Marin Jurjević o svemu

< siječanj, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Travanj 2024 (1)
Prosinac 2023 (1)
Studeni 2023 (3)
Svibanj 2023 (1)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (1)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Lipanj 2021 (2)
Svibanj 2021 (1)
Travanj 2021 (2)
Studeni 2020 (1)
Rujan 2020 (1)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (2)
Ožujak 2020 (1)
Studeni 2019 (2)
Listopad 2019 (3)
Rujan 2019 (2)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (1)
Studeni 2018 (1)
Listopad 2018 (1)
Rujan 2018 (1)
Srpanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (3)
Travanj 2018 (3)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Travanj 2017 (4)
Ožujak 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (2)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (9)
Siječanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Rujan 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije građanima

Linkovi
Dišpet- Fanzin Foruma mladih SDP-a Split
SDP Split
Forum mladih SDP-a Split
Blog.hr
Marija Lugaric
Nenad Stazic
Davorko Vidovic
Zoran Milanović
SDP
Sabor RH

Counter
Get a Counter

31.01.2009., subota

ČA JE BILO TEGA VIŠE NI

Bit će ovod svašta, Marinko moj.....Vonjan ja to u zraku ! A nikad se ja oko tega ne privarin..A ne, ne....Ča se tega tiće, ja ti jednostavno ne znan falit. Čin mene poćme srbit ovod na vrij vrija od mojega nosa , evo ovod na ovi njegov špic (i lagano pritisne svojin košćatin prston crveni špic od nosa)... znan da će siguro bit nike barufe. nikega vraga i nevoje, Jeman ja s otin stvarima i te kako iskustva......e, bome jeman !
A to ste Vi, mora bit, ka nika vištica oli baba-gatara....šjora File ?
Pojdi ti zajebavat one svoje mazgune i nabiguze u Sabor a ne mene...jesi li me razumija ? Ovo ti je ka "amen"...Tako i nikako drugovačije.
Dobro kad Vi tako kažete....
Ma ne kažen ja....vengo moj nos ! On to navonja...reće ona i zabaci glavu.... polukružno je okrečući s onin svojin isturenin noson ka s nikon antenon koja vata samo njoj poznate sinjale i nevidljive zvukove.
Bože mi prosti, a da Vi niste infišali da ste radar ? Eno jutros u foje piše kako je prošle godine u Splitu skoro šesdeset ijad čejadi tražilo pomoć na psihijatriju.
Pojdi ti u dotura za glavu, a ne ja ! Sad biš me još ludon proglasija !
Ma nisan tako mislija....
I boje ti je...sinko moj, i boje ti je. Oli ti ne vidiš ča se oko tebe dešava. Hadezejci su se počeli tuć i šaketat meju sobon...i tako sastavjadu one svoje liste za izbore. Pa jučer san to na svoje uši čula na televiziju ! Onda je oni pokreja svoju općinu...Ma oni bivši zastupnik od hadezeja. Pa se oni zalipija s tonobilon u stup o letrike i cilo misto zavija u mrak...a on, mangup, pobiga doma da ne bi mora puvat u balun.....A po vas dan slušan ča Sanader priča..Ćas jedno, ćas drugo.....Pa jesmo u krizi, pa nismo u krizi....A oni drugi...oni Polanćec. Oni ća je ka semafor koji svitli samo na crveno - On, jopet prklja da kako ćemo se škapulat od svih nevoja i da ćemo se razvijat po ovoj i onoj stopi. Te rest ćemo ovoliko, te onoliko...A Sanader isti dan kaže da nećemo...pa opet da očemo. Oni kripni ministar o financija, ča pari mede i ča jedva ulize u svoje odilo - uvirava nas kako nikad boje nismo kontrolirali finansije u državu ....a omar poza tin....kaže da smo ipak u tu vražju recesiju ulizli. Ondak gledan Sabor..Karate se, karate......Vrag bi razumija di smo se strombulali s ovon vlasti. Nosite jin kupus, karote, kruške sa pazara...A svaki komad iz druge zemlje - ma ni jedan iz Rvacke. A oni jopet po svoju...ka da su gluvi, slipi i ebete. Ča si jučer moga kupit štrucu kruva sad moš pola ! I štaš višje poć pričat. Pametnomu dosta. A ne...njima to ništa nije kjaro. Pa se diga oni niki njiov zastupnik i viče: Je, je...ušli smo mi u tu recesiju...ma u krizu nismo ! Ola cukuna da bi li cukuna ! Pa di su otega našli ? I zato ja mislin da svaki od nji jema u Saboru ispod banka čakod ćuturice sa onin čajen od bunike ča jin ga kuva njiov hadezejski vrać....i da svako malo oni gucnu gutjaj iz nje...jerbo nima drugega objašnjenja za ove monade ća radidu i govoridu !
Ola ča ste se navili jutros...šjora File. Laškajte malo. Evo jema pecipali...mašite se....
Ma ni meni do spize...Sita san ti ja svega - ma mi je žaj zaraj onega moga unuka...Ča će bit ako se ovako nastavi ? Morat će partit dikod u svit trbujon za kruvon ! Jer ovi su gori i od peronospore !
Ajme koje crne misli...Snać ćemo se nekako !
Nema tu pomoći od praznih riči, Marinko ! Triba čakod poduzet zaozbijno....i hitno !
Tata...tata...Uleti u ti ćas Vjera. Ajme, žurin se vanka...Čekaju me prije. Daj koju kintu !
Koliko ti triba ?
Aj ne budi škrt...Neš valjda na svoju čer šparat ?
A diš sad, koja je sad priša ?
Ma moran se ništo dogovorit sa Sanjin oko penjanja !
Čekaj Marinko, uključi se šjora File...Ma di ti se to mala gre pentrat ?
A eto je infišala za onin ča se zove slobodno penjanje. Znadete...to su van oni ča se penjedu po klisurama i stinjama onako na ruke....Pa ih jema ovod i u Split. Gredu obišno na Merjan, gori kraj Sv. Jere...oli u Mosor..i penjedu se....treniraju. Radidu viižbe.
A kad učini grubo vrime ?
Onda treniradu i penjedu se u dvorani.
Ujme Isusovo...pa oli je išenpjala ? Ča ne gre na balet ?
A bilo je i tega, moja šjora File...ča mislite da nije. ..Ma ovo je ka jušto po njezinu guštu..Nekako je tu baš našla dbru klapu ! Oni van kasnije gredu u Gorsku službu spašavanja i to....Zbilja su odlišni i za svaku pohvalu !
Tata..tata...Ajme, baš si se sad uvatija čakulat...nervozna je Vjera,,,Daj mi štogod love...već kasnin !
Nema mi druge nego rukon u đep.
Je li ti dosta trijest kuna ?
Ma tata...razrogači oči Vjera...Šta ti je ?
Pedeset ?
Aj daj !
I slušaj me Vjerči da mi više nisi dolazila ovako matat pare..kad su gosti u kuću, jesi li me čula !
Ali ona je već istrčala...Samo se začuja udarac o kućnih vrata i lajanje Li-Lu koja je skakala i pravila monade jer je valjda mislila da će je Vjerči odvest sa sebon dikod u skitnju.
Ola lipe fameje? Moga si i pasa upisat na to pentranje po stinama...doda šjora File i pogleda prima Li-Lu onin svojim pritečin pogledon tako da je bidni pas zacvilija i brže boje uteka u sobu....
Je...je..i mene su moji tetošili ovako...počme ona naglas razmišljat.
Otišla bi jutron u poje. Ako je bilo sriće otac bi me sija na tovara...pa onda lavuraj sve dok zvizdan ne upeće. Nosi vodu. nosi ocu stinje za pravit suvozide, krči lozu. skupjaj grančice.....A nazad odaj za ocon, materon i tovoran na kojega višje nisan mogla sist jerbo bidu na bidnu beštiju uprtili sve ča su jemali i ća su skupili u poju. Još bi sa sebon morala vuć bidun za polivat vrtal.
A ti ? Okrene se ona prima meni.
Ča ja ?
Jesi li ti iša na niki šport. oli ča...?
Ma i ja san radija u poju šjora File. Moju su jemali poje u Poljud...Tamo smo i stali. Najmrže mi je bilo zalivat pome jerbo san mora za sebon vuć onu gumu i pazilo se da se , ne daj Bože, vodon ne polije list o pome....Vengo je tribalo zalivat baš tamo di stabljika ulazi u zemju u jednu ka malu udubinu. I ni se smilo zalivat po suncu. Samo prin vengo sunce izajde. Znači u ranu zoru. A boje je bilo i to nego zalivat pome bidunon i stalno ga odit punit na gustrirnu i teglit za sebon.
Je, je...to ti je bilo puno boje.
A šport ?
Uvik smo jemali kajič. Ja san ga zva Junona. Pa bi š njin iša s klapon na vesla do na Čiovo. Vadili smo periske, grancigule, mušule, pizdice i svakoga drugega đavla. Ronili smo i anfore....E...kad je to bilo ? Jemali smo i bokun jidra o krpe pa bi dikod i jidrili. Inače - sve na vesla. S otim bi smo kaićon obnoć išli na vaterpolo...koji je onda bija za ne virovat popularan. Da popularan ? Mi bi išli na bazen o "Mornara"..iako san ja uvik bija "POŠK"-ovac. Kad bi domaći izgubili suca bidu svakako bacili u more. Nako u robu. U onu bilu monturu...ča su je nosili..ka da su likari. Najžešći su bili navijači sa Skalica. A onda je bila i ona ka banda ča se zvala "Crni Asfalt". Jo koja su to bila vrimena ?
Pa ti je to šport ?
Ma dobro. Svi smo se mi upisali na jidrenje u "Splita" u onu škversku Lučicu. Jidrija san i u kadeta i u "elericu" i u "dragona" ča se zva "Vihor" i jedno je vrime bija prvak od one Jugoslavije - A na jednu hvarsku regatu bija san i na krstašu "Marjan". Pa san bija trča i u ASK-a na sto metri i u štafetu "četri puta sto" ! Trener mi je bija profešur Šolić ča su ga svi zvali Keni.
Ti da si trča ? Takvi trbucijo !
Je, ma nisan uvik jema ovi trbuj isprid sebe....
Ma ke....Bija san mršav ka drača. U to vrime san se upisa i na trubu u Muzičku školu.
Pa i jesi pravo trumbetalo...posprdo će ona.
Pustite Vi. Svira san ja kod pokojnega Edija Radosavljevića.....a solfeđo mi je predavala pokojna Tresić-Pavičić ča bi se morala uspet na bančić za napisat note na ploću...jerbo je bila sva malašna i sitna.
Znači...svi su oni pokojni ?
A jesu...Bog in da pokoj ! To su bili pravi judi "onega" Splita....Znate kako ono piva Maruška Šinković "Ča je bilo tega više ni" ! Kad čujen tu pismu uvik se vas naježurin....
I onda, ča je bilo daje...?
A ča će bit. Prvo kad san vižba trubu svi su susidi stavjali kušine na uši, vezivali vlažne šudare na glavu. Onako na četri uznja...ka u taljanske neoralistišne filmove. Kršili bi du ruke i lupali na vrata o našega stana. Molili bi moju mater: "Šjora Marija, ma recite malemu Marinku da malo prostane trumbetat. Svi ćemo poludit. Ni kokoše višje ne nosidu jaja kad on zatrumbeta"! To jin je bija ka niki ključni argument...Oti kokošji straj. Ukočile bidu se bidne čin bi čule moju trubu.... i sve bi se u njima stislo. Prin bi krepale nego jaje snile dok god ja svirin. A još san jema jednega prijatelja u susidstvi ča se zva Grgas...On je svira klarinet. Pa kad bi doša kod mene i kad bi mi dva udrili svirat - to je bila opća pomutnja. Mater se dobro držala i branila me: "A, neka mali svira! Baš je odlišan! Nimate vi sluha za lipu mužiku!" Ali kad su me deboto napali i izubijali kad san jedan put iša u Muzičku školu su trubon u onu crnu škatulu - vidija san ja da je vrag odnija šalu i da je dug i trnovit put dok se umitnost i umitnici ne počmedu cinit u Splitu. I malo po malo...ferma san svirat. Al san barnko priživija....A i susidi !
Ma ne mogu virovat ! Pa znaš li ti Marinko moj ča bi niki hadezejci dali da si nastavija trumbetat pa da te nikor od tvojih susidi umlatija ? Sve na svitu, eto ča ! Ovako sad trumbetaš njima u Saboru...I to prez trube !
Niste daleko od istine...!
A kako si se počeja debjat ?
Ka prvo..ja san ka deite bija žgoljav i mršav..Pa san, ka i druga takva dica - mora pit ono smrdjivo bakalarevo uje. Ajme gadosti ! Mater bi mi začepila su dva prsta nos a u drugoj ruci držala bi žlicu bakalareva uja. Ćim bi proguca to odvratno uje...bacila bi mi u justa dva bomboncina ka od limuna. Te bonbone s ukusom limuna zvali smo limuncini...Oli bi dobija dva bonbona ča su ji činili o nikega slakoga a uvik su bili u obliku beštija...recimo ribica, pasa oli maški.
I onda ?
Onda jopet ništa ! Nikako se nadebjat...jerbo to bakaalarevo uje ionako nije bilo za otvorit apetit vengo za jačat kosti ! A onda je jedna žena rekla mojoj materi da me triba odnit u Vrliku na frišku arju i dat jedno šest-sedan dana nekoj seljanki da se ranin u njiovu kuću i sa njiovon dicon - i da će mi to otvorit aptetit. I ne budi lina....ode Van moja mater u Vrliku....Tako se dogovorila sa jednon seljankon da me uzme na šest - sedan dana, ka u niki seljaćki sanatorij i da me rani s onin su čime rani i svoju dicu. I tako san ja u Vrlici na friškoj arji, na livadama, zdravoj vodi, domačoj puri i mesu, kupusu i kobasicama posta niko novo čejade. Baren šta se spize tiče. Kad se mater vratila po mene...bija san crven u licu i spreman na borbu sa svim vrstama spize. I, eto...to me nije prošlo ni do dana današnjega. Onda su moji zaključili da san se, mora bit, u Vrlici pridozira s otin friškin zrakon i otin seljaćkin tretmanom otvaranja apetita...i da sad jiden priko svake mire. To nikako ka i oni Obelisk ča je ka malo dite pa u kazan sa onin čarobnin napitkon pa se pridozira i nu mu ga potriba višje pit ! Eto to Van je ta priča..šjora File moja.
Zanimljivo, zanimljivo...zamisli se ona nešto.
A je li tamo bilo još dice ?
Da dice ? Koliko očete. Baranko dice u ta vrimena ni falilo !
E sad je meni ništo palo na pamet. Nisu ti sve matere vodile dicu u tu tvoju Vrliku...jerbo nisu sva dica jemala problem s apetiton niti su sva dica patila od debulece. Jer nike stvari ne mogu, inače, nikako objasnit.
Vidiš, lipi moj...imamo danas lopuža koliko oš. Koliko ti dragi Bog oče ! Koliko te voja ! Toga nan nikako ne fali. Pa san se sto puti mislila ...Ma odakle tin ljudima ta neutaživa žeđ za novcen...za otimanjen tuđeg i za bogaćenjen na tuđemu trudu i na tuđoj grbači ? Ča se njima, bidnima, desilo kad su bili mali ? A mora bit da ništo ipak je...jer i ta gramzivost je bolest.
Ča će te sad izventat ! Ča Van je sad palo na pamet ?
Pa evo ča ? More bit da su njih njiove matere umisto u tu Vrliku odveli u niku banku...i tamo ji ostavjali po cili dan. I tako šest - sedan dan.
Pa ča onda ?
Kako. ča onda ? Pa bidna su se dica infetala...zarazila ! Ali novcen. Ka ća si se ti naguca one kripne vrličke arje...i pridozira se, pa sad ne moš stat jist ! Tako su se i oni pridozirali onon bankarskon arjon i mirison o šoldi.....pa sad bidni ne moredu stat krest i zgrtat lovušu...i to bilo čiju. A najslaje jin je - naravski, vazest tuđu !
Eto objašnjenja !
Kojega ?
A i jesi samo za Vrliku i za puru....tikvane jedan. Pa ta su dica u međuvrimenu naresla. Sad su već odrasli judi. Recimo političari. To su oni ća nas bacijedu u nevoju i ča su priko noći postali bogatuni a do jučer su imali zakrpjene gaće na gujicu. To su ti oni. A kad jin se jedan put... ko zna....zaraj svega, more bit bude išlo i sudit...neš jin moć ništa !
A kako to ? !
Pa lipo, nisu oni krivi ča ji je pridoziralo dok su još bili nevina dičica - pa sad, ajmo reč, nesvisno uzimadu i grabidu tuje di god stignedu.
A to...
Marine moj - još ćedu, na kraju, oni ispast žrtve a jopet ćemo najebat i bit krivi mi, obišni mali svit...ka ča to uvik i bude !
- 12:45 - Komentari (335) - Isprintaj - #

22.01.2009., četvrtak

SPARTAK

Jutros opet kiša.
Prvo vozim malu u Špinut.....pa natrag na Pujanke, pa onda punicu na pazar...Vraćam se priko nove športske dvorane di se igra svitsko rukometno prvenstvo, pa na Bačvice...pa opet na Pujanke....Zovedu me iz Sabora. Sutra je Odbor za zaštita okoliša ovod u Solinu. Tema je azbest...Pa svraćam u stranku na po ure pa opet na Pujanke. Zoven Antu da gre li u Zagreb ? Dogovaram par sastanaka...pa idem do na Klerikat...Tamo je studij Sociologije Filozofskega fakulteta Sveučilišta u Splitu. Afitali su dil zgrade. Raštrkani su po cilemu gradu. Puno dobrega su već napravili za razvoj cilega fakulteta i sociologije. Dekan Jozo Milat mi na brzinu govori o problemima...A triban još do maloga...Mobitel stalno zvrlji..zvrlji...zvrlji. Mali je naručija par knjiga iz vanka pa triba vidit je li i sa tin sve u redu. Jopet se vraćam na Pujanke...Trčin uza skale...Doma me čekaju niki ljudi iz susidstva...kad taman na vrata o stana zvoni šjora File.
Zdravi bili !
E Marinko moj...evo niko ne otvara a zvonin već deseti put.
Kako to ? Pa tribali su mi već stić niki judi...
A ča ja znan....
Otključajen vrata...a iz sobe trešti muzika. Mala je nabila tuta - forca !
Vjera ! Vjera ! Vjeraaaa !
E..tata !
Ma šta si tu muzika nabila tako...Bit ćedu mi judi dolazili a ti jin nisi otvorila vrata..Evo šjora File ti zvoni već po ure..!
Mala samo slegne ramenima i stiša muziku.
Nisan ćula !
A diš ćut, božja ćerce...uz tu buku ?!
Vas jidan oden sa šjoron Filon u kužinu i sve se mislin: Ma ča oće reć da ona nije prozborila njanka jednu besidu .
Ma jeste li vidili šjora File...Dojde mi da je sakramentan !
Polako..polako lipi moj. A oli si se ti doša refat na bidnu dicu zaraj sviju problemi koje jemaš su ton tvojon politikon ? An ?
A je li red da ona...?
Ma tiš se pozivat na red...Udre mi ona kontru....Ti skupa sa tin tvojin ministriman i cilon van vladon !
Ma koji moji ministri ? Koja moja vlada ?
Ja san u opoziciju !
Neš ti opozicije...Ja mislin da Sanader vas dršće kad vas čuje....podrugljivo se ona nakrivi prima meni.
A ča bi ste vi tili ?
Ništa ! Ka da se mene oli ovi moj mali svit išta i pita. A da me se pita - jemali bi ste onda ča i ćut ! E !
Pa recite meni....
Tebi ću poć govorit ? A maloprin si mi reka da ionako ti nisi vlast pa da ne moreš ništa uradit !
Dobro - mogu bar balit !
E..to moreš....Čula san te ja, ćula ! To je ćudo jedno ! Ne bi te đava nagovorija....Ali ja oču da se ovo promini...Razumiš li ti mene ? Dovde mi je svega...i potegne onin svojin oštrin dlanon nevidljivu crtu negdi oko svog ćela iznad tankih obrvi...i to takvon brzinom da se ćulo kako riže zrak.
Pa i ja to oču !
Pa ča onda čekaš !? Navali onda....ne daj jin mira....Reci jin sve ča ji gre ! Jer ovod ništa ne vaja. Ne samo da se ćejad smrzava..da nima tega vražjeg plina. Ne samo da jema dvista ijad duš ča skapavaju o glada. Ne samo da država ne puni ni kvarat toga svoga...kako se ono zove - an, budžeta. Ne samo da su evo iz pržuna pustili i one divjake ča su ubili malega Luku Ritza...vengo u foje piše da je Lovrinka svoju ćer utirala na sud. Da je oni bivši zastupnik hadezeja lambrija niku lovu...pa oni njiov načelnik oli gradonačelnik popapa miljune kun....a da i ne pričan o onemu indijanskemu vraću ća je i Sanaderu peka kolaće za kampanju...pa se poslin naloka čaja o bunike...a jedan mu se prijatelj užga i izgorija ka šuferin ! Pa vidiš li ti da je to sud Svita ! Da smo mi arivali još za vrime života drito u pakal..i to u oni najzanji, najdubji njegov krug. Ni Dante ne bi pakal tako opisam ka ča su nan ga ovi meštri uredili !
Oli ste se danas digli na livu nogu...šjora File !
Ma štufa san ti, sinko moj, svega. Zato ne vići na svoju dicu jerbo su i oni žrtve ovega rasula i kupusa o države. Jesi li čita kako oni diplomirani ekonomišiti ništa nisu znali na onu proviru znanja ča su je napravili zaraj zapošljavanja.
Jesan..
Pa onda znaš da su i Stradun i Kantridu smistili u Split. Da je njih devedeset i pet posto pokazalo katastrofalno znanje oli, ako ti je lipje ćut, perfektno neznanje. Francuski pridsidnik je za njih žena a ovi naš Radman, ča ga jubomorne mudonje nisu tile primit u Akademiju, je po njima niki slikar. Ne znadu ni raćunovodstvo ni matematiku...Ne znadu ništa..a najmanje ekonomiju. I ča sad ?
Pitaj Boga !
A ne. ne...Triba pitat onega punjenog fazana Primorca....je li nan to dala ota njegova reforma obrazovanja? Izajdu dicja iz skule gluplja vengo kad su ulizla u nju ! Pa to je Bogu za plakat ! A lipo je zaposlija trijest savitnika i ašištenata o medijske propagande samoga sebe. Ma su ga u Splitu navijači dobro izviždali kad je otvara svitsko prvenstvo o rukometa !
Jemate prav...
Nego ča da jeman...Jeman sto posto prav ! I rekla san svojoj nevisti; Vadi malega iz skule dok je na vrime.... jer će nan dite skroz pobenavit ostane li u njoj još koju godinu !
A oli ste se najili luidih gljiva pa ćete dite vadit iz skule....?
Daću ti ja lude gljive, cukunu jedan ! Nego ča nego da ga triba na vrime izvadit iz skule. Još uvik dite nešto zna..Zdravo je i pametno. Ako ga ovi uzmedu pod svoje - šteta more bit nepopravljiva ! Eno žene već kukaju po butigi jutros...Jo meni, mala će mi diplomirat ovih dana ! Jadna ti san ! Ča su joj uradili...? Ispast će mi blesa, tuka....a lipo su me svitovali da je dan na zanat a ne na fakultet ! Ko će je sad uzet ovaku...?
Ajde, opet sve uveličavate, šjora File !
Ma je li ? A koje su skule završili ovi naši tajkuni ! Za profešure sigurno nisu ! Pa ča jin fali ? Sad bi moj unuk triba poć u njiovo roblje kad završi skule !
Ma koje roblje ?
Da ma koje roblje ? Ono pravo ! Radiš ka pas...za šaku šoldi....a nikad ne znaš kad će te gazda itnit na ulicu. Eto takvo roblje !
Nego šjora File..mi smo se ovako zapričali...A zašto ste došli ? Jeste li me Vi štogod tribali ?
A evo jesan....jesan...muka mi je i pitat.
Pitajte. slobodno pitajte. Nismo od jučer !
Za ne lagat, mali mi je navalija da gren vidit jemaš li možda koju kartu za većerašnju utakmicu o rukometa...Ma ovu sa Švedskon...Nemoš je nigdi kupit i kad bi jema šoldi....Sve se razgrabilo !
Šjora File...virujte mi da niman...Da bi Van je od gušta ! A da kome bi ako ne bi vama ? Ako ča izleti do većeras javit ću se svakako...
Ma Marinko moj. spusti ona glas...Za pravo ti reć i boje da nimaš. Da znaš da mi je pa kamen sa srca. Eto morala san te pitat a sve san molila Boga da karat ne bude..
A zašto ?
Jerbo me straj za malega u onu gomilu...meju onoliko svita - da se ditetu čakod ne dogodi. Nikad sebi ne bi oprostila...!
Ma ča će se poć dogodit ?
Ohoho...da ča...? Pa cila ulica jutros priča kako se jedan dil tribina sinoć na utakmici protiv Španjolac zamalo sorija šoto skupa sa navijačiman iz Zadra. Moš mislit ča se je moglo desit. To su bila dica iz onega "Tornada"..To je ka njiova "Torcida". Sad na radijo kažu da ni bilo straja - da su morali stavit još nike potpornje - ma je mene omar oblija ladni znoj. Da mi se malome ća desi srce bi mi molalo....
Evo, onda morete bit kuntenti - niman karat !
Jo fala ti Marinko moj....fala ti !
Ćudin se ja kako je ovo sve nekako naopako...ali mućin, a ča ću. Sinoć sam dvi ure prije utakmice vozija punicu u škversku ambulantu i tamo san je isprid čeka jedno uru i po vrimena...A išla je samo vazest uputnicu za pregled. Padala je gusta kiša. Judi su u potocima hrlili ka dvorani. Auta su se zaplela u grop - jerbo je svak tija doć ča bliže dvorani. Parkirali su se deboto jedni po drugima..Naravski uz beštimje i teške riči i pritnje - ka ča je i obićaj. Ali u nas, ako je rič o domaćin judima, to ništa ne znači. Jerbo nikad nikor u staremu Splitu ni potega nož na drugega...iako su padale teške beside i pritnje. Ali i to se prominilo. Jema po autiman oružja ćudo jedno. Za cili jedan rat. Od pištolji, pendreci,noži, baturica o bejzbola do francuskih ključi i željeznih dizalica. Pa ako se namiri ludonja na ludonju - zna past i krv.
Ali svi su ipak išli navijat za naše pa ni bilo nikih neredi meju navijačima. Svi su poslin utakmice bili prisritni..Obućeni u kockaste majice i kapeline, su crveno bilin šalpama, zastavama i oninn štapima na napuvavanje...Ali kad su izašli vanka na kišu za poć doma - jemali su ča i vidit. Dok su oni navijali za Rvacku pauk je skupija sve ča je moga skupit i odnija jin tonobile. E sad je tek nastalo bogavanje,. beštimadura i privrćanje očima. Em ča su po kiši išli na utakmicu, em ča su dali sve od sebe navijajući za Rvacku, sad jin je pauk popajia tonobile i morali su se po pljusku snalazit kako su znali i umili. I nije višje ta teško nabavljena karta za utakmicu koštala samo koliko i jedno sidalo u dvorani vengo su još morali nadožuntat i globu za odnešena auta. U policiju kažu da su auta smetala prtometu - a ja van garantiran da za vrime utakmice u cilemu Splitu na ulici nije bilo njanka jednoga tonobila - jer ne gledat tu utakmicu bila bi ka i nika vrsta nacionalne izdaje.
Eto tako je to završilo ! A more bit da se državni budžet baranko za jednu uncu višje napunija na račun splitskih navijaći ! Jer država kod nas nikad ne spava kad triba vazest koji šold od obićna svita, pa makar i noću !
I zato razumin zašto mi je šjora File, odlazeći sritna ča niman kartu za njezinog mezimca - na vratima rekla:
I da znaš da ću činit sina i nevistu da prominedu mome unuku ime u Spartak.
A zašto Spartak !
Pa zato.... ako ga i toka robijat za nikoga tajkuna da znan kako će kad - tad dignit bunu protiv njega i protiv onih koji ga držidu !


- 11:15 - Komentari (447) - Isprintaj - #

15.01.2009., četvrtak

MILNARANSKI POUČAK

Ola koje je ludo vrime bilo sinoć u Splitu !
Vitar, kiša...sklizave ulice, gužva od pustih tonobili.....neoprezni pješaci s lumbrelama u rukama skaču priko lokvi i bujica vodurine ča se sliva niz splitske nizbrdice i kalete koje ne mogu popit toliku količinu nebeske tekučine.....
I baš me po takvom vrimenu, naravska stvar, tokalo poč bacit malu i njezinu prijateljicu iz skule do teatra di se dava Držićev "Skup" ! A je san proklinja i Držića i kulturu i teatar...ma mi to ništa nije pomoglo. Ča se mora - mora se! Oče dite u teatar - pa mu ti sad aj objasni kako i žeđ za kulturom jema svoje granice. Je - malo sutra ! Samo se krivi: "Mama! Tata je obeća da će me bacit do u teatar - a sad mu se ne da pa me nagovara da ne gren ! A čeka me prija...!"
Normalno, ka i svaki muškić...i ja odma vas protrnen čim mi dite zazove ženu tužeći se štogod na mene !
Evo sad ću, sad ću......Ma vidi ti lažljivice male ! Ma dobiš trisku pa se moš poć žalit na plavi telefon oli di te volja ! Ma kako samo laže...!
A onda opet ono: Mama ! Mama ! Ovi divljak mi se sad priti !
Vidin ja da ću izgorit nastavin li nagovarat malu da ostane doma i da mi je bolje mućat...pa lipo vazmem lumbrelu u ruke i put pod noge do tonobila...sve, onako, ronjajući šoto voće...sebi u bradu - da me ćer, ili ne daj Bože, žena ne bi čule !
A na Pujankama pakal....Nemoš proć priko ulice. Ma koji slapove o Nijagare ? Sliva se voda...vitar puše, kišurina se zavlači pod lumbrelu a cipele tonedu u lokve vode....Ućas san bija vas mokar ! I sve tako grintajući u sebi nekako se dočepam tonobila....a mala cila sritna ka da je vanka najlipje vrime i taman blaga prolitnja noć. Pa ti sad razumi vlastitu dicu !
Ali pravi pakal me tek ćeka.
Prvo san mora pronać kuću o te njezine prijateljice....a onda se upustit u avanturu vožnje do tetara. Parilo mi se da san u gondulu a ne u tonobil. Cakla se vlažidu..ne vidin boga tebe....Upalin puvanje na teplo...pa na ladno..pa onako ni teplo ni ladno..Ma ne pomaže i ne pomaže. Škiljin ovako čorav..Prilipija san se uz šofer -šajbu toliko da san je deboto noson pritisnija. A one dvi na zadnjen sicu prkljaju... prkljaju, čakulaju, kikotaju se i rugaju..
Ola karuce od auta ! Koja je ovo ramina ! Hi-hi-hi....
A meni se kosa diže na glavi jer mi svitla od drugih auti tučedu u oči i razlivadu se po caklu punon kiše. Parin podmornica. Sve mi se leluja i vozin ni sam ne znan kako...kad odjedan put neki telac iskoči prida me...drito ka kamikaza...s lumbrelom okrenution naopako..
Tija je cukun pritrčat ulicu pa je upa u niku bužu na cesti. Bogaje on i beštima....priti se meni šakon a ja jedva zakočija da ga svega ne speštan ka polpetu....
I tako san nikako, na jedvite jade doša do ispod starog Ajdukovog placa ispod Plinare koje nima već sto godin...iskrca cure koje su naravski krepavale od smija - i otiša doma spuštajući sa neba na zemlju sve ča se moglo spustit....
Jedva san se dočepa portuna....Sa mene sve cidi, cipele, bičve i noge - sve mokro ka da san skoćija sa đige u more...Kosa se zalipila za čelo a lumbrela ka zgaženi jež....
Zazvonin na vrata - a kad se otvoridu jeman ča i vidit: Šjoru Filu !
A ča je Marinko mali....skitamo se i po kiši !?
Ajme da mi je bilo onin retajima o lumbrele opalit posrid čiverice...Ali nikako se suzdržim.
Zdravi bili...šjora File...procidin kroz zube !
Aj ne pričaj nego ulizi i skidaj te postole....uništit ćeš Maji cili palket... Ma vidi ga kakvi je doša doma..A bija bi ti puno mirniji da san ja tebi.....
Molin Vas dobrin Bogon molajte me se ! Ionako san štuf svega !
Ajde..ajde...samo bi se kara !
Ma kako to pričaš sa šjoron Filon...dobaci punica, koja se motala oko špakera. A ona je došla baš zaraj tebe - da te nešto pita.
Mogu i mislit...dodan brže boje i šmugnen u banj da se malo rekuperan.
Kad san doša sebi i skinija mokru robu, osušija kosu i pinku se smirija...dojden u kužinu.
Oš čaja ?
Radije bi malo viskija !
Evo ča ti je čovik od svita - podrugljivo će šjora File. Ne vajaju mu višje ni čaj...a još manje domaća rakija...recimo o rogaći...ča je čista likarija..Vengo se gospodinu guzica otila viskija. Biće to naučija gori u Zagreb u Sabor ?!
Jo...teški li ste šjora File !
Ma kako ne...evo me jedva moš podnit.....Aj ne čini monade vengo popij bićerin onega hvarskog prošeka ča ga držiš u veltrinu...Pa ću ti i ja dat ruku....baš bi mi dobro došlo malo slakoga bibita..jerbo mi je na vrj jezika ka nika jutina !
Aj dobro...Evo dva bićerina prošeka !
A ča san ja ovod...za figuru...Jidno doda moja punica.
Ajme skužajte,,,Daj Majo još jedan bićerin za tvoju mater !
Jeste li svi sad kuntenti ?
A mene niko ništa ne pita ! Ja san ka i zanja rupa na sviralu...umiša se Maja.
Pa ti nisi nikad pila prošek !
A kad me nikad nisi ni pita oču li !
Ajde, dobro - eto ja san kriv za sve...Dajte jedan bićerin i za Maju...
I da znaš da oču !
Aj uzdravje svima ! I strusimo četri bićerina prošeka....
Nego ča ste me tribali šjora File ?
Ništa, ništa...samo san te čula danas na radijo di pričaš o temu kako su vas u Milnu zajebali - pa san tila ćut iz prve ruke o čemu je rič.
Ma zajebali su sami sebe ! Tamo je naime srušena vlast o esdepeja jerbo Je, jedan sa liste o esdepeja, nakon toliko vrimena....ka progleda je - i pobiga na stranu o hadezeja !
A oli je prin bija čorav !
Ma nije. nije - vengo nije ka dobro vidija ča je za njega boje i isplativije. Razumimo se, je li ?
Ma ništa ti ja to ne razumin...Oš reč da vas je izda...?!
A morete i tako reč..Ma ni u tome bit !
Vengo ?
Pa u temu ča to općinsko vijeće o Milne ni zakazalo sjednicu četri miseca a po zakonu ako nimaš sjednicu tri miseca....e, onda te Država raspusti i raspiše nove izbore ili se mekne Povjerenik za tu općinu oli grad.
Pa di sad ? Izbori će svaki ćas !
Nima to veze. E.....zato je taj Sridišnji državni ured mora meknit Povjerenika do novih izbori.
I je li meknijam ?
Ma nije...U temu i je stvar !
A zašto nije?
Triba poć pitat Vladu !
Je...naša si crikvu diš Boga molit !
Ma ni ti sve !
Kako nije !
A lipo !
Naime.....Država mora po zakonu raspustit onu vlast u općini oli gradu koja ne donese proračun na vrime.
Pa jesu li ga ti u Milnu, skupa s tin ča je naglo progleda, donili ?
Ma nisu !
Znači i zaraj tega bi ji tribalo raspustit ! Zarja dvi stvari ?!
E...fala ti Gospe moja..napokon ste kapili ! Tako je ! Baš otako !
Iruda ti...pa oli je naša Vlast popizdila ?
A zašto ?
Pa, Marinko moj...to znači da vlast, da Država ruši samu sebe jerbo ne poštiva svoje zakone. Zakone koje je sama donila !
A nije baš tako. Kad triba sminit esdepeovu vlast onda omar gre sve po zakonu. Omar frcaju glave i raspušta se lokalna vlast !
Ma Boga ti !
Je...je...Sičate li se ono prije par godin kad u Požegu esdepejska vlast nije uspila sazvat sjednicu općinskog vijeća u tri miseca. Omar su sve raspustili i to poslin tri miseca i pet minuti...E..nije se tu dangubilo niti gubilo vrime. Omar je Središnji državni ured reagira !
A ča niste sazvali tu sjednicu ?
Ma jesno ! U temu i je vic ! Desete puti smo je kušali sazvat.
I ča je bilo ?
Svaki put kad bi pridsidnik općiskog vijeća Požege sazva sjednicu onda bi omar od Ministarstva obrane baš za taj dan i za tu uru kad je sazva sjednicu dobija niki poziv - i čovik bi se na njega mora odazvat..I uvik su ga spričili da održi sjednicu.
Ma šta oš reć da se i vojska umišala u to da esdepe pane tamo s vlasti ?
A tumačite Vi to kako Vas je voja - ma je baš ovako bilo !
I kako se sve to finilo ?
A bili su novi izbori i esdepe ji je stuka sa šezdeset posto glasov podrške građani,
An sad se sićan ! Onda je bija pobidija oni vaš Ronko !
Je..je...Jemate dobro pamćenje !
Da dobro !? Odlišno !
Tako je to kad su oni u pitanju...
A znači za opoziciju vridi jedan zakon a za hadeze drugi zakon ?
Meni se pari da je baš tako !
E, Marinko moj.....Ni to dobro ! Ne more se vladat silon ! Slušaj me dobro....
Ma se koji put vlada !
Svaka sila za vrimena ! Nisu bili ludi naši stari kad su to govorili..
Je..To najboje znadete vi mladi..dodan ja,
Aj ne zajebaji...Jema i starijih od mene...naroguši se šjora File.
Znači dobili su vlast u Milnu tako ča je niki politiški slipac ka iznenada progleda. Pa nisu održali četri miseca sjednicu. Pa nisu donili proračun...I Zaraj tega je jasno da bidi tribali bit raspušteni...Ali sridišnja vlast čini kuco i čini se luda !?
Tako nekako !
Jo luda svita! Pa to jin je onda ta partijska država o kojoj toliko sviridu kad lajedu o bivšin vrimenima. Samo ča nećedu sebe da pogledaju u ogledalo, an !
I ja tako mislin...
Oli možda ima niki posebni kalendar za hadezejce pa njijov misec ne dura tzridesetak dana vengo, more bit, sto dana....Pa jin onda ti rokovi još duraju..Još nisu ušli u kontru prima zakonima.....koji su malko drugovačiji za sve druge...a malko posebni samo za nji !
A ča da Van kažen !
Očeš reč da će na Sudu dok su oni na vlasti i partijska knjižica bit važan dokument...jerbo se sudac jema ravnat prima politiškoj pripadnosti a ne prima pravdi ?
Sve mi se čini da bi moglo svršit i na to !
Bidan narod su njima...ako je to tako ! Ma ča oni onda jemadu govorit o korupciji u škverovima.......makinacijama sa zemmjon i imovinom...kad se ovod krade kompletna vlast ! Pa tega nema na cilemu svitu !
Bogami teško da di ima !
Zaš ča Marinko moj..Kad san ka curica išla u skulu, pa poslin kod švori - učili smo i matematiku pa san onda naučila i oni Pitagorin poučak. Bija mi je drag ti Pitagora - ne znan ni sama zašto ! Onda je kasnije bila ona taljanska pisma Pitagora ! Jo ča san je guštala slušat...Ma to su bila vrimena kad je svak sluša San Remo i kad nan se Italija parila Misir
Ma je ovi naš dotur nadmašija Pitagoru !
Vidiš on je uspostavija "Milnaranski poučak". Ma ča je oni "Pitagorin poučak" za ovi hadezejski poučak !? Dičja igra !
Ajte, nemojte sad opet pritirat !
Ma ča pritirat ? Triba oni Primorac ukinit matematiku i sve druge predmete u skulu i ostavit samo jedan jedini predmet....koji bi ja nazvala baš "Milnaranski poučak" - oli kako je dotur Ive pojija demokraciju za ručak !
Oli ste i Vi pošandrcali !
Ma nisan ja pošandrcala, dite moje - nego jebeš ti takvu skulu u koju te uče jedno a u životu je sve drukčije. Ča nan prije to dojde do pameti - to će ji voda prin odniti !

- 08:51 - Komentari (392) - Isprintaj - #

02.01.2009., petak

DAN POSLIN

Ajme Majo spašavaj ! Jemaš li pinku sode bikarbone ?
Sode bikarbone ?
E..e..a da ćega !
Žena prvo pogleda u mene sliježući ramenima, pa onda opet šjoru Filu...koja je sva nervožasta skakutala s noge na nogu...na našin kućnim vratima....
Ajde ujdite..A ča stojite tu ka inkantana...rečen joj ja i maknen zaćuđenu Maju s vrata o stana...
Ona projde kraj nas ka vitar i omar side na katrigu.
Ma jemate le vi u kuću sode bikarbone - joli nimate ? Ča me ovod mantate !
A ča je. Ča se desilo....? Pojavi se u oti momenat moja punica drito iz sobe, onako još rašćepušane kose i u kućnome mantilu.
A ča bi se desilo, moja šjora Vjera, dan poslin Nove Godine...? Eno se oni Lucin nevojnik naliza ka majka sinoć pa jutros gre po kući vas išenpjan..Veza je šudar okolo glave..i stalno zavija ka vuk !
A jesu li šudar prvo dobro smoćili u domaću kvasinu ?
Da jesu li ? A nego ćedu čoviku metnit suvi šudar na glavu ? Naravski da jesu ! Ma ne pomaže...raširi ona ruke. Njanka ovoliko,,,i frcne nokton priko svojega zuba.
Tako nan je, ka...tila stavit na znanje da je situacija zbilja ozbiljna...jerbo je u nas kvasina lik za sve postojeće nevoje. Ako ne pomogne kvasina - ajme ti ga se, najeba si. Moraš u dotura...a od tega i ne more bit veće tragedije...A najskoli prvi dan poslin Nove Godine - jerbo to onda nosi nesriću cilu godinu dan, sve dok jušto rojena mlada godina ne ostari i ne pasa pa ne dojde opet novo lito. A ko će dotlen priživit ?
Znači ni dobro....stropošta se na katrigu i moja punica !
Ma ne da ni dobro...vengo gore ne more ni bit...e ! Evo san se i ja sva smantala koliko mi je žaj šjore Luce...Bidna žena ne zna ča napravit...pa mi je palo na pamet da more bit vi jemate sode bikarbone..jer ni loše zamutit dva kućerina ote prašine u vodu...kad se čoviku desi ovakva nevoja.
A ko će nan dat sode bikarbone ?
Ma ja san mislila...Ako igdi jema sode bikarbone..bit će je u našega Marinka, jerbo naše političare zasigurrno glava ćesto boli o svih ovih nevoja i velikih problema i konfužjuni koje oni tribadu rišavat...skoro svaki dan.
Ma ke ! Naivno će moja punica. Njanka jedan put je ni popija. Mi to opće ne duperamo - pa je i nimamo doma !
A je san i ja luda..udre se šjora File rukon o svoje čelo - pa di se jedan saborski zastupnik i more napit ? Ne piju zastupnici ona falša vina o kojih boli glava...ka ča to radi obišni mali svit koji nima šoldi za šampanju oli za liznit bićerin dobrega prošeka.
Ajme..kad ste već spomenili...a jeste li za čašicu lipega hvarskoga prošeka..ubacin se ja u razgovor ?
Aj daj malo ..da dojden sebi...!
Evo..evo...omar ću ja....I brzo iz veltrine izvadin kristalni bocun s prošekon i dva bićerina.
A bogati...lipa li bocuna..stane šjora File prstima prilazit priko kristala. A je li ovo češki ?
Ma molajte me se šjora File..Ča ja znan ?
A jesi li ti ovo dobija ka na dar za Novu Godinu..pogleda me ona malo iskosa i onako - stisnutih očiju ?
To mu je još od dote....jema u njemu ko zna koliko godišć...jerbo smo ga mi još naslidili od mojih starih...ljubazno joj objasni moja punica.
A dobro...kad je od dote ! Mislila san da nije slučajno od korupcije i mita !
Ma ča van je ?
Je..je...Nikomu van ja višje ne virujen...Sve se iskvarilo. Nemoš ni komad friške janjetine za blagdane kupit ako nisi u dobre s mesaron. A ča ću onda poć i pričat kako je s političarima...zaključi ona i otpije gutljaj prošeka..
A je dobar..nima ča !
Je..je..Nabavjamo ga uvik kod istega čovika !
Ajde dobro.....Vengo ča će mo mi sad kad vi nimate sode bikarbone? Kako ću na oči šjori Luci? Ja san joj bila zadnja uzdanica da ću je dikod pronač.
A da je poć u apoteku !
Ma ko danas radi, Marinko ? Samo dežurna apoteka - a tražidu i ricetu. U redu stojidu pijančine joli njiove žene i dičica...Smrznit ću se na ovu kišu....
Pa nećete vi poć čekat u filu !
A ča ću kad san obećala ženi donit sodu bikarbonu....
Smislid ćemo čagod..zamislin se ja.
Uto se iz postelje digne moj student, onako još crvenih očiju i vas podbuja, češući se iza uva.
A jeste li kušali s onon vodon u koju stojidu kiseli kukumari ?
Ajme, dite mouj...bog te blagoslovija..dobro ti je palo na pamet. Nikad se ne bi sitila. Sto posto će to pomoć onoj pijančini..! A jemate li teglu kiseli kukumari ?
Jemamo...jemamao...brzo će moja punica, otvarajući frižider.
Ja mislin da bi u ove naše konobe tribalo omar prodavat i kisele kukumare...mudro će šjora File. Lipo se čovik obleja s onin nevajalin vinima ča ji loćedu refužo...pa omar poza tin popije litru ove smrdljive vodurine - i dojde na svoje. Na litru vina - litra kisele vode. To bi bila ka nika riceta. I nema te onda glava ča ni bolit...jerbo je omar ličiš !
Ola...pa to bi onda bija niki kombinacjun o konobe i apoteke. Mogle bi se zvat, recimo "vinske apoteke"...pametno će moja punica.
Jemate prav šjora Vjera.....Aj Marinko moj, ne bilo ti na zapovid - ulij mi još jedan bićerin ovega prošeka...Ma sladak je ka cukar..Evo mi se sve lipi za justa !
Oću, oću...! Brzo skoćin i nalijen bićerin šjori Fili, koja je - nakon ča je pronašla vodu o kiseli kukumari - ka malo došla sebi.
A nisu loše ni sarme u kiselon kupusu poza dobre lokačine...počme već mudrovat moja susida.
Ma samo ako su domaće su malo suva mesa oli kaštradine.... a more se bacit u teču i koja kobaja, ako je prava.
Je...je...Baš je tako !
A ča se oni Lucin mora toliko izneredit ?
Pusti moj Marinko, ni ni njemu laka..a ni cilon fameji !
Oli je kakva nesrića ?
Ma da nesriće...I to koja...značajno klimne glavom šjora File.
Osta je prez posla...Eto ti ga na ! Jušto na Božić ! I raširi svoje duge košćate ruke ka sam Isukrst na križu.
Svi pristanemo govorit i nastade muk u kući .... tako da se Li-Lu uznemiri i poćme žestoko lajat..
A ti stoj kuco....Jesi me ćula ? Nakostreši se šjora File na pasa..
A Li - Lu brže bolje biž ispod kauća pa joj sad samo viridu i svitlidu dva oka odispod, ali mući ka zalivena.
Ma nemojte mi reć..sva se uznemiri moja punica !
Je..je !
A di je fatiga ?
U bitugu o šjor Mirka...ma je i on iša na inkanat..A sad ga je ovo su neradnon nedijon ubilo skroz na skroz !
Ma ča mi govorite ?
Taka mu je sudbina...Teška i jadna ! Cili život se mučija on i šjora Luce..Uvik ji je tukla mižerja..A radišan su svit, nima ča. Eto šjora Luce frega skale u portunu za nikakve šolde. Gre po kućama..pomaže ženama o boje stojeći fameja...za ništo crkavice. A sad ovo ! A sin jin ne radi. Završija je za onoga od očali...kako se ono reće..an, za optičara. Ma posla nima...I sve tako...nevoja na nevoju. I ča ćedu sad bidni ? Tako jin je počela ova Nova Godina...su otkazon. A ovako jin izgleda dan poslin...Žena krši ruke a muž joj oda po kući i zavija...ča od glave ća od muke..I evo, ako ga ne spasidu ovi kiseli kukumari i ova vodurina - ne znan ča ćedu ?
Ma isto se ni triba poč nalokat....reče moja punica nalivajući po još jedan bićerin šjori Fili i sebi.
Nije on ni tako loš čovik...počme objašnjavat šjora File. Vengo su ga se oni farabuti iz vinarije uvatili zajebavat pa je čovik ubija togu u par bocuni nevajala vina.
A ča su mu to govorili ?
Ma on je njima ispriča da kako su se ovo lito on i šjora Luce, poslin toliko godin, pošli kupat na Bene u Merjan i da se ona ubola na ježinca. Ni bidna mogla od bolova ni na nogu stat. Znate kako ježinac zna bit vražji kad mu se ona njegova bodja, ona štenca zadije u petu...?
Ajme ne spominjite mi....! Naravski da znan !
E..pa tako je ona jaukala i skakala na onu jednu nogu okolo...bože oslobodi - ka nika roda, samo malo pobasja i podeblja...I di će - kud će....nima druge vengo dikod posudit iglu,,,stvatit je na vatru od fajercaga i onda izvadit štence o ježinca iz noge.
I je li tako uradila ?
Je, sve..ka po libru o najboje medicine. Ma ništa pomoglo !
Ma zamislite !
E..tako je bilo !
Onda je njezin Stipan...tako van se zove njezin muž - njoj reka da on jema iskustva su otin stvarima i da se najboje na ono ubodeno misto malo popišat i da sve omar projde ka da si rukon pomaza !
Ma nije moguće !
E, a je !
On je njoj reka da gredu malo gori meju bore pa da će joj se on popišat na ote rane i da ćedu tako sredit stvar.
I jesu li ?
U početku ona nije nikako tila ! Ma noga žiga li žiga !
I najposlin je ipak pristala. Otišli su gori meju cabla, di ji nikor ne more vidit, i on je izvadija onu svoju stvar i lipo joj se popiša tošno tamo di se bila ubola na ježinca.
Ujme ime Isusovo !
A ča je drugo mogla bidna ?
A valja reč..istinu za voju...da on uvik jema tega tekućeg, ajmo reć likovitog matrijala - za pišanje..jer mu nije mrsko liznit bocu...a kako vidite za nevoju i to dobro dojde.
I ?
I šta i ? Zajeba se i sve je to ispriča u vinariju oli u tu konobu, čati ti ga ja znan. A onda je najeba !
Kako ?
Da kako ? Pa svi su ga uvatili u đir....tako da je vas poludija. Rekli su mu: A bogati Stipane..pa ti bi moga otvorit privatni obrt i zaradit velike šolde.
A kako ?
A lipo ! Liti greš po spliskim plažama...po Merjanu recimo...A sam i znaš koliko tu jema u moru sika i ježinaca da se svako malo nikor nabode na njega.
Pa ča će s tin ?
Kako..ča će ? Svitovali su ga da nabavi jednu škatulo od kartona - od one ambalaže. Recimo od frižidera, joli od televizije. To ionako bacijedu tamo u škovace u Getroa, Peveca i di se već te stvari prodajedu. Triba na nogama jemat samo japanke oli šlape, natikaće. Mora bit gol. Stavi škatulu priko sebe. Na ono misto di mu je ona stvar probije rupu i izvadi kroz nju, da izvinete, svoga bimbu !
Bimbu ?
A da kako ću van drugovaćije reč ? Ja san jedna fina gospoja !
Daklen..Izvadi svoga bimbu i napiše na škatulu velikin crvenin slovima:
PIŠAMO NA UBODE O MORSKIH JEŽINACA ZA 5 KUNA.
I lipo šeta okolo.
Jedan čovik - jedna butiga ! I to pokretna !
Ajme !
Ma ča ajme ! Svi su mu rekli da je to jedna puno pametna indeja...a on je vas poludija i počeja je još višje lokat i na kraju je bija pijan ka majka.
A kad je šjora Luce došla po njega još su i nju zajebavali: Eno van se napila butiga. šjora Luce !
A ona se bidna rasplakala !
Svi smo ušutili kad nam je šjora File ispričala ovu tužnu štoriju.
A znate ča ? Nadoveže se ona.
Da je meni bilo uvatit te cukune čuli bi oni ono ča ji gre.
A ča to ?
Lipo bi jin rekla: Nije se ovo šjor Stipan naloka...vengo uzima repromatrijal za svoju butigu. A vi...neradi i pijančine jedne...samo ločete i pišate uludo.
U šjor Stpana baranko pišoka vridi..a u vas ni to !
I digne se šjora File jerbo je tribala poć doma...pa s nogu doda: E dobri moj svitu, ča se nan ovo dešava ? Judi propadaju, postaju pijančine o muke i nevoje...a biće još i gore. Prava nevoja će tek arivat ! Samo ča to još svi ne znadu...I sve bi to još nikako podnila - ali ne mogu podnit kako ova naša vlast sve to gleda uz cerek i prez da se baranko malo zacrveni prid svojin narodon za sve ono zlo ča su mu napravili.
A ča će bit sa šjor Stipanon ?
E ča će bit ? Njemu će naš veliki vladar i dotur o svih nevoja ča su snašle mali svit kazat:
Eto vidite, donija san van kapitalizam, slobodu i peršpektivu - jer kad bi vi, šjor Stipane, jemali svoju butigu da van ni bilo mene i moje vlasti ?
Nikad ! doda ona.....Nikad !
Samo jebeš ti tu sriću i taj dan kad je zaraj tebe dobija tu butigu !
A dabogda se i tebi tako posrićilo doture naš šesni - pa i ti bar malo gušta u temu tvome kapitalizmu i oda okolo gologuz po sikama, u škatuli od kartona i piša ljudima na rane.
Samo ča bi za to tribala škatula o bagera a ne televizije oli frižidera !
Jo koja bi to likarija bila !




- 10:53 - Komentari (255) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.