusti me da govorin i ne upadaj mi u rič !
Ajde, neka...samo se Vi komodajte.
Matere o straja višje dicu ne puštadu na ulicu. U školan je ka u Paklu. Ne tućedu samo dicu vengo i meštre i meštrovice. Ovo je živi teror...Teror, Marinko moj. Ovo je džungla na asfaltu !
A je..to je bija jedan film !
Je...ma ovo višje nije film nego stvarnost. Strašna stvarnost, Marinko moj ! A ko su glavni glumci ? Ko je režiser ?
A šta ja znan ?
Oš..da ti ja kažen...Oš li ?
Ma ne morate...znan ja šta Vi mislite šjora File....Znan !
Sve mi se ovo gadi..reče ona i napravi facu ka da će povratit. Di su ona vrimena kad si ka ljudsko čeljade moga mirno učinit đir usrid lita po gradu...bez straja i prez drćanja...jesu li ti dica došla doma živa i oće li ti kogod razbit tintaru !?
Nastade muk....
Šjora File uzdahne i tiho nastavi: Sve ti je za ovo kriva vražja politika, sinko moj. Eno je ministar o policije u Londonu.
Znan...
Otiša on pokazivat svoje statistike - kako nan je u Rvacku sigurno da sigurnije ne more bit. I ča ti misliš...Oče li on sad dat ostavku.....?
Neće !
Pa naravski da neće...jerbo ostavku nije da ni Vukelić zaraj škverske afere..pa neće ni ovi zaraj ubijenih cura. I jedan i drugi govoridu kako su radili da boje nisu ni mogli...Nego je oporba zločesta pa jin pripetaje i ono čega nima. Izumišlja, samo da jin napakosti...
Je, uvik nekako škivaju...izvuku se...
Eno ga Sanader kaže da je omar zva Rončevića da se vrati doma iz Londona. A ja mislin da je boje da je on u Englešku vengo da je doma. More bit da bi ji sve tribalo poslat vanka. Cili vladu...i to ča dalje. I da tamo ostanedu ča dulje. Onda bi nan..sigurna san bilo bolje. Možda bi se onda i obraćunali s oton mafijon i ubojicama ča mirno žividu oko nas dok vas pošten svit dršće o straja.
Ali....
Ajde, ne govori ništa....zaklinjen te dobrin Bogom ! Pa curu su ubili jušto isprid prve policijske stanice u Zagrebu. Smijedu nan se...smijedu! A Sanader poručuje..onako ka pravi šef....kako tribamo napokon obračunat s mafijom. Ma ko bi reka ? Dobro se i sitija !
Ma dala bi mu ja mafiju...dala...ne boj se !
A ča je do sad govorija ! Da izumišljate svi vi ča ga kritizirate....Da ste đelozi na njegove velebne svitske i domaće uspihe....Da mi živimo mirno i spokojno ka u bumbaku....Da nan nije ovo ono bivše vrime....Da je dosta njemu provokatori i nostalgičari....Komunjara ča huškadu narod !
Je...i meni je svašta izgovorija u Saboru kad san ono bija spominja škver...Ne bi pas s malon to izija kojin se ričetinama ita...
I opet će ti, sunce moje šesno, svašta izgovorit samo ako mu spomeneš pineze. A na to je jako osjetljiv. Ča se šoldi tiče - toliko ji on ne voli da kad mu ji spomeneš omar popizdi, poludi, vas pocrveni, izgubi busulu i počme se poanašat ka splitski uličar i getanin a ne ka prešidente o rvacke valde.
Samo mu šolde ne spominji Marinko moj...! Ali zato on vata teške kriminalce ča su navodno vazeli kil narizana pršuta na fakultetu nakon ispita....A one ča lomidu kosti judima, s onin baturicama i toljagama o bejzbola, usrid Zagreba...a to ništa, to će trajat miljun godin...to ni važno !
Jemate prav..
Pa naravski...A jesi li čuja onega novinara Miljuša ča su ga bili naprobivali ? Javija se iz Amerike i kaže da je ovo poruka advokatu Hodaku ! Ma zamisli.....Pa di smo mi to ? Čikago je sanatorij za nas. Al Kapone bi kod nas bija šegrt...Šegrt Hlapić a ne gazda ! I da znaš jesan nostalgićna za onin vrimenon kada nisan o straja drčala oće li mi se unuk vratit živ kad pojde s drugon dicon u grad. A sad nikor u kuću oka ne more sklopit dok se svi navećer ne pribrojimo da neko ne fali...da nekoga nije umlatilo, ubilo, oli zgazilo auton na trotuaru.
Živimo ka u pržunu ! Izlazimo samo kad je juta potriba.
Mi živimo zatvoreni ka kriminalci a kriminalci planduju na slobodi i smijedu nan se... jerbo oni vladaju sa svima nama.
Očete još jedan bićerin...?
Ma neću... napit ćeš me ! A to bi ti tija, mangupe jedan....pripriti mi ona svojim tankim žgoljavim prstom...ali odma doda: Ma aj daj...kad si navalija...Sve je ionako crna zemlja !
Nalijen joj još malo slatkoga prošeka..
A je dobar....!
Nego di san ono stala ?
Aaa !
I slušaj me ti političaru...reče ona gledajući priko kristalne čašice o bićerina dok je ispijala gutljaj prošeka: Rekla san ti da je ovod u nas došla ka nika džungla na asfaltu. Sičan se ja i tega filma kojega san gledala.... pitaj Boga naza koliko godišć....Ako je ovod u nas džungla onda se triba ponašat ka u džunglu... ako misliš ostat živ. Oli minjat džunglu. Te divjake i vucibatine, lopuže i bandite triba povatat...po-va-tat...i basta ! Povisi on svoj već pomalo drhtav glas i nastavi: Ali nama fali Tarzan...E,e...Tarzan. Ča se smijuljiš ? Ovo je za plakat ! Čitu ni teško nać jerbo koliko majmuni jemamo mi smo več odavna oberdžungla a ne obišna džungla ...ali nima Tarzana. Nima pa nima ! Sigurnije je u Afriku nego ovod !
A ovi farabut ča je umislija da je ka niki Faraon o cile Rvacke obišno je mrtvo puvalo ! Ništa o njega....
Zato morate prominit ovu vlast. Ukinit faraone i njegove sluge. Počet prvo od ovih izbora po gradovima, općinama i županijama...pa onda na državne izbore. Nima druge ! U džungli di vladaju zakoni o beštij i di nima civilizacije...vi ste unaprid gotovi. Vas jedino more spasit bokun civilizacije i bokun demokracije. Niste vi navikli na šporku igru...Tu ćedu vas oni pojist a ne pobidit, Pojist za marendu..Marinčelo moj lipi....! Ne znaš ti još ča je život a već si lipe godine uvatija !
Oni ćedu zato inzistirat na džungli a vi morate bit kontra džungle ! To morate reč ljudima ! To van je jedina šansa ! Jer, na kraju krajeva i oni ćedu postat samo spiza o divjaka i ništa više ! Jesi li zapamtija ?
Evo, jesan...
I još nešto. Oni film "Džungla na asfaltu"....nisan ti ga ja zaludu spominjala. Nego, kako san ti rekla. Svaki film jema svoga režisera..pa tako i ovi naš film koji se isto zove "Džungla na asfaltu".
Ako očete išta prominit morate narodu na cili glas reč kako se zove režiser ovega našega filma. I ne dat mu da ikad više režira našu sudbinu. Ne zaboravite se spomenit i glumaca. Sve to triba pomest....
A ja...
Aj ne troši riči.....Bog vas veselija i stojte mi dobro ljudi moji...Gren ča...ne bi vi ni do sutra stali mlit a ja jeman još toliko toga danas za učinit...
I skoći se naglo naša šjora File, ka da je ispaljeni itac iz rivolvera ...U tri koraka dojde do vrata.. otvori ih.. ne okrečući se mahne rukon...i nestane iza njih. Samo odjekne udarac vrata o vratnice... a na hodniku odjeknu njezini sitni oštri koraci koji su se udaljavali i čiji zvuk je postajao sve tiši i tiši.....


- 15:43 - Komentari (1063) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.