Marin Jurjević o svemu

< kolovoz, 2011 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Prosinac 2023 (1)
Studeni 2023 (3)
Svibanj 2023 (1)
Travanj 2023 (1)
Ožujak 2023 (1)
Lipanj 2022 (2)
Svibanj 2022 (2)
Lipanj 2021 (2)
Svibanj 2021 (1)
Travanj 2021 (2)
Studeni 2020 (1)
Rujan 2020 (1)
Lipanj 2020 (3)
Svibanj 2020 (2)
Ožujak 2020 (1)
Studeni 2019 (2)
Listopad 2019 (3)
Rujan 2019 (2)
Kolovoz 2019 (2)
Srpanj 2019 (2)
Lipanj 2019 (1)
Studeni 2018 (1)
Listopad 2018 (1)
Rujan 2018 (1)
Srpanj 2018 (2)
Svibanj 2018 (3)
Travanj 2018 (3)
Ožujak 2018 (1)
Veljača 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Travanj 2017 (4)
Ožujak 2017 (1)
Prosinac 2016 (2)
Studeni 2016 (2)
Listopad 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Kolovoz 2016 (1)
Svibanj 2016 (1)
Travanj 2016 (4)
Ožujak 2016 (5)
Veljača 2016 (9)
Siječanj 2016 (1)
Prosinac 2015 (3)
Studeni 2015 (3)
Veljača 2015 (1)
Rujan 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Informacije građanima

Linkovi
Dišpet- Fanzin Foruma mladih SDP-a Split
SDP Split
Forum mladih SDP-a Split
Blog.hr
Marija Lugaric
Nenad Stazic
Davorko Vidovic
Zoran Milanović
SDP
Sabor RH

Counter
Get a Counter

30.08.2011., utorak

SRITAN VAN PUT PRIDSIDNICE !

Sinoć na Bačama ja i Dupli naletili smo na tri španjolske gospođe iz Barcelone koje su zalutale i već tri ure su tražile Mrčelinu ulicu i apartman koji su iznajmile priko interneta. Došle su iz Zagreba s rant-a-car Polom i sad su onako izgubljene taržile pomoć.

Asti ga miša - Ko će im objasnit di je Mrčelina ulica kad je to na drugom kraju grada. Palo nam je na pamet da potražimo taxi isprid hotela Park pa da idu za njim...Ali ko će dat taxi ? Za pegulu nema niti jednoga ! Nije nam ostalo ništa drugo nego da im pokušamo na mapi grada objasnit kako doć do parkirališta kod Staroga Placa o Hajduka - a onda pješke do Mrčeline. Tako smo i uradili a gospođe su nam bile zahvalne na pomoći pa ma kakva ona bila.Bar smo pročakulali malo na Španjolskom !

Dupli je taj dan dosta radija u bolnici jerbo po ovakvom vrimenu kardiolozi nimadu odmora. Pa smo lipo otišli sist do Žbirca na ladno piče na samoj pješćanoj plaži o Bačvica. Pošto sam se ja rodija na Bačama a Dupli živi odma pokraj oštarije O Viđakovi koji su još za vrime Napoleona jediniu Splitu imali dozvolu da držidu spizu i piće za puk.....tako da nam je uvik guš ttamo sist ali sad smo svratili do u Žbirca jer nan nije bilo do spize a i popustila je vrućina.

Ali ipak je ovo Split i naravski da smo odma naletili na naše sugrađane koji bidu tili razminit koju besidu o politici.

Škužajte šjor Marine...je li slobodno ? Omar smo dobili pratnju...

A naravski da je.

Šta će te popit ?

Ako se mora neka bude bira, ali - ladna !

Ne bi tija bit naporan, ali mogu li nešto pitat ?

Morete.

Ma zašto Kosorici ne kažete da se stane vrtit ka trotul po Rvackoj ? Čini o sebe i od Valde smijadu nad smijadama. Stalno ništo otvara, baca kamene temeljce...riže trake, gradi kule u oblacima...Pa di je tomu kraj ?

Taman posla da ću joj ja to poć govorit ! Nek joj rečedu njeni savjetnici !

Pa oni i činidu ka nikega ženskoga redikula o nje. Ispada mona de la tuti mone.....A to mi ni drago.

Jebe me se !

Bilo bi joj bolje da pojde doma šumprešavat robu i kuvat obid ...

Ma ajde čoviće...Oli ne vidite da ona gušta u svemu temu ? Oli ste čoravi ?

Nisan ja nego ona,

A računa ona na puste glasove od ove turneje po Rvackoj......Skroz joj se zamračilo prid očiman.

A ko plača turneju ?

Aj pogodite ?

Mi !

A da ko bi drugi ? Biće joj ćaća plaća benzin i avione, spizu i nočivanja po otelin za one ča se tiskadu oko nje.....a jema ji mali miljun !

Ma oni van jidedu ka tići. Dva zrna šemedekana i basta. Skromna je to sorta judi !

Samo vi zajebajite nas obišan narod,,,Samo naprid !

Ne zajebajen ja nikoga. Svak jema svoju pamet pe nek se uzda u nju na izborima !

Oko nas gužva. Gosti pijedu i pričadu na svim jezicima ovega svita...a neki su se bacili na noćno kupanje....

Znaš šta kumpanjo, amo mi popit još po jednu pivušu a ti sve to šta si reka meni lipo ispričaj svojin prijateljima, Takoš napravit najviše. Mi ćemo u kampanji svakako reč svoju ! A na judima je da se opridile ! Jebeš ti svu pamet ovega svita ako dvi falše beside namazane su marmeladoni slatkin obećanjima mogu prikrit sva sranja koja su ti mangupi do sada napravili i državi i svitu koji živi u njoj. A šta bi van drugo moga reć ?

Pa i je tako - ali morate bit žešći !

Očemo ! Ma i građani moradiu bit žešči kad dođe oni dan o izbori a ne se doma ostat valjat u krpe oli marendavat i mumat su klapon pa bacit svoj glas u prazno. To oni jedva i čekadu ! A jel tako ?

Je...je...Znan da smo i mi malo ka flegma i bezvoljni...Ma triba ovi put naptravit posa ili će bit kasno poslin bogavat i kukat i bacivat krivicu i na ovega i na onega.

Eto ga na..Finalmente !

Ola, je vruće !

Da vruće ! Evo i noć gori ! Misec se užga !

I molajte se priča o partizanima i ustašama. To je završena priča, U temu ratu smo bili prvaci svita, Bili smo pobjednička momčad a sad bidu nas tili pribacit u gubitnike !

Ajme luda svita !

Ma to je njima samo skuža da pobignu o pravi tema. Od lopovluka !

I umisto da Karamarko vata lopuže i ubice on se uvatija pestat s partizanima i gadit Ustav o Rvacke jerbo mu se antifašizam čini isti ka i fašizam.

Je, sad kaže da nije tako mislija !

E, nije govno nego ono šta se je pas posra.....

Ajmo mi prič na drugu temu jerbo smo ovu iscrpili.

A jema u toj bušotini još puno tega za crpit, moj šjor Marine. Jema, jema...Nikad kraja !

Znan, ali evo san se vas upotija o vrućine i živac....Aj zdravi vi meni bili !

Zdravi !

I ode čovik...pa smo ja i Dupli nastavili pričat o Ajduku, Splitu , Mlešu i Mamiću, nogometu i cirkusu u koji smo upali bez da smo kupili kartu za njega !

Za po ure bija sam doma na Pujanke....Još sam pročita Sanin blog. Moja je Rusulica pravi talenat. Na svog dobrog ćaću - šta se tiče pisanja, Samo naprid Sano....Njegova te ruka sigurno nekako još uvik dodiruje !

Štrba je pa sa skalini i slomija dva kralješka. Tri miseca mirovanja ! Čujem ga na telefon. Glavno da je živ....

Li-Lu laje i oče da joj se bacije balun po kući. E sad ću nešto prigrist. Palin televiziju a ono Kosorica - ka prava tur - retur dama....kaže da će sutra opet negdi doputovat ali ni sama ne zna di !

Ma šta doputovat !

Bilo bi joj nabjolje da lipo kupi jednosmjerni biljet i da OTPUTUJE iz politike , i to za navik !


- 13:22 - Komentari (44) - Isprintaj - #

25.08.2011., četvrtak

BROŠIRANI NADREALIZAM PRVE DAME

Ovih dana Jadranka Kosor, uz pratnju svoje političke ergele, šara Hrvatskom i poput nekog zakašnjelog Bunuelovog nadrealnog lika iz filma za kojeg je scenario napisao Salvador Dali -neumorno govori monade.

Ali stvar je u tome što ona ne misli kako učestvuje u jednoj karikaturalnoj surealnoj društvenoj zgodi - već poput plastične lutke iz izloga neke periferijske robne kuće baca okolo svoj gejša - osmjeh kao vrhunski proizvod hadezeove novopolitike totalnog zaborava. Ta hodajuća provincijsko - bižuterijska pojava sa svojim torbakom koji nosi kao putnica u političkom vlaku vagona druge klase - izgleda da je na kraju svih krajeva počela vjerovati u svoje besmislice.

A suputnici, u tom vlaku koji putuje ka slijepom peronu, su joj prava galerija festivalskih faca.

Karamarko smrtno ozbiljan kreće u lov na glasove odmetnute desne političke djece kojoj je dozlogrdila diskrepancija između hadezeovih svećanih ispračaja haških uznika na splitskom aerodromu i šuplje udarničko - domoljubne svakodnevne retorike. Kojima je dozlogrdilo da se prisječaju splitskorivaških ultrabombastičnih radikalno prijetečih eskapada tadašnje hadezeove elite, kojoj je pripadala i Kosorka - djevojka, i kasnijeg telegrafskog "depeša - riječnika" o lociranju, uhićenju i transferiranju dojučerašnjih svetinja....Sada bi ih Crni - Marko trebao uvjeriti kako se HD samo šalio prodavajući tuđe kože i kako je ponovo stao na ultradesne startne pozicije čije će žrtve sada biti devedesetogodišnjaci i "crveni - vragovi"....u kojima će on ubiti "zvizdu - petokraku", a sve zaliveno europskim "civilizacijskim preljevom". Pa nek onda kusa onaj koji može pojest takvu hadezeovu zašećerenu paštu !

Nasmješeni Jandroković udara po tobožnjem budućem esdepeovskom ambasadorskom revanšizmu a usput iz maca izvlači "crvene profesorske uljeze"- doktore Grdešića, Caratana i Grubišu......znanstvenike kojima nasuprot, kao uzor, stavlja elitne đanimaršanovske diplomatske snage koje se ovih dana dlakovučjim govorom, bašonako pravo diplomatski - obračaju i obračunavaju s najpoznatijim dnevnim dalmatinskim novinama - kao slabo preobučenoj "crvenoj ekspozituri" tobožnjih nadoilazećih revanšističkih "snaga".

A o tome tko je opljačkao Hrvatsku - ama baš ništa !

Domaća Evita Peron ne baca zubne proteze iz kamiona osiromašenom krezubom puku - kao što je to radila "Evita - originale". Ona okolo nosa kamene temeljce i kilometre svečanih vrpci koje neumorno presjeca čarobnim vladinim škarama obećanja. Ponovo jezdi Pelješki most...Ponovo miljarde dugova isparavaju u čari - bari demagoškoj retorici maskiranih kvaziboraca protiv korupcije iz novokomponirane lakilučanovske domaće družine.

Čisti nadrealizam ! Čista umjetnost !

Stranka Crnih Torbi i Crnih Ministara dijeli lekcije o moralu, poštenju i svojim uspjesima. Napada "putujuća dama" predsjednika SDP - a Zorana Milanovića jer je izjavio kako će Hrvatska promijeniti svoju politiku kada sadašnja opozicija dođe na vlast. Za nju je to bogohuljenje. Zamislite...Odustati od HADEZEOVOG PUTA. Kakva blasfemija !

Tko zna...Možda će umjesto na brzinu uništenih monografija o dragom i omiljenom Vođi Sanaderu kojem se o vrat vješaju njegovi odani pobočnici i pobočnice - zamijeniti nekako luksuzno BROŠIRANO IZDANJE o Prvoj Dami hrvatskog zakašnjelog postnadrealzma ? Tko zna ?

U ovoj zemlji sve je postalo moguće !


- 10:19 - Komentari (37) - Isprintaj - #

11.08.2011., četvrtak

BEBA

Li-Lu je lajala cilu noć - ka da je, Bože mi prosti, išempjala.

Aj kvraguc....Je li bilo dosta ? Probudit ćeš cili portun a ko će onda živit od čangrizavih susida....Ionako su štufi svega i jedva čekadu da se zakačidu za bilo šta pa da se izviču, švogaju i ispraznidu jerbo in je od ovakvega mižerjastog života para udrila na uši pa svaki od nji pari hodajuća tempirana bomba oli Pretis-lonac prin nego ča voda u njemu uskuva....i prin nego počme svirat oni pišćot na njemu. Tako bi te kokod moga zgazit ka parnjača kad juri tuta-forca.

Ma zaludu mi sve.

Pitan je pasjon spizom ka malo dite. Minjan joj vodu a ona svejedno i dalje ka navijena : Vau - vau - vau ! Baš ka da mi čini dišpet.....jer šta ja tu njoj jeman zapovidat kad će ona lajat a kad neće lajat ! Bogami je i ona uvatila oni splitski mot ča ga je pokojni Toma Bebić najboje pridočija naslovom svoje pisme: "Nije gotovo kad je gotovo - nego je gotovo kad ja rečen da je gotovo !"

I tako san polubudan dočeka jutro, spavajući samo na pecibokune.

Taman san skuva čaj kad čujen iza vrata sitne prepoznatljive korake i onda se oglasi zvono.

Evo, evo...odma ću. Samo da se obućen. U mudantama san !

Neš ti ča se tu jema za vidit, oglasi se šjora File iza vrata - aj otvaraj jerbo nimam ja ka ti vrimena za bacivanje.

Je, je...Znan ja da.jemate Vi puno za radit u tin godinan !

Ne pizdi nego otvaraj !

Na brzinu san navuka gače-trikvartače i otvorija vrata prije nego ji šjora File rumba.

Iza vrata ona sa po botiljon crnega vina u svakoj ruci.

Aj, miči se....odma će ona - uđe u stan, stavi botilje na stol i uzdahne ka da je sve do sad kopala u poje.

Evo san ti donila dvi litre šoltanskega Dobričića da i ti vidiš ča je pravo vino, mandrilo jedno splisko !

Pa čete Vi meni poč govorit o Dobričiću ?! A koliko san ga ja dosad popija u Begovići iz Gornje Selo...manen ja rukom.

Ma nisi vakega !

A more bit da san i bojega ? Ko bi ga zna ?

Ma ča bojega....! Nima bojega nego ča je ovi Dobričić o moje svojte, zabij to u tu conkulastu glavu, cukunu jedan. Nima !

Ajde neka bude po Vašu. Ma mi se pari malo ka gusto. Moga bi čovik patinavat postole su njin !

A nego ča ! Po tomu se i vidi da je dobro. Oli ti se gujica navikla na ona francuska liđerasta vina ča paridu ka malo jača limunada ?!

Dobro, dobro ! Fala Van lipa šjora File na vinu. Je li rano za čašicu prošeka ?

Ma di rano ! Ja se budin su kokošan ! Aj nalij jedan bićerin...ako jemaš onog farskog...Je li Hektorovića ?

Je, je....

E baš mi otega nalij !

Nalijen joj bićerin prošeka a ona ga saspe onako iz prve u tanko koštunjavo grlo...Malo se strese i pusti ono milozvučno: Aaaaaaa ! Baš je dobar !

More li još jedan bićerin ?

Aj more kad si navalija !

Nego, merlo moje...Ča oče reč da si mi se šišnija ? Nimaš višje onu bilu grivu ! Annn ?

Tako...Palo mi je na pamet - Štrba se vratija sa đite. Bija je tri sedmice jedrilicon pa san malo otiša do njega na čakulu i šišanje.

Ma koji sad Štrba ?

Moj prijatelj iz ditinjstva.

Ča je on barbir ?

Ma ke ! To on usput dok peče na gradelama....On bi i čovika operira ako triba a šišanje mu dođe ka usputna stvar. Bit je u marendi i čakuli !

Ko bi te razumija spasija bi se !

Razumi me ko triba !

Nego, slušaj ti mene mali...odjedan put se moja susida uozbilji i nikako namisti ka zapeta puška.

Ajme meni, pomislin, sad će me počet tlačit kako ni mogla oka sklopit od sinoćnjeg lajanja Li-Lu....koja je ,inače, čin je vidila - šmugnila u banj, legla ispod lavandina i pritajala se ka da nije doma.

Ali falija san.

Ma reci ti meni, mišu moj iz uja - ča oče ona Kosoruša ? Ča glumi ? Krajicu ?

Ne razumin.

Ma ča ne razumiš....Ča ne razumiš. Oli ne vidiš ča je napravila u Sinj na alku. Oni njezini žbiri su navalili na grupu braniteljov zato ča joj nisu bili po guštu i da su je vriđali....

Sumnjam da su ti momci bili bezobrazni.

Pa ča da i jesu ? Pa ča ? Oli bi joj kruna pala s glave da je lipo došla do njih i pročakulala su momcima ? E...ali ni ona taka ! Ona je prošla u tonobilu su crnin caklima. Biće, kaka je - dobro načulila uši i kad je nikor nešto dobacija - odma je na njih poslala policjote. I to one specijalne.

Je, čitan san o tome u Slobodnu !

Ma di toga jema Marinko ? Di ? U Tunguziju ! Ni tamo !

Pa je li ona misli da je svi moradu volit i begenavat joj ka oni ministri ča joj trčidu oko vešte ka niki dvorjani i liziguzi. Ma bogati - uvridila nan se madam !

A more bit da je puno osjetljiva !

Aj ne vuči me za jezik....Je su li tebe ono bili istukli jajima u glavu u Imotskome ? Jesu ! Pa ča onda ... I ja bi te jednim maznila u čivericu, onako o dragosti.

Lipo, lipo !

Jesu li LInića isto onda istukli jajima po čiverici u Imotskome ? Jesu ! A bija je potpridsidnik vlade !

Dobro se Vi sičate ote moje kalvarje !

Aj ne sviraj, ma koja kalvarja....Pa jeste li na tega čovika Linić i ti slali policjote i specijalce ? Niste !

Ma naravski da nismo !

A bili ste vlast.

Jesmo !

Eto vidiš....Pa političari i jesu za to da ih narod bogaje i da se na nji iskali kad mu je teško. Pa ča da političara niko pogodi kojon pomom oli jajom u glavu ! Neš ti.

A gospoja je poslala jake specijalne snage na momke koji su se veselile jer joj se ni svidila nika njiova rečenica.

A izgleda da je tako.

Jo da mi je bilo bit tamo. Ma ne bi me zaustavilo ni muljun policjoti. Ni sto specijalac specijalni. Pogodila bi joj ono crno staklo od tonobile iza kojeg se sakrivala...pa makar kukumarom.....Oli ona misli da je svi moradu jubit.....Očre li donit taki zakon da je triba samo falit?

Evo sva san se infotala - reče uzrujana šjora File i trgne drugi bičerin prošeka i oči joj zaiskre .

A vidi se da je farski najboji, vidi se !

Nalijen joj još jedan bičerin bez da san je i pita oče li.....joli neče.

Svaka čast i Milanoviću i Josipoviću ča nisu glumatali velike zvizde nego su lipo, ka običan normalan naš svit, pozdravili momke, slikali se su njima i popili po žmul vina. Tako triba a ne se poć sakrivat u blindiranin tonobilin.....ka ova naša šjora Keka !

Šjora Keka !

E šjora Keka, šjora Keka - To joj kaže šjora File nakon dva prošeka !

Ajme šta će bit nakon trečega ... pomislin ja.

Ma jesi li čuja ti nju kako Vas iz opozicjuna zajebaje da se nalazite u restoranima oko peke.....Nego ča ! Ne trošite, ka niki drugi, državni novac...Novac naroda - vengo jidete, ako jidete, za svoje pare.

Je, baš joj to ni tribalo !

Pa ča je tebi ? Oli ona zna ča je prijatejsko druženje...Ča je klapa i ča znači odat slobodno meju sviton. Ona ti živi, sinko moj, u bumbaku ! Ide okolo i smije se...minja broše i vešte...obečaje....umisto da se skužaje za sve ča je ona i njezina stranka ovemu narodu napravila. Nek prominidu ime u Stranka Crnih Borši. Nisan ja bila zaminica Sanaderu vengo ona ! E bogati !

Pazite Vi...Mogli bi svršit u pržun !

Ma da mi je vidit toga junaka koji bi šjoru Filu uapsija...skoći ona na svoje štrkljaste noge s bičerinom u ruci...Parila je ka oni kip u Nevi Jork ča drži baklju slobode...i vikne na cili šuc:

A jesi li vidija kako je nabotila !? Sva je pupasta ka ona beba iz Trsta ča su je nekad davno judi stavjali na posteju i ča bi govorila "MAMA" kad bi je okrenija, Ja mislin da kad bi nagnija Kosorušu da bi ona trepnila okicama isto ka ona tršćanska beba, samo ča bi zanamisto MAMA, rekla: "JADRANKA" !






- 11:17 - Komentari (41) - Isprintaj - #

01.08.2011., ponedjeljak

POBUNA U PORTUNU

Taman sam tija skoknit do "Mora" kupit malo blitve jer će Maja danas za obiid učinit polpete....kad zazvoni telefon.

Alo, Marin je ! Ko zove ?

Ma ča se tu dereš....aj dojdi do mene, tribaš mi nešto....cukunu jedan !

A ko bi drugi i bija nego šjora File. Moga san odma i mislit....

Kad je Li-Lu vidila da se spreman izać počme lajat ka luda i skakat po meni, grebat po vratiman o kuće i potizat me za japanke

Aj kvragu...Ostavi me na miru zviri jedna ! Omar se vraćan !

Ma zaludu san joj ja tumačija da ču se brzo vratit doma. Ona laje li laje....Na kraju san je mora vezat i povest su sobon. Boje i to nego da mi privrne cilu kuću i ne da mira nikome da otpočine. Poslin bi se mora skužavat svakome stanaru koji bi mi doša lupat na vrata.....a ko bi to izdrža.

Ali Li-Lu je nastavila lajat ka da je poludila tako da se cili portun tresa ka zvono o crikve. Prva je izletila šjora File a za njon svi susidi. Jedan poza drugin.

Otrovat ću ti je, ovega mi križa - stane se pritit šjora File križajući se.

Okinit ću joj jezik i šamaštrat ga ne stane li omar lajat ! Je si li me razumija ?

Kuco, beštijo nesriknja ! Obisit ću te za repicu na tiramolu !

Kad je Li-Lu začula kreštavi šjora Filin glas brže bolje se sakrije iza moje noge i začepi ka zalivena, ka da nikad u životiu nije zalajala. Samo je čirila iza mene puna rišpeta i straja.

A ča ste ono tili šjora File moja dobra ?

Aj ne kokolaji mi vengo mi rici koji je indiric o kardinala Bozanića...Tila san mu se javit...onako ka starija žena ika prava virnica .

A pišite mu na Kaptol !

Ma ne bi tila da pošćer gori u Zagreb falije i da kardinal ne dobije moje pismo.

Ne bojte se, neće. Svi znaju di je Kaptol a bome svi znaju i Bozanića.

Dunkve, jeman ja njemu puno tega za reč i to šćeto - neto, drito u facu !

A onda lipo na avijon pa u Zagreb !

Evo ti ga na, zakrešti ona i peta mi roge...

Neš mene utirat u reoplan. A neš, mišu moj...Neš gledat oti film. Znan ja da bi ti najvolija da padnen sa sto ijad metri i da se razbijen u sto komadi !

Oli ste poludili ? Pa cili svit leti avijonima.....A kako bi nan došli turisti iz cilega svita ?

Pusti ti te priče. Nisan ja furešta vengo domača žena - i svašta san vidila u mome životu...a još više znan. A takvi danas nisu na cini. Takve bi neko moga bekit....zagleda se ona u mene i sva pocrveni potižuči svojin tankim košćatim prston ispod izduženog vrata.

Je, jako ste Vi važni ! Eno ne more ni Kosoruša spavat o straja da joj šjora File čagod ne saspe drito u facu !

Nju mi ne spominjiako se očeš u jednemu komadu vratit doma - jer češ ti ovancat na kraju za sve njih.

Dobro, dobro...ajde molajte, smirite se !

Ne zajebaji me Marinko. Nisan ti ja ota kujica ča se razlajala pa se onda sakrila iza tebe čin san joj pripritila ! Nikor mene nije još pripa ! A, ne...Nisan ja od takve race, ne, ne.....

Ma znan ja...

Ništa ti ne znaš. Njanka di ti je gujica a diti je glava...I bilo bi ti boje da slušaš one koji ništo peškaju...ka šta sam, recimo, ja - završi ona značajno dižući se na vrj prstiju, onako nekako sva ukoso....raširivši ruka ka nika opasna tičurina prin nego ča će uvatit svojin kanđama nemoćan pljen.

Dunkve...Oču reć kardinalu da ne daje taljancima ništa natrag...jerbo jin je sve plaćeno ča se jemalo za platit i da podrži onega istarskega biskupa i istarsku Crikvu koja se ionako, ka i istarski narod, napatila da u Istru sačuva rvacku rič, viru i zemju. Nemore sad on stavjat svoj potpis na papir kojin se to poništava. ON mora stat uz svoj narod, svoju Crikvu, uz svoje virnike i biskupe svoje koji branidu od tujinaca ono ča je naše. Ja jesan stara ma nisan šempjasta. Ako ste nikome ništo platili - tu je,onda, kraj priče i basta ! Ne more se pet puti ista stvar naplatit ili bivšin gospodariman vratit. Pa onda će nan cila Rvacka svršit na banak....počme ona vikat a susidi, koje je svojin lajanjem u portun privukla Li-Lu, odma joj počmu davat podršku i kako se parilo jemala se dignit ka nika rivolucija o našeg portuna. Ka da bidu svi sad krenuli prima Vatikanu oli prima Kaptolu....oli, pače, trčečin korakon prima Istri. I to onako stari, nabubreni nogu, izmoreni visokin i niskin tlakon, gihtom i vrućinom - ali krcati žaron i vojon da brane svoje.

Naravski, na čelu kolone bila bi šjora File.

Doli kurbe bankarske...začuje se negdi iz dubine portuna.

Doooliiii !!!!

Doli švicarski franak !

Doooliiii !!!!

Doli bogatuni, kurbe i bortuni !

Doooliii !!!!!

Stanari su se počeli skalavat s gornjih katova tako da je u hodniku već bila prava gužva i gungula.

Doli lupeži naših radnih mista !

Doooliiii !

Živija Remetinaaac !

Živijaaaa !!!! Sto puti živija !!!!

Svršit će i ovi kurbin pir....zakrešti šjora File !

Oćeeee!!!! Odgovori zgužvana okupljena portunska čejad !

Li-Lu uhvati malo kuraže i zalaje iza moji nogu !

Ola junaka ča viri iz bumbaka.....nasmije se šjora File ! Ajde laji kad ti je Bog da glasa ! Laji Li-Lu tuta forca !!! Odobrovolji se moja susida koja je ka postala niki vođa ove male provale bisa inače mirnih stanara, uglavnom baba i dida iz moga portuna . A Li-Li je sve dobro razumila i razlajala se ponova ka da je niki lav a ne miš u biloj bundi. Još samo da zapivadu "Padaj silo i nepravdo" !

Ajmo ljudi moji, ajmo doma....ja ću šjori Fili dat sve indirice koji joj tribadu pa nek šaje pisma po ciloj Rvacko koliko je god vojaj. Jesmo li se dogovorili ?

Nismoooo ! Očemo veće penšjune ! Dosta je krešivanja benzina ! Očemo posla za naše unuke ! Ne damo spliski škver ! Vratite nan "Jugoplastiku" ! Di je nestala "Dalma" ? Ko je ukreja "Jugovinil" ? Kako su se meksikanci dočepali "Dalmacijacimenta" ? Očemo radnišku a ne lopovsku vlast !

Ma šta je vama ljudi, pa vi bi ste tili radniško samoupravljanje ! Tili bi ste natrag socijalizam !

Nima više toga ! Ne more se više natrag - na se ! S tin ste raskrstili ! Sad su nova vrimena !

Doli nova vrimenaaa !!!!

Doliiii !!!!

Ajme ludega svita ! Prvo rušidu pa onda kukadu za srušenin !

Ma ča ti pizdiš ? Kukamo mi za bojin životon !

An ke bon ! Ma ću ja ovancat ako ne kupin blitvu.Ko bi živija o ženinog brontulavanja ? Gren ja u butigu.

I zaputin se niza skale...

A di bižiš...počme vikat šjora File za menon ?!

Ma gren u spizu. Lipo san van reka, Ja ću Van dat sve indirice pa pišite kome Vasgod voja....Ma sad moran poć, e !

Aj kad već greš kupi i meni dva kila poma - ali domaćih. Reci Vojku da su za mene !

Ma ni Van šjor Vojko kriv ča više nima domaći pom. Biće dobro ako bude i španjolskih !

Samo ji ti vazmi - ionako mi ne tribadu za poć činit šalšu vengo za jednu drugu potribu !

A za ča to ?

Za gađat one političare u glavu ča su nas u sve ovo uvalili !

Onda je boje da su šta tvrđe !

Boje je !

A da Vam vazmen i koji kukumar. On je još tvrđi ?

Samo ti vazmi. Dobro si se sitija. Pa kad ji zdimin kukumaron u čivericu barem će jedan put u životu moć reč, a ne lagat, kako ji glava boli zaraj pulitike !

Napokon !















- 12:02 - Komentari (82) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.