Marin Jurjević o svemu

< veljača, 2010 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
             

Travanj 2024 (1)
Prosinac 2023 (1)
Studeni 2023 (3)
Svibanj 2023 (1)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (1)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Lipanj 2021 (2)
Svibanj 2021 (1)
Travanj 2021 (2)
Studeni 2020 (1)
Rujan 2020 (1)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (2)
Ožujak 2020 (1)
Studeni 2019 (2)
Listopad 2019 (3)
Rujan 2019 (2)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (1)
Studeni 2018 (1)
Listopad 2018 (1)
Rujan 2018 (1)
Srpanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (3)
Travanj 2018 (3)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Travanj 2017 (4)
Ožujak 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (2)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (9)
Siječanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Rujan 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije građanima

Linkovi
Dišpet- Fanzin Foruma mladih SDP-a Split
SDP Split
Forum mladih SDP-a Split
Blog.hr
Marija Lugaric
Nenad Stazic
Davorko Vidovic
Zoran Milanović
SDP
Sabor RH

Counter
Get a Counter

25.02.2010., četvrtak

POLITIČKI UNDERGROUND

Ovih dana slušamo kako Hrvatskom još uvijek drma politički undergound - političko, donosno obavještajno podzemlje.


Drastičan prmjer toga je pokušaj manipuliranja predsjedničkim izborima plasiranjem u javnost najogavnijih izmišljotina koje su sklepane u podzemnim obavještajnim i paraobavještajnim tvornicama i manufakturama - da bi, zatim, bili plasirani na hrvatsko političko tržište kao tobožnji autentični proizvodi i neupitne istine.


Dakle - Hrvatska je izbužana podzemnim komunikacijskim obavještajnim kanalima koji se pokušavaju prikačit na legalne komunikacijske kanale i poput "obrnutih pijavica" plasirati a ne sistai komunikacijske sokove i odvratne splačine koje uštrcavaju u tijelo hrvatskog društvenog bića s krajnjim ciljem da ga zatruju, omame i ovladaju njime.


To je veoma opasna rabota koja smrdi po najgorim paradržavnim iskustvima mračnih političkih ambijenata Azije, Latinske Amerike i Afrike - ali i nekih, tobože uljuđenih, sredina.


Isluženi obavještajci i otpaci s okrajaka pljesnive odbačene i islužene obavještajne zajednice na taj način pokušavaju instalirati specifično dvovlašće u našem društvu.


S jedne je strane legalna i legitimna vlast a s druge opskurna podzemna vlast koja se gnijezdi u urotničkom mraku balkanoidnog primitivizma kao svog neupitnog ljudskog i političkog backgrounda.


Zato se ova stvar šporkavanja i zagađivanja imagea dijela predsjedničkih kandidata, o kojoj je riječ, mora shvatiti itekako ozbiljno.


Naime, svaka bi popustljivost značila i pristajanje na politiku odškrinutih vrata za takve ili slične pojave - što je nedopustivo. Nije pretjerivanje prisjetiti se "Eskadrona smrti", poznatog latinoameričkog fenomena, kada su grupe legalnih struktura represivnog aparata preko noći navlačile maske i dijelile "pravdu" mimo bilo čije kontrole. Takav paralelizam uskoro je doveo do divljanja svih mogućih parastruktura unutar tih društava...i uskoro je postalo nebitno ono što se vidjelo danju a postalo je jedino važno ono što se dešavalo noću.


Jer mrak, podzemlje i noć nisu samo metafore nego i suštinsko obilježje takvih scenarija i takvih bljuvanja iz utrobe društva koja su karakterizirana lomljivom, fragilnom, krhkom i nezrelom demokracijom.

Naravno, kod nas to treba smjestit u ambijent "filozofije palanke", "filozofije ljudske i društvene periferije", "malograđanštine" i "duhom provincije" koji je jako sklon radikalnim rješenjima - koja redovito završavaju u teroru manjine nad većinom.

Isto tako, političke stranke trebaju unutar sebe spriječiti da se pojavljuju sive zone kao humus iz kojeg može niknut "parastranačka struktura" - Nevidljiva stranačka struktura koja tendira podzemnoj manipulaciji "nadzemne (vidljive) stranke". Jer utroba svakog društvenog bića i društvene strukture skriva razne tajne i nečistoće...koje kao Moloh proždiru svoje zdravo tkivo guštajući u kanceroznim društvenim procesima - samo pod uvjetom da ih oni kontroliraju.

Zato je nužna snažna unutarstranačka demokracija kao najviša prepreka razmahivanja političkostranačkog undergrounda i razmahivanja kvaziobavještajnih manipulacija od kojih nitko nije imun niti pošteđen - pa ni političke stranke

Stranačko podzemlje ponekad živi kao mimikrija, kao privid ili kao lišaj koji se kači za zdravo tijelo strukture koju ima namjeru uništiti i prožderati. Stare su rasprave o organizacionim formama stranaka...u rasponu od kadrovskih do masovnih "partija". Davno su odsvirane priče o frakcijskim rastakanjima stranaćkog bića i nisu ništa novo, posebno ne na ljevici. Zato i treba bit senzibiliziran da se razluči produbljavanje demokracije od produbljavanja i proizvodnje sukoba i rascjepa unutar stranačkog bića i njegove složene strukture funkcioniranja.

U svjetlu svega toga potpuno podržavam zahtjev Predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića da se stvari oko paraobavještajnih podzemnih "narodnih igara" istjeraju na čistac i da se jednom zauvijek, što se toga tiče, odlučno stavi "točka na i" - ali, isto tako, da i političke stranke purificiraju svoje unutarstranačke kanale onemogučavajući da iz poleglih ličinki niknu monstruozni procesi i stranački mutanti koji uvijek, na kraju, u svom svežderskom mahnitaju, pojedu i samu - i to onu najzdraviju i najsočniju srčiku vlastite Stranke !




- 12:21 - Komentari (1027) - Isprintaj - #

09.02.2010., utorak

"DOBAR TERORIST"

Nije nikakva tajna kako je ovaj varljivi i nepostojani Svijet sklepan od "dvostrukih mjerila" - kako je pun licemjerja, lažnog morala, falših "proroka" i sumnjivih "ćuvara ćudoređa".

Nije tajna kako je ljudsko društvo protkano i ispresjecano beskrupuloznom okrutnošću kao i borbom za sebićne, partikularne interese...koji se tako ćesto, na tržištu ljudske naive i prostodušnosti, pokušavaju i uspijevaju prodati kao tobožnji "opći interesi".

Borba protiv terorizma....kao jednog od globalnih zala naše epohe, nažalost takodjer ima svoje dvije strane medalje.

Primjer Luisa Posada Carrilesa ("Američkog Bin Ladena") slikovit i poučan je primjer tih dvostrukih mjerila.

Njega je bivši američki predsjednik George Bush oslobodio 19. travnja 2007. iz zatvora u New Mexicu - čime je jasno potvrdio svoju poznatu nekonzistentnost "borbe protiv terorizma".

Posada, koji je inače kubanski izbjeglica, bio je optužen za notorni teroristički čin....jedan od najgorih u novijoj povijesti Latinske Amerike. On je, naime, organizirao rušenje kubanskog putničkog zrakoplova na Barbadosu 1976. godine. U tom razbojničkom činu poginuola su 73 putnika.

U to vrijeme Posada je imao venezuelansko državljanstvo i u Venezueli je bio glavnooptuženi za organiziranje ovog napada na kubanski zrakoplov. Nakon što je pobjegao iz zatvora u kojem je čekao suđenje zbog terorizma Venezuela ga je proglasila bjeguncem za kojim je raspisana međunarodna tjeralica.

Pobjegao je u Sjedinjene Američke Države. Nakon toga su Kuba i Venezuela zahtjevale od SAD njegovo izručenje. Ali odvjetnici Luisa Posade su tvrdili da će, ukoliko bude izručen, u obje te dvije zemlje biti podvrgnut torturi - tako da je on nastavio mirno živjeti u Miamiju uživajuči američko gostoprimstvo.

Napokon je u Texasu, u svibnju 1979. godine, podignuta optužnica protiv njega...ali gle ćuda (!) zbog ilegalnog ulaska u Sjedinjene Američke Države.

Zapriječene kazne bile su velike...pa čak i do 40. godina. Ali Ministarstvo Pravde u Bushovoj administraciji - uradilo je sve kako bi uvjerilo suca da Posadu treba osloboditi. Tvrdili su da ne mogu "jednostrano zadržati zatvorenika" (?!) - S druge strane je postojao pritisak javnosti da bude osuđen. Pozivali su se na antiteroristički tzv "Patriot Act".

Pitanje je bilo - zašto se taj akt ne upotrijebi protiv Posade ?

Tužitelji su ga opisali kao "čovjeka koji se ne kaje zbog izvršenih djela i kao glavnog planera terorističkih zavjera".

Ali tu je bila jedna "caka". Isti taj Posada je cijelo vrijeme hladnog rata radio za Centralnu Obavještajnu Agenciju (CIA). Bio je jedan od učesnika invazije na Castrovu Kubu u "Zaljevu Svinja" - koju je neuspješno organizirala upravo CIA. Kasnije je učestvovao u organiziranju nabave oružja antisandinistčkim snagama u Nikaragvi.

Osim toga, Luis Posada je organizirao nekoliko manjih bombaških napada na kubanske hotele 1977. godine - prilikom čega je poginuo jedan talijanski turist. Tri godine kasnije Kuba ga je optužila za organiziranje pokušaja izvršenja atentata na Fidela Castra na summitu u Panami.

Nakratko je bio uhapšen u SAD - ali je veoma brzo oslobođen i pušten na slobodu.

Ipak, 2005. godine, ponovo je uhapšen pod optužbom da je lagao o načinu svog ulaska u Sjedinjene Američke Države u koje je tobože ušao na brodu s kubanskim izbjeglicama. Sjedinjene Države nikada ga nisu htjele izručiti Venezueli ili Kubi - da bi ga, 2007.godine George Bush, kao krunu ove pravosudne farse, oslobodio i od služenja kazne u zatvoru otvorenog tipa.

Vremena se, naravno - mijenjaju...pa tako i američki predsjednici. Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država sada je "hvala Bogu", umjesto Georga Busha, Barak Obama - čovjek u kojeg su uložene mnoge nade i od kojeg se puno očekuje...pa tako i promjena ovako licemjernog američkog odnosa prema teroristima, pa ma kojoj ideologiji ili dijelu svijeta oni pripadali.

Isto tako, očekuje se od Obame da se situacija oko američke kubanske baze i zatvora u Guantanamu razrješe na način koji neće podrazumijevati samo "disperziju" zatvorenika u više drugih američkih zatvora diljem svijeta - nego će značiti dokidanje neljudskih uvjeta u tom zatvoru i omogućavanje ostvarenja onih prava koja imaju zatvorenici u svim civiliziranim zemljama svijeta a što isključuje dugofodišnje uzništvo bez suđenja.

I što je najvažnije: Treba napokon dokinuti razliku na "dobre" i "loše" teroriste - jer, terorist je terorist pa ma čiji on bio !







- 21:22 - Komentari (456) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.