Marin Jurjević o svemu

< srpanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Travanj 2024 (1)
Prosinac 2023 (1)
Studeni 2023 (3)
Svibanj 2023 (1)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (1)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Lipanj 2021 (2)
Svibanj 2021 (1)
Travanj 2021 (2)
Studeni 2020 (1)
Rujan 2020 (1)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (2)
Ožujak 2020 (1)
Studeni 2019 (2)
Listopad 2019 (3)
Rujan 2019 (2)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (1)
Studeni 2018 (1)
Listopad 2018 (1)
Rujan 2018 (1)
Srpanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (3)
Travanj 2018 (3)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Travanj 2017 (4)
Ožujak 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (2)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (9)
Siječanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Rujan 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije građanima

Linkovi
Dišpet- Fanzin Foruma mladih SDP-a Split
SDP Split
Forum mladih SDP-a Split
Blog.hr
Marija Lugaric
Nenad Stazic
Davorko Vidovic
Zoran Milanović
SDP
Sabor RH

Counter
Get a Counter

22.07.2009., srijeda

POLA WEISS

Prekjučer sam sasvim slučajno "nabaso" na blog Daniela Hernandeza o Poli Weiss.
Sječanja nadiru.
Polu sam upoznao na Universidad Autonama Nacional de Mexico (UNAM) 1984. godine. Na najveće meksičko Sveučilište (tada je brojilo oko 350 000 sudenata) otišao sam s Peterom na promociju nekih alternativnih video-uradaka na Politehnici. Vrućina nas je brzo usmjerila ka hladnoj pivi. Kupili smo dvije velike staklene jednolitarske boce hladne "Carta Blance" i sjeli u tešku sjenu betonskog zdanja Politehnike ispijajući blagotvornu tekućinu spasa. Ne trebam ni spominjati kako je u Meksiku najstrože zabranjeno piti na ulici ili bilo gdje izvan prostora restorana i kafića. Ali ko šljivi pravila po ovoj vrućini. A na Sveučilištu ionako nema policije u njenim prepoznatljivim tamnoplavim uniformama.
Tada je "naletila" Pola. Tada je još nismo poznavali, Bila je u grupi koju smo pitali gdje se nalazi dvorana u kojoj će se odviti promocija. Pozvala nas je da krenemo s njima jer su i oni išli tamo. Tako je počelo...a sve je završilo velikim prijateljstvom i dugotrajnim druženjima u te moje meksičke dane.
Tko je bila Pola Weiss ?
U to vrijeme imala je tridesetisedam godina a već je bila svojevrsna ikona artističkih krugova koji su se bavili video umjetnošću. Do svoje četrdesetitreće godine, kada će u teškim trenucima depresije izvršiti samoubojstvo (snimajući sve to svojom videokamerom), kreirat će 47. filmova.
Kao dvadesetšetogodišnjakinja, koja je već duboko zabrazdila u prostore video umjetnosti, otišla je u New York. Tamo je ostala gotovo četiri godine....gradeći svoj stil i pristup videoumjetnosti pod jakim utjecajem Nam June Palk i Shigeko Kubota.
U Ciudad de Mexico vraća se sedam godina prije nego što smo se upoznali. Tada je već etablirana i nezaobilazna pojava u meksičkim artističkim krugovima - ali još uvijek bez većih međunarodnih priznanja. Osniva producentsku kuću "arTV" i u njenom okrilju snima film "Flor Cosmica" ("Kozmički Cvijet"). Sve će kasnije svoje filmove snimiti pod okrilljem te producentske kuće. Sa svojim radovima ostavlja nezaobilazan trag na "video festivalima" 1977. godine ("IX Encuenro Internacional" i "I Encuentro Nacional de Video"). Posebno intrigira umjetničku javnost specifičnim tematiziranjem uloge žena (filmovi "Ciudad mujer ciudad" /"Grad žena grad"/ i "Somos mujeres" /"Žene smo"/)
Uvodi vlastite novine u video umjetnost.
Producira radove u kojima pleše s kamerom i tako kreira koncept "videoplesa" ("videodance"). Zaista je bila neka vrsta Fride Kahlo video umjetnosti. Ekstrovertna i introvertna istovremeno. Eksplozivna i kontemplativna. Euforićna i depresivna. Imala je u sebi nešto "dalmatinskog"...Barem se meni tako činilo. Znali smo dugo pričati o Dalmaciji, Splitu i našoj tradiciji.
Jedne većeri vozila je mene i Petera na svoje predavanje koje je držala postdiplomcima na UNAM-u, Odjednom je iz mraka neke pokrajne ulice izletio mladić na skejtbordu i prohujao par centimetara ispred nje. Ona je počela kočiti istovremeno otvarajuči lijevom rukom automobilsko staklo. derući se za prohujalom nadnaravnom pojavom: "Tonto, tontisimo...!!!!" ("Glupane, glupi !") Urlikale je iz petnih žila. Kao u nekom neorealističkom talijanskom filmu. Ali desetak minuta poslije toga, u rashlađenom amfitetaru fakulteta mirno je i s puno ljubavi govorila je studentima o tajnama svojih filmova i o videoumjetnosti.
U to vrijeme snimala je film "Videorigen" (kovanicu od dvije riječi: video i origen u jedinstven pojam "videopodrijetlo").. Naravno - bila je gurman. Odlazili smo do nje i spremali nezaboravne večere satkane od jela i beskrajnih razgovora...do ranih jutarnjih sati. Ja sam obićno spremao ribu i salatu od hobotnice. Njen partner (profesionalni ronioc - "šototajer") s kojim je živjela, jednom se toliko prejeo hobotnice da mu je naškodilo - a posebno maslinovo ulje koje mu se jako svidilo ali na koje nije bjo navikao - pa mu se organizam pobunio...
Bila je uvjerena ljevičarka, smeđe duge kose i prodornih očiju - sklona egzibiciji i privlačenju pažnje. Imala je neodoljivu potrebu da se izrazi, da "istrese" iz sebe ono što je nosila u sebi. Stvaranje umjetničkih djela je bolan i kreativan proces...poput porođaja. Niti malo lagan i jednostavan. A ona je stalno stvarala. Bila je satkana od kreativnosti i okrenutosti životu. Te 1984. godine snimila je samo jedan film ("Forjadores")....što je za nju bilo nevjerojatno malo. Možda smo i mi bili krivi - jer se nevjerojatno "trošila" u našim druženjima, razgovorima, provodjenju bezbrojnih zajedničkih sati i "bistrenju!" svih mogućih tema. Nikada je nisam povezivao sa suicidalnom osobom....
Rođena u Ciudad de Mexicu. Cijeli život bila je opsjednuta njegovim ljepotama i dubinskim značenjem starih civilizacija na čijem je temelju izrasla Neman i Ljepotica tog megalopolisa. Odlazili smo i u Fridinu "Plavu kuću" i u monumentalno kameno piramidalno zdanje Diega Ribere, prepuno asteških figura i ostataka njihova vremena i duha. Obilazili smo izložbe i išli na koncerte u Palacio de Bellas Artes. Ispijali Bacardije i spominjali Pelješki Dingač...posebno kada je u blizini bio Octavio, slikar kojem je život priredio jedno od najljepših ćuda i iznenašenja omogućivši mu da neko vrijeme živi na Pelješcu.... pa su njegove slike bile prepune Dingača za kojim nikada nije prestajao nostalgićno uzdisati - kao za nekim neprežaljenim živim bićem..
Rastao sam se sa Polom vjerujući kako čemo se ponovo vidjeti. Ali, prevarih se. Na moju žalost ! Šestu godinu nakon našeg rastanka, par dana nakon svoga četrdesetitrećeg rođendana, pucala je iz pištolja u sebe..snimajući taj strašan trenutak svojom video kamerom. Bila je to njezina zadnja "video-kreacija". Morbidna i dramatična !
I kao što je to i običaj u svijetu umjetnosti i umjetnika... Pola, pionir meksičke i nezaobilazno ime svjetske videoumjetnosti..... najprestižnija međunarodna priznanja, monografije i kritike koje veličaju njeno stvaralaštvo i njezino umjetničko djelo - dobila je tek nakon svoje smrti.
- 11:31 - Komentari (140) - Isprintaj - #

05.07.2009., nedjelja

ŠJORA FILE I CAR DIOKLECIJAN

Maja, punica, Vjera i Li - Lu partili su još u subotu za Čiovo. Ja san se oko podne naša na brujetadi kod Štrbe s Emilom, Donellijem, Pinom i Račom. Ćoka nije moga doć...Ne zna ni sam šta je propustija !
U teči je bilo žbiraca, cipli, pauka, batovine, ugora, škarpine i pitaj Boga ćega sve ne. Pila su se mišana vina, crna i bila....tako da je tu bilo malo nereda...a slušala se Mercedes Sosa "Escondido en mi pais".
Pridvećer je doma uletija Joppa pa je vajalo frigat krumpire i peć jaja..onako na brzaka. Naravno - poslin tropske vlažne i lipljive vrućine...tresnija je niki monsunski pljusak tako da mišanca nije bila samo u štumiku i glavi nego i na nebu.
A takvo je vrime u Rvackoj ovih dana !
Lipa nan se popara kuva !
Jutros san trknija kupit jednu catu i šljiva za odnit sa sebon u Zagreb a, naravski, i splitsko izdanje "Slobodne".
I taman san se vraća doma kad, ono, na šentadi isprid portuna sidi šjora File sa svojin prijatejicama i maše okolo glave s nikon ofucanom ventulom...ka da tira muve.
Mariiiiinkoooo !!! Vamo dojdi ! Ajde, ča lizeš ka puž ?
A vruće je !
Ma ke vruće....Pari mi se ka da san upala u oni lonac o lušije pa se kuvan u vrilu vodu a nikor da digne poklopac ! Evo je i vrime išenpjalo.....Sve nas to Bog kaštigaje zaraj monadi ča ji radimo ovod po Rvackoj i po cilemu svitu. Da znaš !
Ma to mi je prvo i palo na pamet..odgovorin joj onako znojan i mrzovoljan.
A je li to oni iz Sabora....piskutavim glason reče njezina prija. Prava curica, pari mi se roba od najmanje osandeset godišć.
Je,je...oli mu ne vidiš po čunki. Svi mi paridu isti, ka da su bliznaci !
Ma ja ga ne vidin dobro, znaš malo mi je vid oslabija jemat će, evo, skoro već petnajst lit.
Pa ča ne greš u dotura ?
Evo ti ga na..pojdi tamo sama...ko te drži..uzjoguni se njena prija i peta joj roge. Ti bi mene u greb otirala. Đeloza si na me još od onda kad san ti Ivanka priotela.
Bože mi prosti, oli si otišla na kvasinu. Pa to je bilo...jema sto godin !
Aha ! Sto godin ! Oš reć da san ja stara ! Gren ja doma jerbo me ovod nike vriđaju...poćme se trest šjora Filina prija. Ali ne more se maknit sa šentade jerbo nima force u noge.
Ajde mali daj mi ruku...Pomozi mi se ustat. Neću da sidin kraj ove stare čangrizave čimavice...reće ona, pružajući prima meni drhtave ruke.
Ajde sidi tot di jesi. Ča si se omar ofendila ka da si Gospe o cukra ! Nisan te tila vriđat....Smanta me ovi Marinko čin san ga vidila..poćme se pravdat šjora File.
Oćete li bagulin....upitan ja ljubazno.
Dat ću ti ja bagulin po kostima, jesi li me razumija..okomi se na mene moja susida.
Neš me ti svadit s mojon najbojon prijateljicon, da znaš
Oli je obid ?...odjednon se trgne ona treća koja je bila bokun zakunjala pa se sad naglo prenula iz sna.

Ajde samo ti drimaj. Jema do obida još po dana..umiri je šjora File.
Šćeta....Baš šćeta...promrlja ona i opet usne.
A ča me tribate šjora File ? Priša mi je....Gren u Zagreb.
Ma Bogati, ti greš u Zagreb. Velika stvar. A prijatelj ti je pobiga iz Zagreba i to sa svih funkcija...a ti drito gori !
Je...sutra ćemo raspravjat o Jadranki Kosor i novoj Vladi !
Ola smija ! Ma koja nova Vlada...To je živa smijurija a ne Vlada. Baš mi je žaj Jadranke jerbo ćedu je one zviri izist za marendu. Ne zna ona s kin jema posla !
Nemojte se Vi privarit...lipo joj uzvratin.
Ma ča ti znaš ? Sanader se proglasija Dioklecijanon ! A znaš li ti da se Dioklecijan bija proglasija Imperatoron i Božanstvon ?
Znan !
Pa kad znaš..onda ča se ćudiš ako sutra osiće Kosorovoj glavu ka ča je osika i našemu bidnemu Svetemu Duji glavu...a ?
Ma nićemu se više ja ne ćudin !
I boje ti je da se ne ćudiš..tuntle jedan tuntlavi.
Eto neću !
A znaš li ti da je Dioklecijan jema ženu Prisku i čer i da su obe dvi bile rišćanke - pa su ih isto bekili...a ?
Znan !
Pa kad znaš ča me ćiniš ludon...kad nisan luda ?
Ma ko Vas čini ludon ?
A eto ti !
Ja ?
E baš ti...Jerbo da si pametan onda bi zna da se na otin dvorima uvik ubijalo kako je ko stiga koga...i sve to zaraj bokun vlasti oli zlata i cekini. Nise tu štedilo nikoga. Brat je ubija brata, mater sina, sin oca, čer sestru, sestra mater i samo se gledalo kako zajebat onega koji ti je najbliži.
Oli je vrime od obida ?..odjednom se trgne ona njena usnula prijateljica.
Ma nije, nije..nego se ovi Marinko dere toko jako da te probudija. Aj spavaj za Gospu milu,,,spavaj i miruj !
Aj dobro ! Uzdahne ova i opet usne.....
I ča san ti ono tila reč ? A.....Znan ja da to ne mora bit tako vengo da i dotur Ivo more partit za navik..dok nisi reka "keks"...makar on sad možda misli da je još uvik glavna faca u hadezeju. Sve ti je to jedan veliki kažin !
Znan !
Šta samo ponavjaš za namon kako znaš - a ne znaš ništa...Jerbo ne znaš da se i Dioklecijan, kad se ono bija povuka sa carskega mista, proglasija za doživotnega Augusta.
Ma ko bi reka ? A ne za poćasnega pridsidnika ?
To ti mene zajebaješ je li ! Aj ti u Zagreb pa zajebaji političare a ne pošten svit sa Pujanki...da znaš. Pizdi tamo u Sabor a ne ovod u naš dvor...završi ona jutito svoju malu propovid iz povisti cara Dioklecijana.
Ajde, ča se jidite ? Stojte mi dobro i guštajte tod u ladu !
Je guštat ću na ovu tropsku klimu ča je ćapala Rvacku a od nas napravila domoroce....Još samo fali da narestu cabla o banana ovod usrid Splita.
Pa to su van cabla ka i palme.
Oho...onda smo mi već na po puta da moremo okolo odat goli ka Adam i Eva su listom o smokve koji ćemo metnit na onu stvar. Znala san ja da ćemo se mi kad tad vratit na početak svih početaka pa jopet počet sve isponova. Eto di nas je doveja naš splitski moderni Imperator Dioklecijan.
Nemojte tako, Dioklecijan je bija velik čovik !
Nije ni ovi za bacit...ča se kili tiće, da znaš !
Nisan mislija na to !
A nego na ča si mislija ? More bit na pamet ? Pa diš pametnijeg od njega !? Lipo se fudra ! Ni mu loše ! Jesi li čuja ča pišedu u Jamerike kako je maca papila po miljarde dolori ?
Ma ja isto mislin kako ga ne triba uspoređivat s Dioklecijanon...jerbo je Dioklecijan bija veliki Car...Učinija je reformu vojske, financija i Države. A ovi...?
Pusti ti...znan ja ča govorin !
Kako Vas je voja..A ja sad gren...Moran uzet valižu pa via Zagreb !
Još jedan put..Stojte mi dobro i do vidova !
I krenen ja prima portunu kad začujen šjoru Filu di viče za menon: Marinko...Marinko mali...i da znaš da su ovod svi ustravljeni...pa mućidu. Jedino ja govorin ča mislin ali moj ti je glas isto ka da čuješ glas od cilega naroda. A svit ti ovega našega novega Dioklecijana zove "Alibaba iz Dugobaba", samo ji je to straj reč prid tebon... i sve tri gracije sa šentade udru skupa u kikotavi smij.
A ja - put pod noge.
Još san samo čuja iza sebe di ona treća pita "A oli je ura od obida?"
- 22:09 - Komentari (185) - Isprintaj - #

02.07.2009., četvrtak

"OTIŠO SI, SARMU PROBO NISI !"

Jučer je premijer Sanader dao ostavku na sve na što se ostavka mogla dati, najavivši svoj definitivni odlazak iz politike...uz jednu "završnu ogradu" u stilu : Ipak "nikad se ne zna...!"
Što ga je natjeralo na to ?
Sukob u HDZ-u između tvrdolnijaških neopašalićevaca i mekodesničara, nepokrivene financijske rupe u izbužanom proračunu, neka bolest, obićan ljudski strah i dezertrestvo, prevarantski politički igrokoz, osvetnička Rončevićeva prijetnja nakon kamionske afere itd itd. ?
Hadezeovi zastupnici jučer su bauljali hodnicima Sabora kao bokseri nakon trećeg noc -.downa. Kao i obićno, najveći dio njih još ujutro nije znao kakvo iznenađenje im se priprema tog dana. Sve su saznali na "navrat-na nos" sazvanom stranačkom Klubu na koji je Sanader stigao kao sjenka.... šuljajući se podrumskim saborskim hodnicima.
Što se dešava ?
Gdje je onaj arogantni dugobabsko-splitski fajter koji s ironičnim plastičnim osmjehom puca i pljuca po svemu oko sebe?
Gdje je sada Alibaba iz Dugobaba ?
Do jučerašnji politički teškokategorijaš kao da je prešao u perolaku političku kategoriju - ne izgubivši pri tom niti jedan kilogram osim svoje rumene boje lica...koja je postalo nježno pepeljasto siva s blagim bijelim tonovima i nezdravim podbulim podočnjacima ispod mutnih očiju koje kao da su se, u poznatom Barinom stilu, pitale: "Gdje je nestao Čovjek?".
A sve to uz umiruće ostatke splitske ulične drskosti komprimirane u rečenici s poćetka "posljednje banskodvorske pressice" koju je izgovori onaj "stari Sanader" , koja glasi : "A šta je ? Šta me gledate ?!" - i uz bljesak besramnog nedostatka skromnosti u trenutku uspoređivanja samog sebe s cerem Dioklecijanom (koji je, za razliku od tog puvandera bez pokrića, proveo najznačajniju financijsku reformu Rimskog carstva, reformu vojske, administrativnu reformu itd. i koji ne odlazi s vlasti kao gubitnik i bjegunac nego kao jedan od najsupješnijih rimskih careva na vrhuncu svoje moći i ugleda)!
Bio je to zadnji trzaj aktualnog a za koji trenutak samo poćasnog doživotnog predsjednika HDZ-a koji je tako otišao u ono što se nekad, za takvu vrstu "politićke vjećnosti", nazivalo "Savjet Federacije".
Hoće li u subotu na HDZ Saboru "hadezeov puk" vikat: "Vraaaati se !" Hoće li ponovo kao deus ex machina na političku pozornicu sletjeti samo privremeno politički upokojeni doktor?
Je li se nekadašnji intendant splitskog HNK opet vratio teatru? Političkom...of course !
Ako jest...Tko je scenarista, a tko su "glavni glumci" ?
Ili je svemu, što se njega tiče - došao kraj ?
Sada su internetski portali prepuni komentara o bjegstvu sa broda koji tone. Karikaturisti to uglavnom poistovjećuju s "nagonom pantagane" koja prva "vata kimu", kako bi se to reklo u Splitu...onda kad zagusti. Neki spominju i dezerterstvo i ratno profiterstvo...Bezdan u kojem je Hrvatska ostavljena. Kukavičluk i "vatanje magle" ! A bit će toga puno još. Itekako će bit !
I kad doktor Ivo na rastanku kaže "kako je zadovoljan" onda ljudi (koje on ne vidi) bacaju cipele i sve šta im dođe pod ruku u TV ekrane. Skidaju sve svece sa neba...i na taj način i oni izražavaju "svoje zadovoljstvo". Nije to rastanak ("despedida") na kojem pjevaju marijachiji nego rastanak na kojem arlauče starofolkaška cajka: "Otišo si, sarmu probo nisi!"
A "bivši" kao da kaže: "Ma koja sarma...!" Nemam više ja vrimena ni za bananu pojest. Poplava je...potop.Treba se popet na stablo, ka makako - i preživit nadiruču vodurinu i potop, cunami koji stiže....a ljudi to još ne vide.
Sinoć nas na državnoj TV u "Otvorenom" ministar Kalmeta uvjerava kako nema krize. Partner Friščić suflira: "A nabrojite mi samo jednu zelju u kojoj nema krize!" I opet se narod, umjesto da mu se kaže istina, vuće za nos. Jer nama realno prijeti da umirovljenici ostanu bez mirovina. činovnici bez plaća i sve što je na državnom proračunu da bude podavljeno. Srednji poduzetnici su u raznim angažmanima sa državom koja ništa ne plaća....i prijete otkazi njihovim zaposlenicima...dok su mali poduzetnici već upokojeni.
Ovakav potez bivšeg Vladara ruši kredibilitet Države. Burza je jučer doživljavali kataklizmički lom. Tko će takvoj zemlji uopće "posudit novac" ? Nikakva prkljanja o "principjelnom odlasku" kao obliku "dalmatinskog dišpeta" nagluhoj i kilavoj EU administraciji...radi "slovenskog pitanja" - više ne mogu zvućat uvjerljivo. Sve postaje LAŽ !
Od tih pustih laži ljudi više ne znaju što je što.
Prekjučer je hadezeov saborski mravinjak uglas vikao kako je afera s kamionima čista izmišljotina. Zastupnik Markovinović iskrivio se od sviranja u te političke gusle....štrapajući oko sebe kako esdepeovci izmišljaju stvari...kako se ljudima laže da se kod nas krade i da je kod nas stanje dramatično.
Jučer je Markovinović nestao iz saborske dvorane. Valjda u šoku nakon što im je Sanader na izvanrednoj sjednici saborskog kluba donio "podrumsku istinu" !
I sad se vjerojatno i agilni agitpropovski zastupnik iz Sv. Nedjelje i sam pita hoće li pjesma za rastanak s "Omiljenim Vođom" zaista biti: "Otišo si, sarmu probo nisi !" ili će netko u subotu usred Arene hadezeovskog Sabora ipak viknuti:
"Vrati se Ivo...Skuvali smo ti pašta-šutu!" ?
- 06:55 - Komentari (155) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.