Marin Jurjević o svemu

< lipanj, 2010 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Prosinac 2023 (1)
Studeni 2023 (3)
Svibanj 2023 (1)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (1)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Lipanj 2021 (2)
Svibanj 2021 (1)
Travanj 2021 (2)
Studeni 2020 (1)
Rujan 2020 (1)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (2)
Ožujak 2020 (1)
Studeni 2019 (2)
Listopad 2019 (3)
Rujan 2019 (2)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (1)
Studeni 2018 (1)
Listopad 2018 (1)
Rujan 2018 (1)
Srpanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (3)
Travanj 2018 (3)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Travanj 2017 (4)
Ožujak 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (2)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (9)
Siječanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Rujan 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije građanima

Linkovi
Dišpet- Fanzin Foruma mladih SDP-a Split
SDP Split
Forum mladih SDP-a Split
Blog.hr
Marija Lugaric
Nenad Stazic
Davorko Vidovic
Zoran Milanović
SDP
Sabor RH

Counter
Get a Counter

26.06.2010., subota

U VINARIJI

Ka prvo, oli Vi ne znadete da je zabranjeno bumbit u vinariju ? Oli ne vidite da povrj vrata lipo piše: "Viška vinarija" a ne "Viška birtija" ! Kjaro ?

Aj muči tote - Ko te ča pita ?

Šjora File, jesmo l imi došli u vinariju po pet litar viškoga crnega joli smo došli sidit i bumbit ovod....I to na prazne gajbe o pive ?

Aj muči, mulac jedan - Ko te ča pita ?

Za majku Božju neću Vas višje nikad poč pratit do u butigu. Samo ćete me u škandal uvalit.....Zna san ja.

Aj muči tote...

Ivanko,ma Ivanko, okrene se šjora File podebjen čoviku ča je baš u bocun kroz piriju liva vino....Ma jesi li ti, ča bi se ono reklo, Ivan joli si baš Ivanko ?

A ča je to važno ?

Znan ja ča je to važno....Vengo ti meni lipo odgovori !

Ma Ivan, za Gospu blaženu...Ivan....Ali me moja pokojna baba Perina, onako od dragosti...uvik zvala. još od malih noguj - kad san bi još ka banbin - Ivanko.... jerbo se to njoj činilo nikako višje ka dičinje ime a Ivan postaneš kad naresteš.....Ma san ja, eto, za navik osta baš Ivanko ! A vidite kolikoga me jema.....i cili sritan se udre po trbuju i počme smijat ?

Je, pariš gudin....dobaci mu jedan, crljena nosa, onako ka da neće... iz kantuna di je čuća svoju botilju o pive....ma napunjenu vinon.

Mate....Istirat ću te iz butige budeš li još kenja....uznemiri se šjor Ivanko.

Škužaj...Izletilo mi je !

E...sad kad smo doznali da si Ivan a ne Ivanko....Ča je je - red je da nas počastiš !


Ma Bogati...A zašto ?

Jerbo je u prikjučer bija Sveti Ivan a ti si to zataja ovemu svitu i nisi jin da, u to ime, ni bićerin loze liznit da ti nazdravidu. Saš sve refat....unese mu se priko banka u lice moja šjora File.

Ajde dobro, ča omar vičete. Evo dvi litre na moj račun ! Samo ča će oti političar ovod ? Ča ste ga doveli - pa da me špija da mi se u butigu pije. Znan ja take. Biće zna sve one inšpektore...ča malemu čoviku vadidu mast ispo kože - pa mu ni žmul vina ne dadu popit u vinariju...Jerbo, naravski, to će spasit državu....Jerbo je tako mi ruvinajemo i upropaštavamo, pljačkamo i deštrigajemo da nas sve triba bacit u pržun. E onda će ona procvitat ! Velike će šolde vlada tako ušparat !

Ajde ostavite se malega. Ni on loš. On je moj susid...zauzme se za me šjora File.

A kako Vi kažete moja šjora File. Evo...ja Van virujen - ma mi je on nikako sumnjiv...i to ni samo meni, značajno nakrivi on svoju debelu glavu i podigne velike raštrkane obrve.

Ča to jema sad značit ? Čuješ li me Ivanko....zaštitnički podigne svoj glas šjora File.

A ništa ! Ča jema bit ? Eno san čita u foje...piše oni Butković da triba razbucat spliski SDP...Da sve to triba rastirat i raspustit...jerbo da su to niki, ča ti ga ja znan, vagabundi i nesriknjici...na čeli s otin tot.....I upre on svoj debeli prst prima meni.

Ma ča si reka, sva se , ka lamica, stanji i naoštri moja susida ? Ča si to reka ? Ma koji Buković ?

Ma ni Buković vengo Butković !

Znači ni on od nikih bukvana ?

Ništa ja nisan tija reč...samo san pripriča ča je Mate pročita. Je li Mate ?

Ne mišaj mene u pulitiku Ivanko....Ostavi se ti mene na miru. Znaš i sam di san radi pulitike odslužija svoje ! Ništa ja nisan ni čuja ni vidija !

Ma vidi tovara jednega...sad bi mene u govna uvalija. A jesi li mi reka da ga je i oni Kuljiš na televiziju isto izgadija...?

Ja ? Bože oslobodi ?

Šjor Ivanko vas pocrljeni i naduje se - ka da će puknit.

Jesi, jesi...Reka si mi da je i on reka kako triba ove spliske esdepejce sve smečit i rastirat.....a da je najgori ovi ovod...A onda se okrene prima meni dodajući: Ma škužajte šjor Marine - nisan ja to reka nego ovi ovod da je čuja toga Kuljiša na televiziju u niku kasnu uru....da je to on reka - cili se smota moj šjor Ivanko ! A oti Bukvić...ovi, oni... Butković da je zaziva šjor Milanovića da Vas šamaštra...Eto ti ga na - pa ča san ja sad tot kriv ?

Ma svitu moj lipi - ča se sekirate ? To već i rebci znadu kako bi niki dali ne znan ča da me se liberaju ! Ma oni van nisu u moju stranku. Mogu mi puvat...! Eto jin ga na !

Ma naravski....naravski. Ma koji su to nesriknji farabuti. Bićedu sve to pišedu zaraj pinez ?

A ne vengo zaraj friške arje....dobaci poučno šjora File.

A za koga oni igradu ? U koji tim ? Ko jin je trener ?

Oli ste išempjali...? Pa ni van ovo svitsko prvenstvo u fuzbalu vengo politika. I to ona šporka !

A oli jema i drugovačije politike ?

Jema ljudi, jema....Pustite ji na miru - nek se žešćidu i laju...Fermat će kad dobiju svoju kost !

Ma te je ištraca i oni Dujmović pa mi ništa ni kjaro....počme umovat šjor Ivanko nalivajući još jedan žmul crnega svakomu. Oti Dujmović te pjuca i kaže da je desničar. Dodaje balun Kuljišu koji te nastavja pjucat i kaže da je livičar - Ma ko to more razumit ?

Trener ! Trener more razumit ! Oni za čiji tim igradu !

Annnn ! Bogami jemaš prav. Sve mi se pari da su ti, sinko moj spremali veliku papu - a spali su na manistru na pjuvaku !

E ča ti je čovik...doda iz kantuna šjor Mate...Ma jebeš ti sve foje, sve televizije i sve politiške kužine. Boje je nan ovod u vinariju sidit na gajbu, popit žmul vina i pročakulat, onako juski - vengo radit šporkarije za ne znan kakvu manču, jel tako ?

Je, lipi naš Mate - Svaka ti piva....Ma ko bi reka da taki Salamun čući u tebi....Biće i tebe baba zvala doma sa ponistre: Oj Matune...dojdi doma , namazala san ti kruva i masti i posula cukron !

Zajebajite vi zajebajite....ma ja za obid jeman janječe tripice a Denis, Davor i Tihomir nek kusaju manistru na pjuvaku. Svakon prima zaslugama, jel tako ?

Reče se: Svakon prima potribama Mate !

Gren ča dok je vrime...Vidin ja da se ovod počela širit komunistiška propaganda...Đava zna di će to na kraju završit...doda šjor Mate šerjasto i malo bordižavajući s jedne bande na drugu nikako pogodi vrata o viške vinarije i ode na obid i na svoje janječe tripice.





- 23:11 - Komentari (106) - Isprintaj - #

17.06.2010., četvrtak

ŠEKS NA EKS !

U nekim zemljama čovjek postane punoljetan tek kada navrši dvadesetijednu godinu.

Tako je izgleda i s HDZ - om.

Što se toga tiče, reklo bi se kako je riječ o nekoj suvremenoj, modernoj organizaciji. Barem na prvi pogled...

I, evo, baš danas HDZ je u svojoj "slavnoj baraci" proslavio dvadeset i prvu obljetnicu svoje osnivačke skupštine. I naravno, to je bila jedinstvena prilika da prvi ešalon današnjeg hadezeovog političkog establišmenta pokaže svu svoju "zrelost" i "političku punoljetnost".

I nisu razočarali. Pokazali su nam zaista "tko su i što su" !

Politička stranka koja nije napravila "ni makac" od onog "ranog HDZ-a" kada je svu svoju političku filozofiju uspio sažeti u Tuđmanove misaone sklopove o opoziciji kao "stoci sitnog zuba", o "crvenim, žutim i zelenim vragovima"....o slugama "vanjskih gospodara" kojima se opozicija, po samoj logici svog postojanja i oponiranja - prodala za "judine škude".

Danas se pokazalo da je HDZ još prije 21 godinu bio "politički punoljetan" jer se za ovih dvadeset godina u njegovoj retorici (kao izrazu njegove političke prakse) ništa nije promijenilo "ni za jotu". Njegova bit očito je ostala ista !

To je lapidarno izrazio Vladimir Šeks svojom konstatacijom o mračnim snagama koje su se "udružile u zlotvorni poduhvat" protiv HDZ - a.

A tko su te "snage zla" ?

Odgovor je jasan ali i stravičan: "Udružili su se pseudo i kvaziljevičari s dijelom medijske klike koja radi za tuđe interese, sluge tuđih gospodara."

Je li ovo pozvan na Sveti Rat protiv političkih vještica ?

I gdje su se utaborile "sile zla" ?

Očito nisu u pljačkaškom i tajkuniziranom dijelu probranih "odličnika" koji su upropastili i opelješili društveno bogatstvo nego, naravno - u medijima koji o takvima pišu umjesto da pišu onako "kako bi trebali pisati" - i svakako, među onima koji misle svojom glavom a ne onako "kako bi trebali misliti"....Među "pseudo i kvaziljevičarima". Valjda za razliku od "pravih desničara".

Zaista proeuropske, tolerantne, demokratske i civilizacijski izbalansirane HDZ - ove rođendanske poruke.

I sve to tek tako - bez da se trepne okom !

Zato, oprez ! Maske su spale : "Bauk teorije zavjere i urote ponovo jaše Hrvatskom !".




- 22:51 - Komentari (120) - Isprintaj - #

14.06.2010., ponedjeljak

ŠJORA FILE GRE U REVOLUCIJU

Taman san, u petak, krenija po onoj vručini iz Sabora kad me zovne Zoran. Triba ujutro bit u Marmontovu ulicu u Splitu u deset uri i reč par besid - jerbo ćemo skupa sa sindikatima govorit o ovemu referendumu oko Vlade koja je natantala izminit Zakon o radu a na šćetu radniški interesa.

Već se vatalo tri uri pozapodne i omar san zva Matijaševića. Je, triba se nacrtat sutra u Marmontovu u deset uri - a doć će i Seve jer vodi svoju mater da potpiše sindikalni peticjun.

Govorin mu da ujutro gre i spliski SDP su tri svoja štanda - i da more računat na nas i na svaku pomoć koja jin zatriba. Lipo se pozdravimo i ja san oko četri ure, po uzavrilon zvizdanu - krenija put Splita. U mojoj karampani ne radi klima ali ča se more. Triba prispit ča prije doli jerbo se sa svojiman iman dogovorit još puno tega. U nedilju se triba vratit nazad na Glavni Odbor stranke a u prvidan su već pripreme za nastavak šedute o Sabora.

Ariva san doma na Pujanke okolo osan uri pridvečer. Vikend je - pa je na cesti prilišno tonobili makar je počelo svitsko prvenstvo u fuzbalu u onu Južnoafrišku Repupliku !

I naravski da san, kad san izaša nogon na cestu iz umorne Mazde - omar naletija na moju šesnu šjoru Filu koja je sidila na šentadi s prijatejicama mašući i ladeći se ventulon ka nika gospoja iz meksičke sapunice.

Zdravi bili...Lipa Van je ota ventula ! A oklen Van ?

Iz butige mono - a oklen bi bila....nervožasto mi odgovori šjora File. Da si čovik bija bi mi ti donija koju iz Španjolske. Ionako te vrag uvik nosi doli !

A koliko san Van puti donija ventulu ?! Mogli ste, deboto, do sad otvorit muzej od vetuli ! Ma Vi svaku razbijete....

Je, kad mi kupiš one najcinije za po šolda. Ni se moja ruka okusila prave vetule o tebe - škrtunu jedan da bi li škrtunu !

Fali gospodinu šoldi....pa se ne more bacit u trošak...doda ispod glasa njezina prija - A meni tlak omar skoći na miljun...ali ča ću, boje mi je mučat jerbo će me ova ćudnovata klapa uvatit u đir pa san tek onda najeba.

Dobro kad je tako...rečen ja, ka malo jidan....Ajde zbogon Van - gren ja doma !

A vidi mone, vidi štufajice ! Ola ča smo postali takni živac ! Ne moš mu više ni besidu reč a da omar ne obisi nos....A kako je nama, friga se njega - glavno da se on odma vriđa...Pari gospe o cukra a ne mulac sa Pujanki ! Pari se ka da san ga pitala zajat miljun lira šterlina kad san mu rekla da mi moje joko još nije vidilo pravu vetulu.....od svih tih njegovi pusti ventul o po šolda, ča mi ji je donija...sad se ona ka najidi.

Ma ča sad spominjete ingleške funte ? Pa ne pravidu se ventule u Inglešku ! U Španjolsku su euri a prin su bile pezete, a tamo radidu ventule, e !

Jebe se meni koju munitu oni jemadu - ja niman niti jednu. Neman ni kun...Ma ča kun, ni lipe niman...Evo ću i ja poč sutra podržat sindikata pa ma kakvi jesu da jesu !

E, lipo...Eto, mogu Vas ja odvest jerbo i ja gren u deset uri u Marmontovu !

Aj, neka je makar nika korist od tebe...doda ona, pinku veselije..A vidin ja da joj se brk smije i da ona mene , u stvari, stalno zajebaje isprid svita. Ali neka - jopet mi je najdraža !

Već u osan uru ujutro počela mi je tuč na vrata o stana.

Digni se linčino ! Vaja nan poć u demonštracjun !

Otvorin joj vrata jerbo je već probudila tri kata o kuće pa su svi znali di to ona gre i ko je to vodi.

Ma nisu Van to nikakvi demonštracjuni...vengo potpisivanje podrške za održavanje referenduma.

Ma ostavi se ti mene. Ajde su namon i muči. Ja san na bokun kartona napisala "Doli Vlada" i mali mi je to pribija brokvon na jednu štuketu i bez toga ne gren u Marmontovu.

Ajme meni, opet ćete pravit monade i cirkus od ozbiljne stvari !

Muči mali i gremo u grad dok te nisan udrila ovon parolon posrid čiverice !

Jedva san utira tu njezinu parolu u auto...I tako, stiskajući se, dojdemo u grad. Svit se okreće za nama a ona gušta ! Digla onu parolu i još puton stalno viće na cili šuc svojin kreštavin glason "Doli Vlada" !

Ma ča se tod derete po ulican šjora File ? Umrit ću o srama !

Ka prvo ja se ne deren vengo čitan judima ča piše na karton !

Pa znaju judi sami čitat !

Tikvane jedan...Ovo ja govorin zaraj oni ča ne znadu čitat - Nek vas svit zna ča šjora File misli ! Nima ti u mene straja - da znaš ..reče ona, ka nikako ponosno - i nastavi vikat...A za nama je već išla cila fila svita. Ipak je ovo Split !

Uto naletimo na šjor Lovru koji je nosija svoju parolu na kojoj je pisalo "Kruva i rada" !

Zdravi !

Zdravi !

A di ćete Vi šjor Lovre ?

Gren u demonštracjune, eto di !

Ma ča ste to napisali da očete kruva i rada...a Vaša familja jema pekaru okad je svita i vika. Najstariju u Split !

Asti ga Mande ! Doro govoriš Marinko ! Gren je omar prominit...reče on pa drekne na mene: Kukumaru jedan zeleni da bi li kukumaru - pa to san baš i napisa zaraj oni ča nimadu ni za kruv ! Eno nan je skroz butiga prazna...Nikad ni bila praznija. Ovo još nisan u životu vidija - a za deset dan ću uvatit devedesetu. Miritaš da te su ovon parolon odalamin po toj conkulastoj glavi - izbeči se on na mene !

Ma udrite ga šjor Lovre moj, slobodno ga udrite - upali se moja susida . Ja san ga već tila opalit mojon parolon po glavi još u osan uri ujutro...ma mi ga se učinilo nikako milo. Ko će ga ovako mižerjastoga i čoravoga poć još i tuć. Mogla bi mu razbit i očale..pa neće vidit vozit tonobilon. A di san, jadna, onda....Znade te li Vi kako su daleko Pujanke, annn !?

A judi oko nas, udri u smij !

A oli Van je to šofer šjora File ? A šesan Van je - nima ča ! Ola ča ste avancali - parite pridsidnica Vlade !

Ajme meni. Bilo bi jin boje da ji je ujila zmija šarulja nego da su joj to rekli !

Čaaaaa !? Čaaaa ste to rekli ! Mene će te poć uspoređivat s onon mustron...s onon maškon ! Mene ?! Eno će počet u prvidan u Večernjaka izlazit nika serija o njoj ! Pari meksička sapunica ! Ma tribalo bi nju dobro luštrat i oprat - ali onako po moju ! A ča bi bilo da o meni pišedu ? Ča bi bilo da moj život stavidu u nastavke u foje ? A ne, to neće - vengo: "Od napuštene divojčice" pa do ovega ča je gospoja pridsidnica sada....Ma miritala bi ona jednu po gujici - i to od mene, pa bi onda vidila. Ja bi joj mogla bit mater sto puti....Boje joj je da mi se makne s puta ako me trevi. Još kad se sitin u koji stan živi..Ajmeeee !!!

Šjora File, završit če te Vi u pržun...dobaci joj jedan.

Ma ko se to meni priti ? A ti longo...okrene se ona prima jednon dugonji...A ti ne moreš u pržun jerbo bi ti noge virile iz komore pa bi ti ji morali osić....!

Ma ča Vi to meni !

Aj ne pizdi ! Ako ti je dražje, dobro - osikli bi ti glavu ! U svakome slučaju toliki ne moš ni u pržun...Nigdir te triba skratit: Jo li gori - jo li doli, pa ti sad biraj !

A svitina omar počme vikat: Gori ! Gori ! Ča će mu glava ? Samo za špančeru nosit...Za trošak ženi pravit ! Glavu mu triba osić - manja je šćeta !

I pobiže bidan čovik...

Marinko, otpočinimo malo....reče mi već umorna šjora File. Danas gren u revoluciju. Moran popit dec crljenoga ! A sutra je moj lipi Sv. Ante Padovanski - pa ćemo i to, ka prava čejad, zafrajat !

Ma on Van je bija iz Lisabona. Tamo ga zovedu Sv Ante Lisabonski jerbo je portugalac, ma je partija na oni svit u Padovu di je poslin živija !

Aj ti muči, šupja glavo ! Ča ti znaš ? Sv. Ante je i ribama drža propovid a ti si pametan taman ka i riba...i to ona sitna....ajmo reč - ka gavun ! Ti bi triba dva puta otić na propovid da bi razumija ča on govori !

Dobro, neću se inatit s Vama - ča ćete popit ?

A jedan bibit...Samo da je crljen !

Onda botilju drniškog Merlota. More ?

Amo ga ča probat ! Nisan ga nikad ni liznila !

Kad je stiglo vino....popije šjora File gutljaj i reće: NI loše. Bogami ni loše ! Gleda ona botilju i vidi da je iz drniške vinarije a da ga puni Dalmacijavino.

Pa ko to kaže da Dalmacijavino ne vaja ! Pa ovo je čista likarija !

Je šjora File moja, jedno od najlipjih vina !

Još da je čakod bacit u kljun...Ovako teško padne na prazni štumik !

Uto stignu frigani gavuni.

Ajme ča su friški ! A Marinko moj - ma di san ja tebe mogla usporedit sa gavunima. Ma gavuni su puno boji od tebe - Ti ne bi vaja ni frigan..... namigne mi ona i udre u smij !

Tako malo otpočinemo i krenemo u Marmontovu a ona će meni: Merlo moje šesno, zbilja ni lako ić u revoluciju po ovoj vrućini...ali nima nan druge - sad ne moremo natrag. Daj Bože samo da se najde niko pravi ko će se judima stavit na čelo, kome ćedu judi virovat i ko je pošten ka ča je bija moj dobri Sv. Ante.

Jemate prav šjora File - ma prvo judi tribaju doć pameti i skontat dva i dva, shvatit ča jin se dešava....i pokrenit se. Bez podrške naroda ne more se ništa ! Vaja da i narod jema svoju glavu !

Tako je, sinko moj, tako je ! Ma za sve triba jemat kurađa....reče ona i počme mavat onon svojon tabelon ka su nikon velikon domaćon ventulon, vičući iz petnih žila: "Doli Vlada" !












- 09:23 - Komentari (160) - Isprintaj - #

09.06.2010., srijeda

"FAKIR - FUKARA"

Od kada je svijeta i vijeka neke stvari se, izgleda, ponavljaju - ili, makar, stječu privid vječnosti. Jedna od tih stvari je i "ljudska narav".

Puno je o tome pisano - o toj konstanti tako stabilnoj i neosjetljivoj na sve povjesne mjene i epohe, uvjerenja, sustave i periode.....koji su bili, prošli, nastajali i nestajali, prohujali - a ljudi su, izgleda zanavijek, uvijek isti ostali.

Ljudska narav...psihologija i mentalitet, kao da su odoljevali svim udarcima koji su rušili kraljevstva, republike, društva, autokracije i demokracije.....ali bit tog mentalnog "nadvremenskog" psihološkog sklopa različitih tipova ljudskog karaktera i ponašanja kao da te okolnosti nisu niti okrznule.
.
Moral...etička načela....aktivnosti i praksa kao da su uvijek bila u središtu svih razmišljanja o njegovom veličanstvu ČOVJEKU. Nobelovac Ivo Andrić pisao je: "Ko obrazom plača ono što steče, taj je rđav trgovac."

Ivica Račan, povijesni vođa SDP-a, znao je kazati: "Vlast možemo izgubiti - ali obraz nikada !"

Dakle, moralno načelo je u njegovoj političkoj praksi bilo uzdignuto na razinu političkog načela.

Veliki pjesnik Jure Franičević Pločar pisao je, da ga parafraziram, kako je čovjeku potrebno puno više prostora da bi puzao nego da bi stajao uspravno na svojim nogama. Za uspravno stajanje potrebne su "samo dvije stope zemlje".

I to je Račan volio citirati.

Barba Jure je stanovao na splitskim Bačvicama...blizu gradske središnjice SDP-a...i gotovo svaki dan je tamo svraćao. Bio je jedan od onih koji je "znao pričati", kojeg je trebalo slušati i kojeg su voljeli slušati. Dugo je bio šef kabineta Vladimira Nazora, prvog predsjednika poslijeratne hrvatske vlade koja je formirana baš u Splitu.

Mogu samo zamislit taj spoj Bračanina i Hvaranina...i pjesničkoj, ljudskoj i političkoj sintezu koja je iz toga proizlazila.

Drugi dragi prijatelj bio je Miljenko Smoje. Dolazio bi u SDP sa svojim neizbježnim Šarkom na stranačku i ljudsku čakulu onda kada je povampirena ulica, prepuna opskurnih faca koje su izmigoljile negdje iz ljudskog prizemlja i podzemlja - bukvalno raspisala potjernicu za njegovom bohemskom i pametnom glavom.

Bio je uvijek u pratnji neizbježnog Čiće Senjanovića....Pa se skupa s njim, Feđom i nama zaputio jednog Prvog Maja. početkom devedesetih, autom iz Splita na esdepeove proslave tog praznika u Varaždin i Koprivnicu - preko Zagreba. Nije mu bilo teško. Gušta je sa svojima ! Koja je to "turneja za sječanje" bila ?!

Kada je iznenada umra barba Jure, držali smo mu komemoraciju u SDP-u na Bačvicu. Naravno i Smoji, kada je partija. Lepa nije htjela da se zovu novinari. Bilo je to jutro nakon njegove smrti. Otišli smo na Meje do Lepe. U makinjeti je bio još nedovršen zadnji Smojin tekst....Prijatelji su se skupili na Bačvicama. Dvorana je bila prepuna, pretijesna - iako nikoga nije trebalo obavještavati o komemoraciji. Pokopan je istog dana u Žrnovnici ispod valovite kamene bijele ploče kraj svoje počerke.

Oprostio sam se od te dvojice velikana - koji su daleko nadilazili tragediju, strahotu i košmar koji se valjao tih dana Splitom, Dalmacijom i Hrvatskom. I jedan i drugi su na svoj način razumijeli izlijevanje gnoja iz čira koji je pukao na društvenom biću tog vremena. I jedan i drugi su opraštali onim bezumnicima i "siromašnima duhom" koji su pod njima palili lomače. Imali su razumijevanja čak i za one koji su izigrali godine "prijateljstva", utapajući ga u šačici privilegija koje su zgrabili sa stola nadoišlih nazdravičarskih grubijana i mrzitelja svega i svačega.

A Ivo Andrić takve je nazivao "FAKIR - FUKARA".

Pišući o Sarajevo s početka dvadesetog stoljeća... o Sarajevu negdje iz prve dekade "novog vijeka" - opisao je njihovu surovu i vanvremensku bit:

"Kao svaka orijentalna varoš, Sarajevo ima svoju fakir - fukaru, što u ovom slučaju znači svoju rulju koja živi desetinama godina povućena, raštrkana i prividno pripitomljena, ali koja se u ovakvim prilikama, po zakonima neke neznane društvene hemije, odjednom sjedini i bukne kao pritajen vulkan, rigajući oganj i blato najnižih strasti i nezdravih prohteva. Tu masu lumpenproletarijata i sitnog, gladnog građanstva sačinjavaju ljudi različni po svojim verovanjima, navikama i načinu odevanja, ali jednaki po unutarnjoj urođenoj i podmukloj surovosti i divljini i niskosti svojih nagona. Pripadnici triju glavnih vera, oni se mrze međusobno, od rođenja pa do smrti, bezumno i duboko, prenoseći tu mržnju i na zagrobni svet koji zamišljaju kao svoju slavu i pobedu a poraz i sramotu komšije inoverca. Rađaju se, rastu i umiru u toj mržnji, toj stvarno fizičkoj odvratnosti prema susedu druge vere, često im i ceo vek prođe a da im se ne pruži prilika da tu mržnju ispolje u svoj njenoj sili i strahoti: ali kad god se povodom nekog krupnog događaja pokoleba ustaljen red stvari i razum i zakon budu suspendirani za nekoliko sati ili nekoliko dana, onda se ta rulja, odnosno jedan njen deo, našavši najposle valjan povod, izliva na ovu varoš, poznatu inače zbog svoje uglađene ljubaznosti u društvenom životu i slatke reči u govoru. Tada sve ono dugo suzdržavanje mržnje i pritajene želje za rušenjem i nasiljem, koje su dotle vladale osećanjima i mislima, izbiju na površinu i kao plamen koji je dugo tražio i najposle dobio hrane, zagospodare ulicama, i pljuju, ujedaju, lome, sve dok ih neka sila, jača od njih, ne suzbije ili dok ne sagore i malakšu same od svog besa. Zatim se povlače, kao šakali podvijena repa, u duše, kuće i ulice, gde opet ožive godinama pritajene, izbijajući samo u zlim pogledima, ružnim uzrečicama a opscenim pokretima" (I. Andrić...prema "Gospođica" Nakladni Zavod Matice Hrvatske, Zagreb 1988.g. str. 58-59.)

Tako je pisao hrvatski pisac Ivo Andrić na svojoj književnoj varijanti jezika - detektirajući suštinu tog vanvremenskog karaktera jednog dijela ljudi. Uostalom Andrić je smatrao kako je "zanos razaranja"..."tako sličan zanosu stvaranja" ! A taj metodološki negativan odnos prema dosegnutim vrijednostima ljudske civilizacije uvijek nas ponovo, s vremena na vrijeme, kao teški malj pogađa i vraća nazad u barbarizaciju života i vladavinu ispodprosjećnosti i bezidejne svireposti i okrutnosti koje su same sebi svrha.

Mislim da je i danas vrijedno spomenuti se ovog opisa "fakir - fukare" jer ona ne postoji samo u nekoj "orijentalnoj varoši" u praskozorje rađanja svirepog prvog svjetskog rata - jer takva vrsta "fukare" ima svoje "podružnice" u svim epohama i svim društvima....i ko zvjer se zna iskobeljati iz podzemlja uglađenog dekora stvarnosti trgajući sve pred sobom - a posebno ono što njima stoji nasuprot.

Vremena velikih nepravdi nisu prošla. Možda vremena najvećih nepravdi tek dolaze ? Tko zna ?

Ivo Andrić je kroz usta pjesnika Budimirovića, konzekvence perpetuiranja nepravde opisao ovako: "Lijepo ste podijelili svijet: sve je za vas i za vašu djecu, za djecu vaše djece i za vaše sluge. Dobro ste podjelili svijet: sve što je svjetlost i ljepota uzeli ste sebi a sve što je mraka i tegobe ostavili ste nama, pa sad se svi rađamo sa jasno predodređenim sudbinama, vi sa svjetlom a mi sa tamom. Dobro ste podijelili svijet! Ali vaša podjela je samo grozna, a ne i vječna. Sazreče gnjev naš, i biće zrelo ljeto i oporo voće; djeca vaša će se stiditi svoga imena i odricati bogatstva, jer će im ono biti na teret i propast."

Ovo neprihvaćanje sudbine, neprihvaćanje fatalističkog određenja bijednog i podređenog položaja u društvu je upozorenje koje vrišti do neba i koje danas itekako ima smisla. Zar ne ?
- 23:16 - Komentari (112) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.