Marin Jurjević o svemu

< rujan, 2009 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Prosinac 2023 (1)
Studeni 2023 (3)
Svibanj 2023 (1)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (1)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Lipanj 2021 (2)
Svibanj 2021 (1)
Travanj 2021 (2)
Studeni 2020 (1)
Rujan 2020 (1)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (2)
Ožujak 2020 (1)
Studeni 2019 (2)
Listopad 2019 (3)
Rujan 2019 (2)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (1)
Studeni 2018 (1)
Listopad 2018 (1)
Rujan 2018 (1)
Srpanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (3)
Travanj 2018 (3)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Travanj 2017 (4)
Ožujak 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (2)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (9)
Siječanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Rujan 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije građanima

Linkovi
Dišpet- Fanzin Foruma mladih SDP-a Split
SDP Split
Forum mladih SDP-a Split
Blog.hr
Marija Lugaric
Nenad Stazic
Davorko Vidovic
Zoran Milanović
SDP
Sabor RH

Counter
Get a Counter

17.09.2009., četvrtak

ŠJORA FILE OPLAKUJE DENISA KULJIŠA

Ujme Isusovo...ma ča je ovo ? Koja je ovo avet o čovika ? Pari mi se, onako na prvu, da je to oni masni Denis Kuljiš - a jopet ka da je uteka iz "Alana Forda" di se oni debeli kriminalac bija vas ocidija...jerbo se utira u onu makinjetu u kojoj se na vrućini paridu bogatunske šinjore ne bi li bile ča lipje svojin bortunima. Ma kako se ono zva...?

Ma ko to ?

Pa oti kriminalac !

Ajte šjora File..ma koja van je to sad luda indeja udrila u glavu ? Ostavite se crtani romani i prestanite ji krest svojeme unuku !

Ma Boga mi živega - sad san ga jemala vidit na televiziju, u one visti o kulture...

Evo vako san se počela trest, reće ona i poćme se treskat gori - doli..... ka da je uvatila prava struja o ko zna koliko volti.

I štaš vidit, Marinko moj šesni, nastavi ona - Ta čunka ti je ista ka od onege Kuljiša, ka ča san ti već rekla. Ma se vas nikako usuka u se - ka da ga višje ne šopaju spizon....ka da je sad uteka ispod noža. Blid ka krpa.

Ma je li moguće ?

Je...je...Pari izlizana štraca...Ali bali isto ka i prin. Same pizdarije.

Ajte šjora File, ma ka da iko tega beduina višje opće obadaje...? Vidite da je poćeja pisat na lancune tekstova. Po narudžbi. Sigurno mu bidnemu ni lako....More bit da je osta prez pinezi pa radi na normu - štanca svoje monade i glumata nikega analitičara oliti priučenog Salamuna....a kažu da nije uspija njanka fakultet finit. To Van je jedan od onih mudraci ča su ji svugdi pune birtije. Znadete onih ča su svoje skule završili na let lampu !

Annnn ! A ko bi reka ? Meni dojde da ga posvojin i držin doma ka kućnega jubimca u kavez. Toliko mi je sladak - razumiš ti mene ?!

Pa ste mene došli zajebavat ?

A da koga ću ! Jesi li čita "Globus" ? Eno te se jopet uvatija ka niki krpej ili, da skužaš, praseća pijavica .

To on meni želi dobro...slabo ste ga Vi razumili...šjora File.

Oho-ho ! Baš si smišan ! Lipo ti kaže da strašiš jude po Splitu....da si u niku konobu osnova Komitet...Da ne daš pametnemu svitu ni da prismrdi u tvoju stranku...jerbo si ka niki arambaša o ajdučke čete - ča je vazeja strićev nadimak..Ukreja mu ratno ime - pa sad arči i banči po gradu s nožon u zubiman.

Ma šjora File..pa vidite da mu triba pomoć. Ka prvo stalno dili Rvacku na dva dila..O Splitu piše ka da je on, Bože me oslobodi - zbilja spličanin...samo zato ča je ovod iša u skule.

Ča je, je...Jedine skule koje je završija završija je baš u Splitu. Ajme - samo da se to ne pročuje .. jerbo kažu da je sad avanca za profešura na nikemu fakultetu u Banju Luku u Repuplici Srpskoj.

Profešur, a ni bi kapac ovod ni fakultet završit...počme se znamenovat šjora File su livon i desnon.

Pa ča onda? Oli ne vidite da se vas napuva ka žabac o umišljene pameti. Je da, za pravo reč, ne zna puno tega, da stalno laže ka pas i da mu je najdraže štancat političke potirnice pa onda judima prodavat muda za bubrige kako su oni boljševici a sam se ponaša ka najboji Berijin učenik - Ali ča se tu more, on Van je od takve race, od takega judskega matrijala s nikon teškon falingon !

A ča si ti, jema bit, njemu sta na žulj, annn ?

Ma jebe se meni za njega i njegove žulje. Posebno one na mozgu !

Pa moga je baranko naučit da Baja ni nadimak od tvojega strica vengo od jedne cile loze Jurjevići iz Veloga Varoša !

Dobro zborite jerbo u Splitu još jema Jurjevići - Pojibaba i Jurjevići - Gradelica a mi smo od Jurjevići - Baja.

Ubila ga velika pamet ! Eno san vidila da je dvi beside napisa i na francuski !

A ča se mene tiće - more i na čerkeskon ! Naroćito onda kad pjuca po Smoji !

A meni ga je isto žaj - ako ništa drugo a ono zaraj dice mu !

Ma ča sad i dicu spominjete ?

Jerbo je i on jedan put bija nečije dite !

Pa naravski da je bija...

Biće se igra su gumenin sloničima i medvidićima...i na franje - a možda je trča i za mantel buvelon
.
A more bit, ma nisan baš siguran. Ali ko je ikad čuja za njega dok nije počeja proganjat jude po fojima ka one naše cure koje je nazva vištican iz Rija.

Sićan se. sićan...ka da mu je sam Goebels direktno citira u lapiš !

Ajde šjora File ostavimo se mi njega - vidite da mu ni laka ako je istina da su ga bacili na dijetu. More bit da mu, zaraj tega, u šufit, u možđane ne dospije dosta kisika - pa mu se bidnemu manta, pa ne zna ni ča radi ni ča piše.

A je, lipi moj...takvima je Kraljevstvo nebesko osigurano ! Ali taj kumplir ovod na zemlji svaki dan čini pakal. More bit da se i ocidija kraj nikega velikega ognja ča ga je naložija pa sad traži nove vištice i višćune ne bi li ji na njemu užga. A biće da se i ocidija od muke ča još nije uvatija niku novu žrtvu ?

Ma pustite ga Vi njegovin mukama. More bit da se čovik ocidija jerbo se uvatija libara - pa uči za koji ispit. Eno, ajmo reč - na Prometnom fakultetu !

Joli Ekonomiji !

Ma ja vidin da je već doktorira za Inkvizitora.

Ajde, ostavite se višje ote spodobe. Popijte Vi bićerin ovega hvarskega prošeke. Ma to je ćista likarija ...rožoljo !

Aj daj !

Šjora File nagne bićerin i ućas ga ispije...stavi ga na stol prekriven kockaston tavajon i nekako sa sjetom u glasu mi, ispod glasa, reće: Marinko moj...ja san ti jedna puno osjetljivo žensko ćejade. Evo sad će mi suza udrit na joko...jerbo ja ti tega Denisa Kuljiša oplakujen.

Nemojte tako - pa čovik je živ živcijat.

Ne govori tako sinko moj - On je živ živcijat ma je ČOVIK u njemu umra...i to odavno !

- 22:23 - Komentari (160) - Isprintaj - #

15.09.2009., utorak

DEMOKRACIJA I KVAZIELITE

Danas se obilježava "Međunarodni dan demokracije" pa je i u Hrvatskom Saboru organiziran okrugli stol o problemima demokracije i tolerancije u hrvatskom društvu - kojeg je moderirala Marija Lugarić.
Po mom mišljenju ovim problemima se kod nas još uvijek, nažalost, pridaje veoma malo pažnje - iako su razgovori na tu temu itekako potrebni.
Moja je teza da Hrvatskom vladaju kvazielite i to u rasponu od politićkog pa do medijskog prostora.
Koja je osnovna značajka tih kvazileita ?
To što svoju moć (a ona je temelj njihove važnosti) ne crpe na osnovu "zauzimanja" važnih položaja u društvu - kao posljedice demokratske kompeticije koja "na površinu" izbacuje najkvalitetnije...već se njihova moć (kontrola moći) temelji na zadovoljavanju kriterija "odanosti" interesnim grupama, neformalnim političkim krugovima i "rodijaćkim kriterijima" koji djeluju kao "paralelni svjetovi".... pored onog formalnog, "vidljivog svijeta" koji sve više postaje svojevrsna opća kulisa ili "kolektivno Potemkinovo selo" - iza kojeg "zaudara" prava stvarnost.
Te kvazielite najmanje njeguju demokratske navade i robuju demokratskim "pravilima igre" - a još manje svoje djelovanje baziraju na toleranciji (kao uzajamnom poštivanju ili pozivanju "na razum").
Ne... tolerancija, razum i demokracija njima su osnovne prepreke za ostvarivanje pozicija "kontrolora moći".
Oni svoju egzistenciju crpe na sukobima...na unošenju iracionalnih momenata u svakodnevni politićki život - na "proizvodnji neprijatelja" kao bitnoj pretpostavci kakve-takve spremnosti izluđenih masa da ih toleriraju.
Oni umjesto Zakona nude koncept Vođa zaliven slatkim prelijevom populizma i demagoške fraze iza koje stoje goli interesi čerupanja još uvijek do kraja neočerupanog društva.
Oni su domaće Ali-Babe i nabikese koji su naš zbiljski i najopskurniji underground (podzemlje).
S druge strane postoji medijski privid o tome gdje se tobože nalaze "centri moći" našeg društva. Pa se u tom prividu i Hrvatski Sabor, sasvim nezasluženo, stavlja u središte pažnje odakle se navodno crpi politička moć u Hrvata. Nažalost to je samo opsjena jer se Sabor nastoji svesti na "paradu", na dekor i privjesak pravim centrima moći. Želi se svesti na "tvornicu zakona" u kojoj se šljakeri zovu zastupnici koji rezultate glasovanja znaju i prije nego su rasprave otpočele. Istovremeno se medijski kreira slika o zloćudnoj Kir-Janjevskoj naravi "zastupnika - političara" kao parazitskih nametnika za koje još nije izumljen adekvatan i dovoljno djelotvoran socijalni insekticid.
Nezadovoljne mase se u takvoj virtualnoj stvarnosti lako onda usmjeravaju ka krivim metama na koje bezuspješno jurušaju poput nesretnog Don Quijotea s time što scenarij nije napisao Cervantes...nego netko s puno jednostavnijim sustavom moždanih vijuga - što ne znači da efikasnost takvih scenarija nije itekako učinkovita i produktivna za naše kvazielite.
"Parainstitucije" hrvatskog političkog undergrounda tako dovode do stanja u kojem institucije izvršne, zakonodavne i sudske vlasti kronićno boluju od "dječjih bolesti" ili dementnosti što pogoduje njihovoj kvarljivosti i podložnosti zarazi korupcijom, neučinkovitošću i bolesnom pripetavanju u nadrealnoj domačoj igri koja se zove: "tko će bit gori"!
Kada tome dodamo teror "lokalnih gaulajtera", zatim strah koji postaje politička kategorija i podaništvo koje se njeguje kao poželjna karakterna osobina - upadamo u stanje kolektivne patnje i kolektivne neotpornosti i na najmanje simptome demokracije (koja se doživljava kao "slabost" ili bolest)...pa su građani, na veliku radost kvazielita, sve više skloni da i najslabašnije simptome demokraciju - optužuju za sve svoje nevolje, koje nisu male.
Povremeno se zato javlja kolektivni plać i svojevrstan "povratak u bolju prošlost" koja se poistovjećuje s čvrstom rukom, suspenzijom demokratske procedure i ulaganjem vjere u "Bogom dane" Spasitelje. Jedino tako možemo razumijeti spremnost građana na tantalovsku patnju uz istovremeno amnestiranje krivaca za te njihove muke....a sve u ime nekih iracionalnih i maglovitih nadanja ili ulaganja u prazne nacionalne, klasne ili turbodomoljubne parole - koje kvazielite doziraju kao što liječnik bolesniku prepisuje količinu ljekova.
Zbog svega toga razgovori o demokraciji i demistifikaciji postojećeg stanja u našem društvu itekako su nam potrebni. Inače nam prijeti opasnost da kolektivno uletimo u razna nekontrolirana "socijalna ludila" iz kojih ćemo svi skupa izići samo još "bolesniji" i poraženiji - ili nam prijeti da apatija postane najbolji humus za razuzdano i nekontrolirano bujanje naših kvazielita....od kojih se jedan dio građana, izluđen društvenim labirintom iz kojeg ne mogu nazrijeti izlaz, pokušava braniti cinizmom i podsmjehom, odbacujući sve demokratske vrijednosti i želju da se za njihovo ostvarivanje na bilo koji način angažira.
U tom slučaju. ako takvo stanje "kolektivne svijesti" prevlada, pretvorit ćemo se samo u moderne kinike.....slijedbenike Diogena, starogrčkog filozofa iz IV st. pr.n.ere - koji je obitavao u bačvi i s upaljenim fenjerom usred bijela dana tražio ČOVJEKA !



- 22:05 - Komentari (44) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.